Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: "Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά"

"Εμείς τρέχουμε κανονικά... Όλα τρέχουν κανονικά με τις εργασίες του Μετρό", τονίζει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ - Αγανάκτηση για τη νέα προσφυγή για το Μετρό εκφράζουν 7 φορείς της πόλης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

"Εμείς τρέχουμε κανονικά... Όλα τρέχουν κανονικά με τις εργασίες του Μετρό", τονίζει στο TyposThes, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, με αφορμή τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος του έργου του Μετρό από ομάδα πολιτών με αίτημα την άμεση αναστολή των εργασιών στον Σταθμό Βενιζέλου.

"Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά", τονίζει ο κ. Ταχιάος. "Οι αρχές της πόλης πολύ σωστά θέτουν ένα ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Ότι δηλαδή όλες αυτές οι προσφυγές δεν αποβλέπουν στην προστασία των αρχαιοτήτων, είναι πλέον ξεκάθαρο, αλλά στο να καθυστερήσει το Μετρό. Δηλαδή τα κίνητρα πλέον ξεφεύγουν από τα αγνά κίνητρα της προστασίας των αρχαιοτήτων και προφανώς έχουν άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία έχω αναλύσει πολλές φορές. Δεν είναι ανάγκη να τα επαναλαμβάνουμε...", μας λέει χαρακτηριστικά.

Στο εάν και κατά πόσο αυτές οι προσφυγές, στη φάση που βρίσκεται σήμερα το έργο, μπορούν να το καθυστερήσουν, μας λέει ότι, προφανώς και μπορούν, εφόσον γίνει κάποιο από τα αιτήματά τους δεκτό, ωστόσο υπογραμμίζει ότι: "Εμείς πιστεύουμε πως οι προσφυγές αυτές δεν έχουν καμιά βάση, και θα το υποστηρίξουμε αυτό στα δικαστήρια. Πιστεύουμε δε ότι στο τέλος θα δικαιωθεί η δική μας άποψη. Αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί απεργάζονται όσα μέσα μπορούν για να καθυστερήσουν το Μετρό". Να θυμίσουμε εδώ ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη μια παλιότερη προσφυγή για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

Το χρονοδιάγραμμα ισχύει

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο κ. Ταχιάος μας επιβεβαίωσε και πάλι ότι η παράδοση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2023 θα το παραδώσουμε στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου, ήρθε από την Ιταλία και ο 16ος συρμός. "Μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι στη θέση τους 18 συρμοί, θα έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η παραλαβή του συνόλου των 18 συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα δρομολογηθούν στη βασική γραμμή του έργου, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για άλλους 15",τονίζει ο κ. Ταχιάος. "Κάτι άλλο καινούργιο δεν έχουμε, εμείς τρέχουμε κανονικά...", καταλήγει χαρακτηριστικά.

Αγανάκτηση για τη νέα προσφυγή για το μετρό εκφράζουν 7 φορείς   

Στο μεταξύ, την αγανάκτησή τους εκφράζουν φορείς της πόλης αναφορικά με τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος του έργου του Μετρό από ομάδα πολιτών με αίτημα την άμεση αναστολή των εργασιών στον Σταθμό Βενιζέλου.

Σε κοινή ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζεται ότι «είναι πλέον πασιφανές πως η εμμονική επιλογή δικαστικών εμπλοκών χωρίς όρια έχει σαφή και μοναδικό στόχο κάποιων την παρεμπόδιση των εργασιών ολοκλήρωσης του Μετρό, την πρόκληση νέων δυσβάσταχτων καθυστερήσεων και εν τέλει την αμφισβήτηση του ίδιου του έργου που η πόλη της Θεσσαλονίκης».

"Τακτική κωλυσιεργίας"

Συμπληρώνεται, δε, πως «χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα, η εν λόγω ομάδα πολιτών επανέρχεται στην τακτική κωλυσιεργίας, επαναλαμβάνοντας θέσεις που η δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον και αδιαφορώντας για τη ζημία που προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο στερείται της λειτουργίας του πιο σημαντικού μέσου μαζικής μεταφοράς της πόλης μας».

Οι εκπρόσωποι φορέων προσθέτουν ότι «η νέα απόπειρα παρακώλυσης και καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του μετρό συνιστά μια απολύτως καταδικαστέα τακτική που στρέφεται εναντίον της ίδιας της πόλης, των προοπτικών της, του περιβάλλοντος και των εισοδημάτων των πολιτών» και υπογραμμίζουν πως «Φτάνει πια! Η Θεσσαλονίκη δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «όλοι οι φορείς της πόλης, με τη νόμιμη εντολή των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούμε, εκφράζουμε αφενός την έντονη αποδοκιμασία προς αυτές τις μεθοδεύσεις και τους τακτικισμούς και αφετέρου τη στήριξη στις προσπάθειες άμεσης ολοκλήρωσης του έργου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ασεβής αυτή απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης εις βάρος της πόλης και των πολιτών της θα πέσει στο κενό». Τέλος αναφέρουν πως ως θιγόμενοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης «θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο του Μετρό να παραδοθεί στους πολίτες, όπως τους αξίζει, σε πλήρη λειτουργία και με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση τους».

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Folli Follie: Ξεκίνησε η δίκη - Εξαπατημένοι επενδυτές οι πρώτοι μάρτυρες
Η δίκη που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων δικηγόρων και μαρτύρων, θα συνεχιστεί στις 4 Οκτωβρίου
Folli Follie: Ξεκίνησε η δίκη - Εξαπατημένοι επενδυτές οι πρώτοι μάρτυρες
Aναγνωστόπουλος: Το γράμμα στη μητέρα της Καρολάιν - Λέει ότι δέχθηκε απειλές
Αναλυτικά το γράμμα που έστειλε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος προς την χαροκαμένη μάνα της Καρολάιν - Τι υποστηρίζει για τη δολοφονία της
Aναγνωστόπουλος: Το γράμμα στη μητέρα της Καρολάιν - Λέει ότι δέχθηκε απειλές