Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ντοκιμαντέρ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Ολύμπιον

Το ντοκιμαντέρ «Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τριάντα χρόνια διακονίας» θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή

Αποσπάσματα από μία αυτοβιογραφική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μηνύματα από προσωπικότητες με τις οποίες έχει ο ίδιος συνεργαστεί, όπως του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, συνθέτουν το ντοκιμαντέρ «Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τριάντα χρόνια διακονίας», που θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

   Η προβολή του ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εντάσσεται σε μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων προκειμένου να αναδειχθεί το πολυσχιδές έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων διακονίας του, καθώς και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σύγχρονο κόσμο. Πραγματοποιείται από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

   Το ντοκιμαντέρ ήταν μια ιδέα του π.Ιωάννη Χρυσαυγή, αρχιδιάκονου του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος και το επιμελήθηκε μαζί με την έφορο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, βυζαντινολόγο Φλώρα Καραγιάννη.

   «Συνοπτικά, σε πενήντα λεπτά, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να αγγίξει με τα ακροδάχτυλα όλη την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα τριάντα χρόνια αρχιερατείας του στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρυσόστομος Σταμούλης, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

   «Επιλέξαμε να προβληθεί στο Ολύμπιον σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη, γιατί θεωρήσαμε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος, ο οποίος μπορεί να αναδείξει όλες τις διαστάσεις αυτής της προσπάθειας», σημειώνει ο κ. Σταμούλης.

   Το ντοκιμαντέρ, που υλοποιήθηκε με χορηγία της «Αδελφότητας Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας: Παναγία Παμμακάριστος», μετά τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει σε πολλούς προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αμερική και η Αυστραλία.

   Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Γιώργος Μπότσος, τη διεύθυνση παραγωγής και φωτογραφίας ο Χρήστος Καπρινιώτης και το σενάριο η Ιωάννα Σκατζέλη. Αφηγείται ο Θανάσης Βικόπουλος, την έρευνα αρχείου έκανε η Ευτυχία Γεωργάκα και την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σάκης Αμπατζίδης. Παίζουν κανονάκι ο Βασίλης Ζιγκερίδης και νέι η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά.

   Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2021, στις 7 μμ, και η εκδήλωση είναι covid free, με είσοδο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαγνησία: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού
Στο παραλιακό μέτωπο όλης της Μαγνησίας έχει καταλήξει τεράστιος όγκος υλικών από την ενδοχώρα που χρήζει απομάκρυνσης
Μαγνησία: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού
Βορίδης: Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη
«Νέος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιμένατε να γνωριστεί πολιτικά; Να δούμε το πολιτικό περιεχόμενο;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης...
Βορίδης: Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τέλος ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη