Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός στο ΠΑΜΑΚ για τα αμφιθέατρα

Τι ανησυχεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφορικά με τα δια ζώσης μαθήματα από αρχές Οκτώβρη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φοιτητές και προσωπικό για τα δια ζώσης μαθήματα που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτώβρη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που προβληματίζουν, ιδιαίτερα το γεγονός των πολυάριθμων φοιτητών που πρέπει να χωρέσουν σε αίθουσες μικρής συνήθως χωρητικότητας, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν κυρίως στις κτηριακές υποδομές.

«Στην Σύνοδο των Πρυτάνεων την Τετάρτη η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες  των ιδρυμάτων μας και κυρίως στον μεγάλο αριθμό φοιτητών σε κάποια πανεπιστήμια όπως είναι πχ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προφανώς και είμαστε υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας και του ανοίγματος των πανεπιστημίων, όμως πρέπει να επιλυθούν και κάποια ζητήματα», δήλωσε στο «TyposThes» ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κ. Στυλιανός Κατρανίδης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είπε ότι «υπάρχουν κάποια χρήματα που έχει δρομολογηθεί να δοθούν από το υπουργείο, ενώ εκκρεμούν κάποιες διακηρύξεις / διαγωνισμοί». Σε κάθε περίπτωση περιμένουν την σχετική ΚΥΑ για να δουν πώς θα λειτουργήσουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Εξάλλου ο ίδιος συμπλήρωσε: «θα προσλάβουμε υπαλλήλους με πίστωση που θα μας χορηγηθεί και οι οποίοι θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά (εμβολιασμού ή νόσησης) αλλά και τα pcr ή rapid test.

«Εξετάζουμε πώς θα διαμορφωθεί το Πανεπιστήμιο ώστε να γίνεται η δια ζήσης διδασκαλία με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει αυτό», τόνισε.

14000 φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ – Περί τους 5000 το επισκέπτονταν καθημερινά

pamak.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΑΚ έχει περί του 14.000 φοιτητές ενώ όπως είπε ο κ. Κατρανίδης καθημερινά σε προ –covid19 εποχή έρχονταν στις εγκαταστάσεις του περί του 4.000-5000 φοιτητές. Ωστόσο το ζήτημα που προβληματίζει είναι πως όλοι θα πρέπει να περνούν από το φουαγιέ που βρίσκεται στο ισόγειο, το πόσα άτομα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εκεί, όπως και το ότι όλες οι εγκαταστάσεις είναι σε ένα κτήριο.

Επίσης «πονοκέφαλο» προκαλούν το πώς θα γίνουν τα μαθήματα στα μεγάλα τμήματα. Ενδεικτικά ο Πρύτανης ανέφερε πως σε 4 από τα 8 τμήματα ο αριθμός φοιτητών είναι περί τους 300 και με τις μεταγραφές μπορεί να φτάσει τους 400. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο αμφιθέατρο μπορεί να χωρέσει μόλις 180 φοιτητές. «Σκεφτείτε λοιπόν μια μέρα που όλοι οι πρωτοετείς θέλουν να έρθουν για μάθημα, δεν θα μπορούν να χωρέσουν ούτε σε δύο αμφιθέατρα», σχολίασε ο κ. Κατρανίδης.

Περιμένουν για κινητή μονάδα για εμβολιασμούς

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί το Πανεπιστήμιο είναι το εμβολιαστικό κέντρο που είχαν ζητήσει να γίνει ώστε να εξυπηρετούνται οι φοιτητές που θέλουν να εμβολιαστούν. «Είχαμε ζητήσει μια κινητή μονάδα για την εβδομάδα 10-17/9 και δεν έγινε τίποτα. Ξαναζητήσαμε για την εβδομάδα που ξεκινάει από 25/9 και μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση. Παρά το γεγονός πως οι εμβολιασμοί στους φοιτητές μας είναι στο 70% θέλουμε να μεριμνήσουμε και για το υπόλοιπο 30%. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως δεν έχουμε και δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμούς για τους πρωτοετείς φοιτητές», τόνισε ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις
Aποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις