Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΠΘ: Κανονικά αύριο τα μαθήματα στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών

apth-thetikes-epistimes

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές - Τι τους είπε η κοσμήτορας

Για την πρόθεση να διεξαχθούν κανονικά αύριο τα μαθήματα στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, ενημέρωσε η κοσμήτοράς της καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους, συζητώντας με εκπροσώπους φοιτητών που πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με αφορμή την απόφαση αναστολής των μαθημάτων για μία ημέρα.

   «Χθες, η Κοσμητεία πήρε την απόφαση να αναστείλει σήμερα μαθήματα στη Σχολή. Ο λόγος ήταν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν απόπειρες και περιστατικά, στα οποία παρεμποδίστηκε ο έλεγχος των πιστοποιητικών και σχετικών βεβαιώσεων από κάποιες ομάδες κι έτσι μπήκαν κάποιοι φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς να έχουν περάσει τον έλεγχο, μέσα στο κεντρικό κτίριο της Σχολής. Αυτοπροσδιορίζονται ως ομάδες φοιτητών και από όσο καταλαβαίνουμε αντιδρούν σε αυτό το οποίο θεωρούν ως face control. Ωστόσο, ο έλεγχος των πιστοποιητικών και όλων των σχετικών εγγράφων γίνεται στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», δήλωσε η κ. Χαραλάμπους.

   Διευκρίνισε δε, ότι η απόφαση για αναστολή των μαθημάτων στο ένα από τα συνολικά επτά κτίρια των τμημάτων στης Σχολής, που στεγάζουν τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Πληροφορικής, ελήφθη με στόχο να εκτονωθεί η ένταση και να εξομαλυνθεί η διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων.

   «Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόνο στο κεντρικό κτίριο της φυσικομαθηματικής από τα κτίρια της σχολής μας, και τα υπόλοιπα μαθήματα γίνονται κανονικά. Στην ανακοίνωσή μας αναφέρουμε ότι υπήρξε φραστική βία και απειλές σωματικής βίας στους υγειονομικούς ελεγκτές που έκαναν αυτόν τον έλεγχο. Ήταν πολύ πιο επιθετικοί από το να τους ζητήσουν να φύγουν [...] Αύριο θα ξαναδοκιμάσουμε, ελπίζουμε, πιστεύουμε ότι με την πειθώ μπορούμε να λύσουμε τα σχετικά ζητήματα, το ανοιχτό και ζωντανό πανεπιστήμιο είναι κάτι που το θέλουμε όλοι και απαράβατος όρος είναι η διασφάλιση της υγείας όσων εργάζονται και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους.

   Στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φοιτητών στην κοσμητεία της Σχολής, η κ. Χαραλάμπους γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι απόπειρα παρεμπόδισης των ελέγχων έξω από το κτίριο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι έλεγχοι των πιστοποιητικών να γίνονται στα αμφιθέατρα, δηλαδή εντός του κτιρίου της σχολής.

   «Ήταν αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι έλεγχοι να γίνονται έξω από τα κτίρια, ώστε να να μη χάνεται μέρος από την ώρα της διδασκαλίας. Πέρα από αυτό, ο νόμος επιτρέπει ο έλεγχος να γίνεται και μέσα στα αμφιθέατρα», διευκρίνισε η κοσμήτορας.

   Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κρουσμάτων Covid-19, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε για τρεις φοιτητές» και «όλα αυτά ήταν στατιστικά αναμενόμενα, δε μας παραξενεύουν, δεν μας ανησυχούν, αυτό που ζητάμε είναι να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες», ενώ «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί δούλεψε το πρωτόκολλο, με πάρα πολύ μεγάλη ευσυνειδησία από τη μεριά των φοιτητών που δήλωσαν ότι είναι θετικοί, ενημερώσαμε όλους τους υπόλοιπους φοιτητές που συμμετείχαν για τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν».

   Από την πλευρά των φοιτητικών σχημάτων εκφράστηκε στην κοσμήτορα της Σχολής η άποψη πως ο έλεγχος στην είσοδο των σχολών από τους υγειονομικούς ελεγκτές είναι πρόσχημα για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4777/21 σχετικά με τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια.

   Οι φοιτητές ζήτησαν την απομάκρυνση των ατόμων στα οποία έχει ανατεθεί από το πανεπιστήμιο, μέσω εργολαβίας, το έργο του σκαναρίσματος των πιστοποιητικών COVID-19 και παράλληλα την αντικατάστασή τους από επαγγελματίες του υγειονομικού κλάδου, γιατρούς ή νοσηλευτές, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ζητούν την επίδειξη οποιασδήποτε ταυτότητας από τους φοιτητές. Η κοσμήτορας απάντησε πως ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου των πιστοποιητικών Covid-19 ορίζεται ως υποχρεωτικός στον νόμο και τις ΚΥΑ για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ