Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μικρότερη η περιθωριοποίηση ατόμων με αναπηρία στις πόλεις

Τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία θα αναδείξει φόρουμ που θα γίνει στο ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να αναδείξει το σύμπαν των ανθρώπων με αναπηρία ως μια δυναμική κατάσταση, ικανή να εξαλείψει τις αστάθειες, τις ασυμμετρίες, τις δομές και τις συμπεριφορές που παράγουν ανισότητα και αποκλεισμό έχει ως στόχο το 3ο ετήσιο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, με ώρα έναρξης στις 17.30, στην αίθουσα 319 της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (3ος όροφος κτιρίου Νομικής Σχολής).

Πρόκειται για μια διοργάνωση από το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Στόχος της διήμερης εκδήλωσης είναι να θέσει σε δημόσια συζήτηση τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία μέσα στην κοινωνία και στο νομικό εποικοδόμημα. Ουσιαστικά δίνεται ένα βήμα να καταγραφούν συλλογικά βιώματα ανθρώπων που υποφέρουν από αναπηρίες και να ακουστούν από τις δημόσιες αρχές και την κοινωνία. Η Ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοια θέματα και δεν μιλάμε μόνο για σωματικές αναπηρίες αλλά και για ψυχικές», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ, Ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Πέτρος Στάγκος.

Περιθωριοποίηση ατόμων με αναπηρία σε σχέση με τον τόπο διαβίωσης

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν περιθωριοποιηθεί περισσότερο τα άτομα με αναπηρία κατά την περίοδο της πανδημίας σχολίασε πως δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, όμως πρόσθεσε ότι ένας βασικός παράγοντας είναι η πόλη στην οποία διαμένουν. «Σκεφτείτε πως αν κανείς βρίσκεται στην πόλη έχει περισσότερες ευκαιρίες, ενώ σε μια κλειστή και απομονωμένη κοινωνία ίσως περιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση σε μια εποχή που υπάρχει το ίντερνετ και η τηλεόραση είναι πιο εύκολο να δεχθεί ερεθίσματα. Από την άλλη τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή εκπομπές της τηλεόρασης είναι μερικές φορές φορείς απαξίωσης και ρατσισμού, οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι μόνο φορείς γνώσης και δημοκρατίας», σχολίασε.

Ο κ. Στάγκος τόνισε πως όπως έγινε πρόπερσι με το φόρουμ για τα δικαιώματα των παιδιών και πέρυσι με το φόρουμ για τα δικαιώματα των γυναικών, έτσι και φέτος αναμένεται μεγάλη συμμετοχή. Ειδικά για αυτή τη χρονιά θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις εργασίες τόσο με φυσική παρουσία (σημ. για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων) όσο και διαδικτυακά.

Σχετικά με το αν έχουν επέλθει αλλαγές μετά την διεξαγωγή των φόρουμ ο Ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τόνισε στο TyposThes πως «συνήθως στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε αλλαγές έρχεται στο νου το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Πρέπει και οι πολίτες να προσαρμοστούν και να μπορούν να αποδεχτούν το διαφορετικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και το φετινό φόρουμ μας».

Ερωτηθείς για το έργο του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ ο κ. Στάγκος τόνισε ότι «προάγει την συμμετοχή του πολίτη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσα εκδηλώσεις, σεμινάρια, φόρουμ». Ωστόσο λόγω της πανδημίας και των μειωμένων πόρων του αναγκαστικά έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα και η δραστηριότητά του.  

Χρήσιμα

Η εκδήλωση είναι υβριδική, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και θα μεταδίδεται ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/92549701433?pwd=ZEdOUEZ1a0ptV3VWem9qRFk5ejBPUT09 (Meeting ID: 925 4970 1433 Passcode: 496957).

Κατά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ