Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη στο κόκκινο: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τα νέα μέτρα

Πως υποδέχονται επιστήμονες της πόλης τη νέα πραγματικότητα

Του Γιώργου Καλλίνη

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει ξανά σε… περιπέτειες καθώς η επιδείνωση της επιδημιολογικής της πορείας ανάγκασε τις αρχές να επιβάλλουν νέα μέτρα περιορισμού. Συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη πέρασε στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσει» και όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, η πόλη τις επόμενες μέρες να έχει νέα μέτρα περιορισμού για να σταματήσει η διασπορά της νόσου στους πολίτες.

Δυστυχώς, μετά από αρκετούς μήνες χωρίς περιοριστικά μέτρα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας επαναφέρει κάποιους νέους κανόνες στην καθημερινότητα μας, με την ελπίδα ότι θα ανακοπεί η διασπορά και θα μπει ένα ανάχωμα στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης. Πως υποδέχτηκαν όμως τα νέα μέτρα επιστήμονες της πόλης;

«Είναι σωστή η απόφαση, είναι μια προληπτική κίνηση και πολύ ορθώς δεν περιμένουμε να χειροτερέψουν τα πράγματα για να πάρουμε νέα μέτρα», τονίζει στο TyposThes ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Από τις 8 Αυγούστου υπάρχει μια κυμαινόμενη διασπορά σε υψηλό βαθμό στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν ξεφούσκωσε ποτέ, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Αθήνα. Αν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, αναπόφευκτα θα αυξανόταν η πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά τώρα που άνοιξαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», συμπληρώνει.

«Έχει λογική το μέτρο ως προληπτική κίνηση, άλλωστε το έχουμε δει να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι. Η σωστή ερώτηση είναι, πλέον, αν είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για περιορίσουν τη διασπορά του ιού», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας ότι η πόλη πιάνει σιγά σιγά τα όρια της όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα και ότι «στοιχίζει πάρα πολύ το αυξημένο ποσοστό των ανεμβολίαστων στην πόλη».

Από την άλλη, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, δηλώνει στον TyposThes πιο δύσπιστος για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων και επιμένει στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

«Οι πολίτες πρέπει να πειστούν να εφαρμόσουν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και πάνω από όλα, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που ακούμε μόνο ως… ασπιρίνες μπορώ να τους εκλάβω, δεν μπορώ να δω αποτελέσματα από αυτά τα μέτρα», σχολιάζει ο κ. Καπραβέλος για το επικείμενο μίνι – lockdown.

«Δεχόμαστε μια ασυνήθιστη πίεση στα νοσοκομεία για την εποχή και φοβόμαστε για τη συνέχεια στο χειμώνα. Λαμβάνουμε περιστατικά από άλλες πόλεις και τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να στερήσουν υπηρεσίες στους υπόλοιπους ασθενείς για να προλάβουν όλα τα περιστατικά covid», εξηγεί ο κ. Καπραβέλος και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τη στάση της προς τους ανεμβολίαστους και τα νοσοκομεία, κάνοντας κάποια νοσοκομεία αποκλειστικά Covid και κάποια αποκλειστικά για τους υπόλοιπους ασθενείς, για να ξέρουν όλοι τις δυνατότητες του συστήματος υγείας και να μην στερηθούν οι υπόλοιποι ασθενείς τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».

 

Στο «κόκκινο» επίπεδο 4 η Θεσσαλονίκη – Τι μέτρα θα ισχύουν

Στο επίπεδο 4, δηλαδή στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, βρίσκονται και επισήμως οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου στις εν λόγω περιοχές. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,80% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 27,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Λάρισα, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 1,02% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 34,1 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Χαλκιδική, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,87% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 32,9 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο Κιλκίς, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,96% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 29,8 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο «κόκκινο» παραμένουν επίσης η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία, η Πέλλα, η Καβάλα, η Ξάνθη και η Δράμα. Η μόνη περιοχή που κατέβηκε στο πορτοκαλί από το κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη είναι η Αργολίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» απαγορεύεται η κυκλοφορία από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Επίσης απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του ιικού φορτίου στη χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test.

Σημειώνεται, πάντως, πως αυτά είναι τα μέτρα που έχουν ισχύσει σε κάθε περιοχή που μπαίνει στο κόκκινο και άγνωστο παραμένει αν θα προβλεφθεί κάποια εξαίρεση για τη Θεσσαλονίκη.

 

Ακόμη 325 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι 325.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.00)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.152 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +42.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 178 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ