Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για τα μέτρα του Αγ. Δημητρίου

Τι διευκρινίζει

Διευκρινίσεις για δημοσιεύματα σχετικά με τον χθεσινό εορτασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την τήρηση των μέτρων, δίνει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σημερινή της ανακοίνωση.

Αναφορικά με το περιστατικό που αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό όπου φαίνεται ότι ιερέας άφησε στον Άγιο Δημήτριο γυναίκες χωρίς μάσκα αναφέρεται:

«Το ως άνω γεγονός, όπως τηλεοπτικώς αποτυπώθηκε, φυσικά και δεν εκφράζει τις σαφείς αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τις ρητές οδηγίες των υπευθύνων του Ναού για αυστηρή εφαρμογή των κειμένων νομοθετικών διατάξεων προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε, πως δεν δύναται επίσης να αμαυρώσει την συνολική εικόνα του εορτασμού ή να διαταράξει το γενικότερο κλίμα αγαστής συνεργασίας».

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των υπευθύνων του Ναού και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης.

Σε ότι δε αφορά στην παρουσία των πιστών, κατά τη Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου, εντός και εκτός του Ναού καθ΄ όλο το εορταστικό διήμερο και τη χρήση προστατευτικής προσωπίδας από τους ιερείς στη διάρκεια των ακολουθιών, επισημαίνεται  ότι «τηρήθηκαν επακριβώς τα προβλεπόμενα από την νεότερη ΚΥΑ».

«Οι ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σύντομης διάρκειας φαινόμενα, κινούμενα στα όρια του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται κατά την γνώμη μας αποκλειστικά στα πλαίσια των απλών καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ατομικής ευθύνης», τονίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εξ αφορμής δημοσιευμάτων που κυκλοφορήθηκαν σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου μας και εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας από την χθεσινή εορτή στον Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, κατ΄ αρχάς να διευκρινίσουμε, ότι οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των υπευθύνων του Ναού και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, προς το σκοπό της διευθέτησης των καταστάσεων που προέκυπταν, της επίλυσης των αναφυομένων ζητημάτων και ειδικότερα για την αποδοτικότερη παρουσία των εντός του Ναού ευρισκομένων αστυνομικών οργάνων και όχι λόγω μιας ευρύτερης δυσφορίας ή αντιπαράθεσης.

Σχετικά δε με την απομόνωση και ανάδειξη ενός ατυχούς συμβάντος, που προέκυψε εξαιτίας μιας στιγμιαίας και μεμονωμένης παρανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων, το οποίο δυστυχώς έλαβε διαστάσεις και μεγαλοποιήθηκε ως μη όφειλε, τονίζουμε ότι άμεσα και εύτακτα επιλύθηκε, καθότι σε όλη την διάρκεια των ακολουθιών αυτών των ημερών, υπήρχε πρόβλεψη χορήγησης ατομικής προσωπίδας προστασίας και εντός του Ναού.

Το ως άνω γεγονός, όπως τηλεοπτικώς αποτυπώθηκε, φυσικά και δεν εκφράζει τις σαφείς αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τις ρητές οδηγίες των υπευθύνων του Ναού για αυστηρή εφαρμογή των κειμένων νομοθετικών διατάξεων προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε, πως δεν δύναται επίσης να αμαυρώσει την συνολική εικόνα του εορτασμού ή να διαταράξει το γενικότερο κλίμα αγαστής συνεργασίας.

Σε ότι δε αφορά στην παρουσία των πιστών, κατά τη Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου, εντός και εκτός του Ναού καθ΄ όλο το εορταστικό διήμερο και τη χρήση προστατευτικής προσωπίδας από τους ιερείς στη διάρκεια των ακολουθιών, σας γνωρίζουμε ότι τηρήθηκαν επακριβώς τα προβλεπόμενα από την νεότερη ΚΥΑ (Δ1α/Γ.Π.οικ 66436/22-10-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4919/24-10-2021), σχετικά με την τέλεση θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριο χώρο, τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών εντός των ιερών χώρων λατρείας και την εξαίρεση από την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θρησκευτικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών. Οι ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σύντομης διάρκειας φαινόμενα, κινούμενα στα όρια του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται κατά την γνώμη μας αποκλειστικά στα πλαίσια των απλών καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ατομικής ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Ελληνική Αστυνομία για την άριστη συνεργασία που υπήρξε όλες αυτές τις ημέρες και την αμοιβαία εκπεφρασμένη διάθεση να ξεπερασθούν τα διάφορα προβλήματα. Ιδιαιτέρως αισθανόμαστε την υποχρέωση, να εκφράσουμε την ευγνώμονα μας διάθεση προς τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, για την αμέριστη συμπαράσταση του και την διευκόλυνση που μας παρείχε με τις εύστοχες παρεμβάσεις του, προκειμένου να επιτευχθεί σε μία πολύπλοκη επιχειρησιακά κατάσταση, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό και τον Πολιούχο μας Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο για την εφετινή πανήγυρη, που παρ΄ όλους τους πειρασμούς, θαυμαστώς πραγματοποιήθηκε. Εντείνουμε τις προσευχές μας για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και μεταφέρουμε σε όλους τον χαιρετισμό του Ποιμενάρχου μας, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου: «Κρατήστε μέσα σας Χριστό και Ελλάδα. Δεν πρόκειται να νικηθεί ποτέ η Πίστις, όσο θα υπάρχει μέσα στις ψυχές των πιστών η φωνή του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας μας!»

 Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.-

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ