Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι λένε σεισμολόγοι στο TyposThes για τους συχνούς σεισμούς

Δεν εμπνέει ανησυχία το ρήγμα στην περιοχή Χορτιάτη – «Πιθανός ένας σεισμός 4-4,5 Ρίχτερ»

Του Γιώργου Καλλίνη

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων που έχει γίνει αισθητή σε όλη τη Θεσσαλονίκη, έχει ανησυχήσει τους πολίτες καθώς κάθε βράδυ η πόλη «ταρακουνιέται». Οι σεισμολόγοι της πόλης είναι καθησυχαστικοί, αναλύοντας τα νεότερα στοιχεία των σεισμών και προβλέποντας ότι πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο, μειωμένης έντασης. 

«Είναι γεγονός ότι εδώ και ένα περίπου μήνα, μικροί σεισμοί ταλαιπωρούν τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή Χορτιάτη», σημειώνει στο TyposThes ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. «Από τις 28 του Δεκέμβρη που άρχισαν οι σεισμοί μέχρι αυτές τις μέρες, έχουμε καταγράψει σεισμούς από 2 μέχρι σχεδόν 4 ρίχτερ. Όλοι αυτοί οι σεισμοί προέρχονται από ένα γνωστό ρήγμα, που στο παρελθόν έχει δώσει μικρούς σεισμούς», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο και τι μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες; «Ένα τέτοιο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει έναν σεισμό από 4 ως 4,5 ρίχτερ, όμως προς το παρόν, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα δίνει τοπικές διεγέρσεις που συνήθως δεν οδηγούν πουθενά», εξηγεί ο καθηγητής. Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό ανοιχτά του Αγίου Όρους, ο καθηγητής τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα στην περιοχή Χορτιάτη και ότι και εκεί πρόκειται για ένα τοπικό ρήγμα που δεν εμπνέει ανησυχία.

«Ο μόνος λόγος που μας έχουν ανησυχήσει αυτοί οι σεισμοί είναι γιατί το επίκεντρο τους βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη αλά και γιατί είναι επιφανειακοί», ολοκληρώνει ο κ. Σκορδίλης.

Το ίδιο καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, ο οποίος εξήγησε στο TyposThes τι αποκαλύπτουν τα νεότερα στοιχεία. «Οι περισσότεροι σεισμοί που έχουν γίνει αισθητοί είναι πάρα πολύ μικροί. Όσο παραμένουν σε αυτά τα μεγέθη, δεν έχουμε καμία ανησυχία. Αν όμως μεγαλώσουν και επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα δεδομένα», τονίζει ο καθηγητής.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία των πολιτών γιατί και εγώ κάθε βράδυ ταρακουνιέμαι από τους σεισμούς, όμως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, άρα το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για σεισμούς τοπικού χαρακτήρα, για ένα τοπικό φαινόμενο», δηλώνει ο κ. Καρακώστας.

 

Παπαζάχος: Γιατί ακούγεται η βοή από τους σεισμούς

Σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους του σεισμολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους συμπολίτες μας.

Κατά την τελευταία ενημέρωση που είχε χθες από τον καθηγητή Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Κωνσταντίνο Παπαζάχο, ο τελευταίος ήταν καθησυχαστικός για το φαινόμενο.

Ο κ. Παπαζάχος ενημέρωσε τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη ότι οι σεισμικές δονήσεις προέρχονται από το ρήγμα Χορτιάτη-Πανοράματος-Πυλαίας που καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο έμπειρος επιστήμονας το ρήγμα χαρακτηρίζεται «ως χαμηλής ενεργότητας και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Συνήθως δίνει σεισμούς πολύ χαμηλής σεισμικής παραμόρφωσης κυρίως επιφανειακού εστιακού βάθους, γι’ αυτό και γίνονται περισσότεροι αισθητοί». Όπως επισήμανε ο κ. Παπαζάχος «χαρακτηριστικό του χαμηλού εστιακού βάθους είναι το γεγονός ότι κατά τις δονήσεις γίνεται περισσότερο αισθητή η βοή από τη δόνηση, καθώς ο θόρυβος από τον σεισμό διαχέεται στην ατμόσφαιρα».

Ακόμη ο καθηγητής Σεισμολογίας διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το σεισμικό φαινόμενο το οποίο προβλέπεται να συνεχίσει με παρόμοιας έντασης σεισμούς και το επόμενο διάστημα. Για την ενημέρωση των πολιτών το σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου για τους σεισμούς «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ υπάρχει συνεργασία και με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων και των δημοτικών κτιρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ