Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πήγε καλά η τουριστική κίνηση – Δράσεις προβολής και εξωστρέφειας

Η σημασία της παγκόσμιας διάκρισης ένταξης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας και τα επόμενα βήματα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει ο κορωνοϊός, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μένει αδρανής και συνεχίζει τις προσπάθειες για την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις που συμβάλλουν στην εξωστρέφειά της και αναδεικνύουν την ελκυστικότητά της ως προορισμού.

Πρόσφατα, η πόλη διεκδίκησε και κατέκτησε μια παγκόσμια διάκριση, αυτή της ένταξής της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική πόλη λαμβάνει αυτή τη διάκριση και μάλιστα σε έναν τομέα, αυτόν της γαστρονομίας, που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή η σημαντική διάκριση καθιστά τη Θεσσαλονίκη γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας και την τοποθετεί σε διεθνείς χάρτες, ενισχύοντας την ταυτότητα και την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού.

Για τη σημασία αυτής της διάκρισης, για την τουριστική κίνηση στην πόλη από τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα, αλλά και για το σχεδιασμό του τμήματος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022, μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Μαρία Καραγιάννη.

Όπως αναφέρει η κ. Καραγιάννη, η ένταξη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, αποτελεί σημαντική επιτυχία για το branding της πόλης, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια αναγνώριση και το λογότυπο της πόλης μπαίνει δίπλα σε αυτό της Unesco. Επιπλέον, η συμμετοχή των πόλεων σε τέτοια δίκτυα προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή από τα ΜΜΕ, ενώ τα μέλη του δικτύου μπορούν να επωφεληθούν από τη δικτύωση μεταξύ τους και από τις συνάψεις διεθνών συνεργασιών. Ήδη, το feedback που λαμβάνεται είναι θετικό, το όνομα της Θεσσαλονίκης «ακούστηκε» μέσα από σχετικά δημοσιεύματα που πρόβαλλαν την είδηση διεθνώς, ενώ αναπτύσσονται και καλλιεργούνται επαφές με άλλες πόλεις. Σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ προγραμματίζεται μάλιστα μέσα στο 2022 –υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας – μια μεγάλη εκδήλωση δημοσιότητας σε συνεργασία με πολλούς φορείς και με καλεσμένους από πόλεις του εξωτερικού που συμμετέχουν στο δίκτυο, στη Θεσσαλονίκη. Ενώ αντίστοιχη σχεδιάζεται και στο Παρίσι.

Πολλαπλά οφέλη

Σύμφωνα με την κ. Καραγιάννη, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο δίκτυο σημαίνει ότι τα μέλη μπορούν να επωφεληθούν από τη συνολική γνώση μέσα στο δίκτυο. Γίνονται συναντήσεις και συνάπτονται διεθνείς συνεργασίες στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Δεν είναι μόνο η γαστρονομία, όπως τονίζει, ενώ προσθέτει ότι «αν η ανταλλαγή των γνώσεων και εμπειριών εφαρμοστεί αποτελεσματικά, η πόλη μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πόρους που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε, καθώς τρέχουν διάφορα προγράμματα ευρωπαϊκά μέσα από τα οποία μπορεί να έχει συνεργασίες και συνέργειες και μακροπρόθεσμα να αποκομίσει πολλά οφέλη».

Εξάλλου ο δήμος «τρέχει» ήδη και έχει ενταχθεί σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα:

-Στο πρόγραμμα «MedPearls ,  στα «μαργαριτάρια της μεσογείου», στο πλαίσιο του οποίου σχηματίζεται διαδρομή label που σχετίζεται με το slow tourism και θα προβληθεί παγκόσμια. Οι επισκέπτες θα μετακινούνται αφήνοντας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα ενώ μέσα από το πρόγραμμα ευνοείται ιδιαίτερα η ύπαιθρος και ο οικοτουρισμός.

-Στο πρόγραμμα «Food trails» το οποίο αφορά τη βιωσιμότητα και την αειφορία σε όλο τον κύκλο της διατροφής. Το πρόγραμμα έχει ως παραδοτέο το συμβόλαιο της αστικής διατροφικής πολιτικής, το οποίο καθορίζει και το μεσογειακό τρόπο διατροφής πάλι με μια ταυτότητα, ένα label, ορίζει τους αστικούς λαχανόκηπους και τον αστικό αμπελώνα που ήδη υπάρχει στο δήμο, ενώ ένα ακόμη παραδοτέο που αυτήν την στιγμή είναι σε φάση σχεδιασμού, είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουζίνα με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η αρχική σκέψη είναι να δημιουργηθεί εντός του αστικού αμπελώνα, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο και εκεί να υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολεία, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά.

Όπως τονίζει η κ. Καραγιάννη, δεν είναι μόνο η προώθηση της γαστρονομίας, το να αναδείξουμε το πόσο ωραία κουζίνα έχουμε, αλλά μια γενικότερη φιλοσοφία γύρω από το φαγητό.

Πλάνο 4ετίας

Όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε το φάκελο για ένταξη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, δεσμεύτηκε για μια σειρά πρωτοβουλίες με ορίζοντα τετραετίας.

Μεταξύ άλλων αυτές αφορούν:

-Δράση που έχει στόχο τη διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τριτογενή τομέα (φιλοξενία και εστίαση)

-Δράσεις ειδικής δημιουργικής κουζίνας από τοπικά εστιατόρια με επικεφαλής το Food Festival της Θεσσαλονίκης

- Δράσεις ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στον τομέα παραγωγής και προετοιμασίας υγιεινών γευμάτων

- Καταγραφή της βυζαντινής κουζίνας σε συνεργασία με φορείς με στόχο τη συλλογή αρχείων και οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων γύρω από τη βυζαντινή ιστορία.

- Στο πλάνο εντάσσεται και η ανακαίνιση της αγοράς στο Καπάνι που «κουβαλά» την ιστορία των εμπορικών επιχειρήσεων. Η ανακαίνιση έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

-Με την Αναπτυξιακή του δήμου «τρέχει» το Design Cluster. Στόχος είναι να οργανώνεται ετήσια μια εβδομάδα σχεδιασμού στο πλαίσιο της οποίας θα αναδεικνύεται και το τρόφιμο, με σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

- Ο δήμος θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε 35 αδελφοποιημένες πόλεις για ανταλλαγή παραδοσιακών συνταγών, αναζήτηση κοινών παραδοσιακών πρακτικών και διοργάνωση διαγωνισμού για την επιλογή των καλύτερων πιάτων.

-Θα γίνουν ενέργειες για να ενταχθούν τα εστιατόρια όχι μόνο του δήμου αλλά σε συνεργασία και με όμορους δήμους σε ένα τουλάχιστον μεγάλο γαστρονομικό οδηγό σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η τουριστική κίνηση στην πόλη

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση στην πόλη, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες στη Θεσσαλονίκη φέτος. Υπενθυμίζεται ότι επί της ουσίας το τουρισμός «άνοιξε» τον Ιούνιο.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης τα Σαββατοκύριακα μπορεί να έφταναν και το 80-90%, όπως λέει η κ. Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι η κίνηση πήγε καλά, με πολλούς επισκέπτες από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, με  Βαλκάνιους ως επι το πλείστον. «Αν θεωρήσουμε ότι το “ταβάνι” σε επίπεδο κυβέρνησης ήταν το 50% του 2019, που ήταν η χρονιά ορόσημο προ του κορωνοϊού, πολλές φορές το ξεπεράσαμε», όπως λέει. Ιδιαίτερα καλός ήταν και ο Σεπτέμβριος λόγω της ΔΕΘ, ενώ σύμφωνα με την κ. Καραγιάννη πήγαμε πάρα πολύ καλά και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο με τα φεστιβάλ (Δημήτρια, Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.ά).

Αγωνία για τα Χριστούγεννα

Ωστόσο, το γεγονός ότι η πόλη επιδημιολογικά βρίσκεται στο «κόκκινο» εδώ και έναν μήνα περίπου, αν και δεν είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν να έρχονται οι τουρίστες, προκαλεί μια αγωνία για το τι θα γίνει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το πώς θα πάμε, όπως  επισημαίνει η κ. Καραγιάννη. Πάντως, η δημοτική αρχή κάνει μια προσπάθεια με το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης να δημιουργήσει το κατάλληλο εορταστικό κλίμα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του προορισμού, όπως τονίζει, με στόχο να δώσει κίνητρα και έξτρα ώθηση σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν.

Ο σχεδιασμός για το 20221

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής της πόλης για το 2022, αυτό όπως είναι εύλογο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας. Εξάλλου και το 2020 και το 2021, η στρατηγική του δήμου σε αυτόν τον τομέα προσαρμόστηκε και περιορίστηκε σε αυτά που επέτρεπε η πανδημία. Έμφαση δόθηκε στη διαδικτυακή προβολή, στη φιλοξενία bloggers και opinion makers, σε fam και press trips, τα οποία οδήγησαν σε ολοσέλιδα αφιερώματα για τη Θεσσαλονίκη σε περιοδικά και εφημερίδες, σε αφιερώματα σε κανάλια κλπ.

«Το 2022 σχεδιάζουμε και κάνουμε προγραμματισμό σε συνεργασία και με την ΕΞΘ. Θα συνεχίσουμε την διαδικτυακή προβολή της πόλης και στα social media και θα κάνουμε συνεργασίες για «άνοιγμα» της πόλης ενώ ετοιμάζουμε και κάποιες θεματικές εκδηλώσεις», λέει η αντιδήμαρχος. Ένας από τους στόχους είναι η αξιοποίηση του πολιτισμού ως πόλου έλξης για τον τουρισμό. Ήδη έχουν γίνει επαφές με δυο γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, προς αναζήτηση διασυνδέσεων σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να φιλοξενηθούν δηλαδή σχήματα πολιτισμού, εικαστικά και μουσικής, κυρίως, και αντιστοίχως «να ταξιδέψουμε και εμείς και μέσω του πολιτισμού να ανοίξουμε πολιτιστικές διαδρομές και να τονώσουμε την τουριστική κίνηση». Παράλληλα, σχεδιάζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις εξωτερικού, συνέδρια κλπ ενώ σημαντικό «χαρτί» που βοηθά τόσο την τοπική οικονομία όσο και τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της πόλης είναι και οι κινηματογραφικές παραγωγές που τελευταία λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας και οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2022. Η κ. Καραγιάννη υπενθυμίζει ότι στο τμήμα τουρισμού του δήμου λειτουργεί ένα από τα συνολικά 15 film offices της χώρας, και ήδη έχουν δοθεί πολλές άδειες για γυρίσματα και έχουν εξυπηρετηθεί γραφεία παραγωγών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ