Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν «Περιβαλλοντικά Γλυπτά» φοιτητών του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Έντονη αντίδραση από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη

Την απαράδεκτη και ασυνείδητη «βίαιη» καταστροφή, από την προετοιμασία ακόμα, γνώρισε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Τέχνης που θα παρουσιάσουν, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, φοιτητές και φοιτήτριες από το Εργαστήρι Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τίτλο «Ιστορικός κήπος ΔΕΛΑΣΑΛ: Περίπατοι», που πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑ.Κ., της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και με την ειδική συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, ασυνείδητα και ανεξέλεγκτα, συνεπικουρούμενα από την ελλιπή και ανεπαρκή αστυνόμευση στα όρια του δήμου, κακοποιά στοιχεία, κατέστρεψαν πολλά από τα «Περιβαλλοντικά Γλυπτά» που ετοίμαζαν από την προηγούμενη εβδομάδα, εντός του Δημοτικού Άλσους ΔΕΛΑΣΑΛ στη Δ.Ε. Πεύκων, περισσότεροι από 20 φοιτητές και φοιτήτριες από το Εργαστήρι Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόταση συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και βρίσκονται, καθημερινά, σχεδόν όλη μέρα, εδώ και μία περίπου εβδομάδα στο χώρο του Δημοτικού Άλσους Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ), ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο Εικαστικό Εργαστήρι ανοικτό στο κοινό, όπου προετοιμάζουν ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Τέχνης, με έργα τους, «Περιβαλλοντικά Γλυπτά» από φθαρτά υλικά, ως εκθέματα υποστηρικτικά της περιήγησης που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων του δήμου και στο ευρύ κοινό.

Η εικόνα των ολοσχερώς κατεστραμμένων γλυπτών, κομμένων με κοπίδια, μόνο οργή και θλίψη προκαλεί, καθώς και την πλήρη απογοήτευση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που είδαν τις δημιουργίες, τις σκέψεις και τον κόπο τους να καταστρέφεται.

Πρωταρχικό μέλημα η ανάδειξη και ο σεβασμός του δημόσιου χώρου

«Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Παιδικές Χαρές, πάρκα, σχολεία, δημόσιοι χώροι και κτήρια, υποδομές καταστρέφονται και είναι καθημερινά έρμαια σε βανδαλισμούς» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «πλήρη ασυδοσία ασυνείδητων και απαίδευτων κακοποιών στοιχείων, που δεν είναι σε θέση να δείξουν ίχνος σεβασμού ούτε απέναντι στην προσπάθεια, στον κόπο αλλά και στο όραμα συνανθρώπων μας, ούτε απέναντι στο δημόσιο χώρο και τη δημόσια περιουσία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι κανένας δεν τους παρακολουθεί, δεν τους ελέγχει και δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν σε κανέναν για τις πράξεις τους, λόγω της ελλιπούς και ανεπαρκούς αστυνόμευσης στα όρια του δήμου μας».

«Είναι γεγονός, η δημόσια περιουσία είναι εκτεθειμένη σε καταστροφές και βανδαλισμούς, οι πόροι για την φύλαξη και προστασία της περιορισμένοι, η αστυνόμευση ελλιπής και ανεπαρκής τόσο στα όρια του δήμου μας όσο και ολόκληρης της πόλης, επομένως ο σεβασμός όλων μας είναι μονόδρομος. Η ανάδειξη και ο σεβασμός του δημόσιου χώρου πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για όλους μας, το δήμο και για τους πολίτες του, καθώς αποτελεί περιουσία όλων μας» τονίζει ο δήμαρχος.

Ραντεβού στο Δημοτικό Άλσος ΔΕΛΑΣΑΛ

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στεναχωρήθηκαν και απογοητεύτηκαν αρκετά, καθώς είχαν δουλέψει αρκετά για να έχουμε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα και είχαν χαρεί πολύ τη σχέση και τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν μέχρι στιγμής αναπτύξει με το κοινό και τους περιπατητές που έρχονταν σε επαφή όλες αυτές τις ημέρες» σημειώνει ο υπεύθυνος του Προγράμματος, Επίκουρος Καθηγητής Γλυπτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Άρης Κατσιλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή και να παρουσιάσουμε ενδιαφέροντα πράγματα τόσο στους μαθητές των σχολείων του δήμου, όσο και στο υπόλοιπο κοινό, αλλά αυτό που μας λυπεί είναι ότι λόγω της καταστροφής αυτής, ίσως δεν προλάβουμε να παρουσιάσουμε ακριβώς αυτό που θέλαμε».

Στα διάσπαρτα σημεία του Δημοτικού Άλσους Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) βρέθηκαν άνδρες της Αστυνομίας, ενώ -όπως σημειώνει η υπεύθυνη της δράσης Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Τοπική Αντιδήμαρχος Πεύκων Παρή Γενίτσαρη- «λυπάμαι βαθύτατα για την καταστροφή. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους μας και πρέπει να τον προστατεύουμε καθημερινά. Η παρουσία των εικαστικών στο χώρο μετατρέπει το Άλσος σε υπαίθριο καλλιτεχνικό εργαστήριο και προσκαλούμε όλο τον κόσμο να το επισκεφθεί και να παρακολουθήσει από κοντά όλα όσα ετοιμάζονται στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΔ για Νάσο Αθανασίου: «Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχε διαγραφεί»
«Όταν ένας πατέρας και μια μάνα χάνει το παιδί του το 20χρονο, δεν βρίσκεις λέξη να το χαρακτηρίσεις, εκτός ίσως από μία: Μητσοτάκης», δήλωσε ο Νάσος...
ΝΔ για Νάσο Αθανασίου: «Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχε διαγραφεί»
Ερντογάν: Ζήτησε από τον Πούτιν την άμεση διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία
Ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο για τη θετική του στάση σχετικά με την επέκταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας
Ερντογάν: Ζήτησε από τον Πούτιν την άμεση διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία