Φέτος, τις γιορτινές ημέρες, τα παιδιά των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν έλαβαν δώρα από το σωματείο εργαζομένων και δεν παρακολούθησαν, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν θεατρικές παραστάσεις καθώς προτίμησαν να προσφέρουν τα ίδια, αγάπη κι ελπίδα σε παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη. Τα χρήματα που προορίζονταν γι' αυτά, λοιπόν, δόθηκαν για την αγορά και προσφορά δύο φορητών υπολογιστών, στο σπίτι του Φάρου του Κόσμου, στον Δενδροπόταμο, όπου ζουν, με μεγάλη φροντίδα και αγάπη από τον αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Λουκατάρη, δεκαεπτά παιδιά από την κοινότητα των Ρομά.
«Τα ίδια τα παιδιά των εργαζομένων, όταν ενημερώθηκαν από τους γονείς τους για τη σκέψη μας, αντί για δώρα σ' αυτά, να προσφέρουμε υπολογιστές σε παιδιά που τους χρειάζονται πραγματικά, δέχτηκαν με μεγάλη χαρά κι αυτό μας συγκίνησε ιδιαίτερα», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ιπποκρατείου Χρήστος Τζελέπης και πρόσθεσε πως θα ήθελε «η κίνηση αυτή, να ευαισθητοποιήσει κι άλλους που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα σε αυτά τα παιδιά».
«Η χαρά που εισπράξαμε δεν περιγράφεται. Τα δικά μας παιδιά έχουν ό,τι χρειάζονται. Τα πρόσωπα των παιδιών στον ‘Φάρο του Κόσμου’ έλαμπαν όταν τους προσφέραμε του φορητούς υπολογιστές», δήλωσε, συγκινημένος, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Δόντσιος, μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. «Ήταν η μεγαλύτερη χαρά που λάβαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για μας, από το να κάνουμε μια κίνηση που έπιασε τόπο και προσέφερε τόσο μεγάλη χαρά στα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «όταν φτάσαμε στο σπίτι όπου ζουν τα παιδιά, αυτό που αντικρίσαμε δεν το πιστεύαμε. Ο πατέρας Αθηναγόρας παρέχει εξαιρετική ποιότητα ζωής, ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, τους βοηθάει να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο, να ασχολούνται με ό,τι δραστηριότητες επιθυμούν και πραγματικά μείναμε με το στόμα ανοιχτό».
Ο πατέρας Αθηναγόρας έχει αφιερώσει τη ζωή του στα παιδιά Ρομά και, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον «Φάρο του Κόσμου» έχουν μάθει να ζουν με το καθημερινό θαύμα, να έχουν όλα τα αναγκαία από ανθρώπους που τους αγαπούν και τους στηρίζουν. Πότε δεν τους έχει λείψει τίποτα και όλα φτάνουν την κατάλληλη στιγμή, από ανθρώπους που χαίρονται να προσφέρουν. «Φέτος, στις γιορτές, έγινε ένα ακόμα θαύμα», σημείωσε, εξηγώντας πως «υπήρχαν μεγάλες ανάγκες για διαδικτυακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τα παιδιά μας, λόγω των νεών συνθηκών που καλούμαστε να ζήσουμε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά κι επειδή τους είναι απαραίτητοι οι υπολογιστές, καθώς έχουν κατακτήσει τα πανεπιστήμια και κολέγια της πόλης. Οι εργαζόμενοι του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, αποφάσισαν, ιεραρχώντας τις ανάγκες, αντί να μας προσφέρουν τροφή και ρούχα, να μας προσφέρουν φορητούς υπολογιστές, δηλαδή τα μέσα και τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατακτήσουν τον κόσμο».
Για τον πατέρα Αθηναγόρα, οι δύο φορητοί υπολογιστές αποτελούν ένα ακόμα εισιτήριο για το ταξίδι στη γνώση, που τους βοηθάει στον προσωπικό τους αγώνα, να γκρεμίζουν κάθε ημέρα τα τείχη του γκέτο τους και να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Χάρη στην άοκνη προσπάθειά του, 450 παιδιά Ρομά πηγαίνουν στα σχολεία. Ενώ, όπως διευκρινίζει, η στενή οικογένεια του Φάρου αποτελείται από δεκαεπτά παιδιά και η ευρύτερη οικογένεια από όλα τα παιδιά που επιθυμούν να είναι κοντά τους. «Ο Φάρος του Κόσμου, κόβεται και ράβεται στα μέτρα του κάθε παιδιού: για άλλο παιδί είναι το φαγητό του, για άλλο οι διακοπές του, για άλλο τα φροντιστηριακά μαθήματα. Κάθε παιδί το κοιτάμε ξεχωριστά», τόνισε, με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, ο πατέρας Αθηναγόρας.
«Υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω μας, που πραγματικά μας έχουν ανάγκη και πρέπει να τους δώσουμε πράγματα που στερούνται και τους είναι απαραίτητα. Δεν είναι τόσο η ύλη, αλλά περισσότερη αξία έχει η επαφή και η αίσθηση ότι κάποιος νοιάζεται για αυτά και μεριμνεί για το καλό τους», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Δόντσιος.