Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νοτοπούλου: Να δούμε ολιστικά το τοπίο του τουρισμού

Χρειάζεται να δρομολογηθεί νέα γενιά έργων υποδομής, ανέφερε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Tην εκτίμηση ότι είναι η ώρα να υιοθετηθούν νέες αρχές και πολιτικές για τον τουρισμό, οι οποίες εναρμονίζονται με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, υπογράμμισε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της 36ης διεθνούς έκθεσης «Philoxenia», στη Θεσσαλονίκη, η κα Νοτοπούλου επεσήμανε πως χρειάζεται επίσης να δρομολογηθεί νέα γενιά έργων υποδομής, με στόχο οι τουριστικοί προορισμοί να γίνουν πιο ανθεκτικοί και όχι απλά ικανότεροι να υποδέχονται περισσότερους τουρίστες, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού: «Χρειάζεται εθνική στρατηγική και χρειάζεται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρό σύστημα παρακολούθησης και πληροφόρησης και θεσμοθετημένες πολτικές στον τομέα του τουρισμού.

Όσον αφορά την ανάπτυξη συνεργασίας, αλλά και συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Δυστυχώς νομίζω πως δεν έχει αξιοποιηθεί η συνεργασία όσο θα έπρεπε, ούτε με τις 13 Περιφέρειες, ούτε με τους 252 δήμους».

Η κα Νοτοπούλου επισήμανε ακόμη ότι η διοργάνωση των διεθνών εκθέσεων Philoxenia και Hotelia δίνει το μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό, ότι «είμαστε εδώ και μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ πρόσθεσε πως «οι καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, η επιμονή και το πείσμα, θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι». Συμπλήρωσε πως, σήμερα που ο πλανήτης αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις και ραγδαίες αλλαγές - πανδημία, κλιματική κρίση, ψηφιακή εποχή κ.ά. - «είναι η ώρα που χρειάζεται να υιοθετήσουμε νέες αρχές και πολιτικές». Ενδεικτικά ανέφερε, πως στη συζήτηση που γίνεται για την κλιματική κρίση, προφανώς δεν μπορεί να μην παίζει κυρίαρχο ρόλο ο τομέας του τουρισμού, λόγω του πολύ ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που έχει.

 «Χρειάζεται να δούμε ολιστικά το τοπίο, η κοινωνία χρειάζεται μια δέσμευση για αειφορία (...) Έχοντας κατανοήσει ότι (τουριστικός) προορισμός είναι ένας χώρος με ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν μπορούμε να τον συρρικνώνουμε ή να τον εκφυλίζουμε σε συγκεκριμένα αξιοθέατα. Ο προορισμός είναι - και πρέπει να είναι - η αδιατάρακτη σχέση ανάμεσα στο πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον, χρειάζεται επίσης να έχουμε προσήλωση στην ανθρώπινη γνώση, στο πώς αξιοποιείται» σημείωσε η κα Νοτοπούλου. Πέραν της ανάπτυξης των υποδομών, που σχετίζονται με την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα καθεαυτήν (αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές) είναι εξίσου κρίσιμο να μιλήσουμε για πολιτικές και υποδομές που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων, με τους ποδηλατοδρόμους κτλ, ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, να συζητήσουμε για υποδομές υγείας, όπως νοσοκομεία, κάτι το οποίο η πανδημία έφερε στο προσκήνιο «με τον πιο σκληρό τρόπο».

Τα έργα που χρειάζονται, είπε, δεν θα πρέπει πλέον να αποσκοπούν μόνο στην ενίσχυση της δυνατότητας του προορισμού να υποδέχεται περισσότερους τουρίστες: «Θα πρέπει η νέα γενιά έργων υποδομών, να στοχεύει στην αύξηση της ανθεκτικότητας των προορισμών» τόνισε, ενώ είπε πως υπάρχει και το χαρακτηριστικό των προορισμών να συνδέονται, να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, και μέσα και από αυτή την έννοια της συμπληρωματικότητας έρχεται η προστιθέμενη αξία κι η πραγματική χρονική επιμήκυνση του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεντόγλου: Το «ευχαριστώ» της Τουρκίας για την δωρεά από τα «απαγορευμένα» παπούτσια
«Θα ήθελα να σε προσκαλέσω στην Τουρκία «το δεύτερο σπίτι σου» προκειμένου να επισκεφτούμε μαζί τα θύματα των σεισμών το συντομότερο δυνατόν»,...
Τεντόγλου: Το «ευχαριστώ» της Τουρκίας για την δωρεά από τα «απαγορευμένα» παπούτσια
Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή στο ΑΠΘ για την επέτειο της Εθνεγερσίας
Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών
Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή στο ΑΠΘ για την επέτειο της Εθνεγερσίας