Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γερανοί σε 51 μέρες σήκωσαν 1.520 οχήματα – Οι 6 «κόκκινοι» δρόμοι

Ποια τα σημεία που εντοπίζεται περισσότερη κίνηση – Τι αναφέρει η Τροχαία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στις 3866 έφτασαν οι παραβάσεις για παράνομη στάθμευση στην πόλη μας για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου 2021. Παράλληλα έγινε απομάκρυνση 1520 οχημάτων με γερανό. Το θέμα του παρκαρίσματος είναι μια από τις βασικές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχει αντίκτυπο στην κίνηση των οχημάτων.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οι οδηγοί έχουν συμμορφωθεί στο θέμα των σοβαρών παραβάσεων. Σε επικοινωνία του «TyposThes» με την Τροχαία έγινε γνωστό πως «είχαμε μείωση 11% των θανατηφόρων τροχαίων στο πρώτο 9μηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και ότι υπάρχει συμμόρφωση των οδηγών στις παραβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα τροχαία».

Μποτιλιάρισμα το πρωί προς Δυτικά το απόγευμα προς Ανατολικά

Αναφορικά με την αυξημένη κίνηση, το μποτιλιάρισμα υπάρχει κυρίως τις πρωινές ώρες 7-9 προς Δυτικά στην λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Εγνατία, την Βασ. Όλγας και την Βασιλέως Γεωργίου και τις απογευματινές ώρες προς Ανατολικά στην Λεωφόρο Νίκης, και την Εγνατία. Στην Περιφερειακή η κίνηση οφείλεται κυρίως σε κάποιο τροχαίο που θα έχει συμβεί ή σε εργασίες που γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της ή και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προτιμούν το ΙΧ λόγω φόβου του κορωνοϊού

kinisi4.jpg

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Τροχαίας πέρα από τους ήδη υπάρχοντες παράγοντες για την κίνηση στην πόλη ο αριθμός των ΙΧ είναι μεγαλύτερος τους τελευταίους μήνες καθώς από το φόβο της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετοί πολίτες αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΘ) και προτιμούν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να πάρουν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις τους.

Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αυξημένης κίνησης σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου της πόλης η Τροχαία αναφέρει πως γίνονται συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και το δήμο πχ για οδικές εργασίες.

Πρόσφατα στην ασφαλτόστρωση στην Λεωφόρο Νίκης επελέγη να γίνονται εργασίες τις πρωινές ώρες καθώς εκείνο το μέρος της ημέρας δεν υπάρχει αυξημένη κίνηση στον συγκεκριμένο δρόμο. 

Σε κάθε περίπτωση καθοριστική είναι και η συμβολή των οδηγών. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως πχ το διπλοπαρκάρισμα ή το παράνομο παρκάρισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων με τους οδηγούς να πρέπει να μετακινούνται αναγκαστικά με μικρότερες ταχύτητες άρα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν στον προορισμό τους. Φυσικά και υπάρχει και το ενδεχόμενο ένα παράνομα παρκαρισμένο ΙΧ να φρακάρει και εντελώς τη διέλευση οχημάτων.

Στο δρόμο για ελέγχους

«Η Τροχαία έχει καθημερινά πεζούς τροχονόμους σε σημεία της πόλης πχ Τσιμισκή και σε άλλες κεντρικές οδούς που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ενώ περιπολικά και δίκυκλα αλλά και γερανοί βρίσκονται επίσης στο δρόμο. Όμως μπορείτε να αντιληφθείτε πως οι δυνατότητες επέμβασης πχ σε έναν γεμάτο και μποτιλιαρισμένο δρόμο είναι λίγες. Αν πχ γίνονται εργασίες σε ένα σημείο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για δράση», ανέφεραν στο  «ΤyposThes» εκπρόσωποι της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τροχαία πέρα από τους ελέγχους στο οδικό δίκτυο για τυχόν παραβάσεις πραγματοποιεί και ενημερωτικές δράσεις πχ σε σχολεία, σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και σε ΚΑΠΗ σχετικά με τον ΚΟΚ και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας - Μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν εν μέσω αύξησης κρουσμάτων
Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»