Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: Κραυγή αγωνίας για 20 νέες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Γεμάτα τα νοσοκομεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Του Γιώργου Καλλίνη

Χειρότερα από τον περσινό Νοέμβρη εξελίσσεται η πανδημία πλέον, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά χιλιάδες, οι νεκροί να προσεγγίζουν το τριψήφιο αριθμό και τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν εξαντληθεί. Οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, την ώρα που το ύστατο «χαρτί» του lockdown ξαναπέφτει στο τραπέζι.

«Στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται άμεσα 20 νέες ΜΕΘ, τα πράγματα είναι οριακά, υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει», σχολιάζει στο TyposThes ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και συμπληρώνει ότι «είμαστε κοντά στη φάση της κορύφωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και θύματα».

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα περσινά νούμερα, ενώ και ο μ.ο. θανάτων είναι ήδη πιο ψηλά από τα προηγούμενα κύματα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και 120 και 130 θανάτους την ημέρα. Αυτά είναι νούμερα που έχουν ήδη ξεπεράσει τα αντίστοιχα του περσινού Νοεμβρίου», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι η γρήγορη αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και ίσως χρειαστούν πιο οριζόντια μέτρα. «Για να πάμε σε γρήγορη αποκλιμάκωση θα είχε νόημα να πάρουμε πιο οριζόντια μέτρα, όπως η τηλεργασία και οι υποχρεωτικές μάσκες. Ένα ολικό lockdown ίσως είναι υπερβολικό προς το παρόν».

Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι τραγικά και οι εικόνες του περσινού Νοέμβρη που η Θεσσαλονίκη δεινοπάθησε είναι και πάλι υπαρκτές. «Είναι απίστευτο ότι ακόμη και με το υπερόπλο του εμβολίου, βλέπουμε τόσους νεκρούς και τόσα κρούσματα φέτος, ακριβώς όπως ο περσινός Νοέμβριος», εξηγεί στο TyposThes ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. «Μετράμε πλέον πόσοι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση μένουν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή, μετράμε τους μελλοθάνατους», συμπληρώνει ο κ. Καπραβέλος και τονίζει ότι ήδη αδειάζει νέα μονάδα στο νοσοκομείο για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με Covid.

«Στην παρούσα κατάσταση, το μόνο που έχω να προτείνω στους πολίτες είναι να εμβολιαστούν και να μη βγαίνουν έξω, κανείς δεν ξέρει αν η Πολιτεία μπορεί να στηρίξει ένα νέο lockdown», ολοκλήρωσε.

 

Στο 55% οι πλήρως εμβολιασμένοι στην υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης

Εξαιρετικά ανησυχητική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας των τελευταίων ημερών με την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης να ζητά την εντατικοποίηση των εμβολιασμών για να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια σχετικά με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, διαπιστώθηκε ότι το 92,9% των ασθενών στις ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, κατέληξαν συνολικά 295 άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό.

Σε επίπεδο νοσηλειών, τον Οκτώβριο έγιναν 1.340 εισαγωγές θετικών στη νόσο ασθενών, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν κατά 27% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και 74% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Μάλιστα, η 4η ΥΠΕ επισημαίνει ότι ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας ανέρχεται σε 55%, ενώ εξηγεί ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 25 φορές μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid ανέρχονται για σήμερα, Τρίτη 23 Νοεμβρίου, σε 581. Από αυτούς οι 435 είναι ανεμβολίαστοι -σε ποσοστό 74,9%-, ενώ εμβολίασμένοι είναι οι υπόλοιποι 146 ασθενείς.

Την ίδια ώρα 51 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, από τους οποίους οι 39 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή το 75%. Αντίστοιχα, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ Covid αγγίζουν τους 82, εκ των οποίων οι 75 είναι ανεμβολίαστοι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 91,5%, μόλις επτά από αυτούς είναι εμβολιασμένοι.

 

Κοντά στα 1.500 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στα 8.100 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 91 ασθενείς, με το σύνολο των θανάτων από τις επιπλοκές της Covid-19  στη χώρα στους 17.517. Επιπλέον, 597 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 492 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Αττική, με 2.114 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, με 1.472 και στη Θεσσαλία με 796, εκ των οποίων 320 στη Λάρισα, 222 στη Μαγνησία, 100 στην Καρδίτσα, 115 στα Τρίκαλα και 12 στις Σποράδες. Οι τρεις περιοχές συγκεντρώνουν πάνω από τα μισά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Μεγάλη η διασπορά των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, με 161 νέες μολύνσεις, στην Αχαΐα, με 290, στον Έβρο με 186, στο Ηράκλειο Κρήτης με 171, στην Ημαθία με 133, στην Κέρκυρα με 93, στο Κιλκίς με 107, στη Λέσβο με 62, στο Ρέθυμνο με 82, στις Σέρρες με 157, στη Γιώτιδα με 162 και στη Χαλκιδική με 101. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.100, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 894.555 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.517 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ