Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι πιο εντυπωσιακές βιτρίνες για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι στη Θεσσαλονίκη

Ο Αβραάμ Αβάνογλου μιλά στο TyposThes – “Εμπορικός ο «Άγιος» Βαλεντίνος, αλλά αφορμή να δείξουμε αγάπη”

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ

Μία χρονιά μεστή από γεγονότα παρά ότι διανύει μόλις τις πρώτες ημέρες της. Τα καταιγιστικά γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο μας συνεχίζουν και δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ντελικάτο χώρο των λουλουδιών.

Οι ενεργειακές αναταράξεις έχουν επηρεάσει κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον κλάδο των ανθοπωλών, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολύ υψηλές τιμές στην πρώτη ύλη και για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον ορατό κίνδυνο να βρίσκεται με άδειες βιτρίνες μία από τις πιο δημοφιλείς ημέρες των ανθοπωλείων, την κατακόκκινη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Σε μια ενδελεχή και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μιλήσαμε με τον Αβραάμ Αβάνογλου για τη σημασία του ερωτιάρη Αγίου, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, την ισότητα και τη συμπερίληψη.

 

fiorentino-thessaloniki-5.jpg

 

Ο Αβραάμ Αβάνογλου είναι ο εμπνευστής αλλά παράλληλα και ο συνεχιστής της αλυσίδας ανθοπωλείων Fiorentino LFS, εκφράζοντας τη νέα γενιά ανθοπωλών που δημιουργεί και οραματίζεται το μέλλον πατώντας γερά στα εχέγγυα που έχει λάβει από τους “παλιούς”. Μιας επιχείρησης που προσεγγίζει το μισό αιώνα ζωής! Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα.

fiorentino-thessaloniki-9.jpg

 

Τον συναντήσαμε στο «στρατηγείο» του στην Μιχαήλ Ψελλού, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Fiorentino LFS, αφού είχαμε περάσει από την Μητροπόλεως και την Βασιλίσσης Όλγας για να θαυμάσουμε τις εντυπωσιακές κατακόκκινες βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία ετοιμάζονται πυρετωδώς για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, με το μήνυμα «Look Inside your Heart» να μαγνητίζει τα βλέμματα.

fiorentino-thessaloniki-4.jpg

 

Απολαύστε την κουβέντα που είχαμε για το λουλούδι και τον Άγιο Βαλεντίνο και δείτε το πρωτοποριακό βίντεο που γύρισε η δημιουργική ομάδα της Fiorentino LFS.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στα ανθοπωλεία. Η πανδημία έχει «χτυπήσει» και τον δικό σας κλάδο;

Νομίζω πως οι συνθήκες των δύο τελευταίων ετών, άλλαξαν τις ισορροπίες του κλάδου για πάντα. Κάποιοι επωφεληθήκαμε από αυτό γιατί ανέβηκαν πολύ οι online πωλήσεις. Για αυτούς που δεν διατηρούσαν online κατάστημα, δυστυχώς η ζημιά ήταν σημαντική. Οι συνήθειές μας επαναπροσδιορίζονται και η καθημερινότητά μας έχει αποκτήσει άλλο χρώμα, σε επίπεδο που ίσως να αναδιαμορφώσει και τη γενικότερη κουλτούρα μας. Πλέον πολλά πράγματα που κάναμε δια ζώσης, γίνονται ηλεκτρονικά και αυτό επηρεάζει άμεσα τα φυσικά καταστήματα ανθοπωλείων διότι το εμπόρευμα που διατηρούμε, είναι φρέσκο κατά κύριο λόγο και πρέπει να πουληθεί εντός 2-3 ημερών.

fiorentino-thessaloniki-2.jpg

 

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως κατά τη διάρκεια των lockdown και όλων των περιοριστικών μέτρων ο κόσμος απέκτησε μια νέα σχέση με το σπίτι και την έννοια της κατοικίας. Αυτό το γεγονός άλλαξε τη διάθεση του κόσμου όσον αφορά τα λουλούδια και τα φυτά που προμηθεύεται για το σπίτι;

Σαφέστατα! Όταν η καθημερινότητά μας στερείται όλων αυτών των καταστάσεων που μας αποφόρτιζαν από τη δουλειά, τη μονοτονία και οτιδήποτε άλλο μας κούραζε ψυχολογικά, καλούμαστε να βρούμε μία διέξοδο και ιδανικά στον ίδιο μας τον χώρο, εφόσον εκεί περνούν οι περισσότεροι το μεγαλύτερο μερίδιο του χρόνου τους πλέον. Τα λουλούδια και τα φυτά, αποδεδειγμένα, βελτιώνουν τη διάθεσή μας και η φροντίδα τους μας προσφέρει αυτή τη «σύνδεση» που λαχταρούμε να νιώσουμε ξανά με το περιβάλλον γύρω μας. Σίγουρα η κατάσταση είναι πλέον καλύτερη, αλλά το πλήγμα είναι ακόμη αισθητό και η ανάγκη να το μετριάσουμε υφίσταται μέχρι και σήμερα.

fiorentino-thessaloniki-1.jpg

 

Η ενεργειακή κρίση είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα που έχει επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές όχι μόνο του ρεύματος αλλά και προϊόντων. Υπάρχει αύξηση του κόστους στο λουλούδι;

Η ενεργειακή κρίση δυστυχώς έχει χτυπήσει και τον κλάδο μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, διότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος της πρώτης ύλης που απαρτίζει βασικά μας προϊόντα όπως τα κουτιά, οι γυάλινοι θόλοι, οι σακούλες δώρου και άλλα. Ας πούμε όμως ότι αυτό το δεχόμαστε, κάνοντας μία μικρή ανατίμηση η οποία μπορεί να είναι της τάξης του 5-8%. Θα ήθελα να επισημάνω όμως, εκ μέρους και πολλών συναδέλφων μου, την τρομερή αύξηση στις τιμές των λουλουδιών που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με αποκορύφωμα το σήμερα, ενόψει Αγίου Βαλεντίνου, βρεθήκαμε στη δυσχερέστερη κατάσταση που θα μπορούσαμε να βρεθούμε. Ιστορικά, βιώσαμε τον κίνδυνο έλλειψης αποθεμάτων σε λουλούδια για την 14η Φεβρουαρίου. Οι προμηθευτές μας αγοράζουν κυρίως από παραγωγούς της Κολομβίας και του Εκουαδόρ τα τριαντάφυλλα. Ενημερώθηκαν λοιπόν, πως δεν υπάρχουν αρκετές πτήσεις για να καλύψουν την αγορά της Ευρώπης και ο λόγος φυσικά είναι η ραγδαία αύξηση του καύσιμου και άρα η μείωση των πτήσεων. Από την άλλη, οι παραγωγοί στην Ευρώπη, κυρίως στην Ολλανδία, λόγω της ενεργειακής κρίσης, μείωσαν κατά πολύ τις δικές τους παραγωγές. Το ίδιο φυσικά συνέβη και στις εντόπιες παραγωγές που όποιες υπήρχαν καταστράφηκαν από τον χιονιά τις προηγούμενες εβδομάδες. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως όλα τα παραπάνω συντελούν στην αύξηση τιμών και στα λουλούδια και κατ’ επέκταση στη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του κόσμου να αγοράσει λουλούδια, χωρίς να ευθύνεται ο έμπορος.

 

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μία γιορτή συνυφασμένη με τους ερωτευμένους και τα τριαντάφυλλα. Ποια είναι η ανταπόκριση που βλέπετε τα τελευταία χρόνια από τον κόσμο; Οι νεότερες ηλικίες την τιμούν ή είναι πιο σκεπτικοί, θεωρώντας την «εμπορική γιορτή»;

Αν προσπαθούσα να επιχειρηματολογήσω για να αντικρούσω τον όρο «εμπορική γιορτή», θα ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια! Είναι μία γιορτή που έχει όντως ως υπόβαθρο την παρότρυνση για κατανάλωση. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για πολλές γιορτές όμως, όπως και την ημέρα της γυναίκας, τη γιορτή της μητέρας ή του πατέρα και κ.ο.κ. Το ότι είναι παρόλα αυτά, όλες αυτές οι ημέρες, μία υπενθύμιση για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας σε ανθρώπους που αγαπάμε, δεν μπορεί να περιφρονηθεί. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, δυστυχώς δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία σε όσα μας δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την ίδια τη καθημερινότητα. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι μία αφορμή λοιπόν, να δείξουμε με έναν ακόμη τρόπο, πως έχουμε έναν άνθρωπο στη καρδιά μας. Σε έναν τέλειο κόσμο, θα δείχναμε την αγάπη μας κάθε ημέρα, και δεν θα χρειαζόταν καμία γιορτή. Ο κόσμος όμως δεν είναι τέλειος, κι αν ήταν, δεν θα ερωτευόμασταν!

fiorentino-thessaloniki-3.jpg

 

Τα Fiorentino LFS έχουν την δική τους παράδοση στο λουλούδι και την δική του ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Θεσσαλονικέων. Τι ετοιμάζετε για φέτος εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου κι όχι μόνο;

Αρχικά ετοιμαζόμαστε να μπούμε για άλλη μια χρονιά, στις καρδιές και των Λαρισαίων, καθότι κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας το πρώτο μας franchise κατάστημα! Από ’κει και πέρα, αναγνωρίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό και τις προσδοκίες που δημιουργούμε στους πελάτες μας για νέα πράγματα και εντυπωσιακές βιτρίνες κάθε χρόνο, έχοντας τον φόβο της υπερβολής, για να βρούμε το μήνυμα της νέα μας καμπάνιας κοιτάξαμε κυριολεκτικά «μέσα στη καρδιά μας». Έχοντας κάθε χρόνο την επιθυμία της συνοχής όλων των καναλιών μας με το μήνυμα της εκάστοτε καμπάνιας, η φετινή με τίτλο “Look inside your Heart” βρίσκει τα προϊόντα μας ορατά μέσα από μεγάλες κατακόκκινες καρδιές που καλύπτουν τις βιτρίνες μας.  Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό μας κατάστημα έως και τα φυσικά μας καταστήματα, θέλουμε μέσα από τις δημιουργίες μας, γεμίσαμε καρδιές και έντονα χρώματα!

fiorentino-thessaloniki-15.jpg

 

Είδαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο βίντεο του Fiorentino LFS, με αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλετε να στείλετε μ’ αυτό το βίντεο;

Θέλοντας όπως και κάθε άλλο χρόνο, να προσφέρουμε τη δική μας ματιά στην αγάπη, επικεντρωμένοι στο προαναφερθέν μήνυμα, φέτος προχωρήσαμε με μία ιδέα που μοιάζει «μόδα» αυτό το διάστημα, αλλά η ομάδα μας είχε στα σκαριά πολύ καιρό τώρα. Άλλωστε στην αγάπη, δεν υπάρχει «μόδα». Το καινούριο μας βίντεο παρουσιάζει την ιστορία ενός ζευγαριού δύο ομοφυλόφιλων γυναικών. Με σεβασμό και πολλή προσοχή, δεν θέλαμε να υπερβάλλουμε προβάλλοντας απομονωμένες ευχάριστες στιγμές, μίας οπτικής που απέχει πολύ από την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα αυτών των ζευγαριών. Αυτή μάλιστα, μας οδήγησε στο μήνυμα “Look inside your Heart”, κάτι που ακούγεται ρομαντικό, αλλά για πολλούς ανθρώπους είναι αφάνταστα δύσκολο. Εάν κάποιος άνθρωπος κοιτάξει στην καρδιά του και βρει τέτοιες μαγικές στιγμές με τον δικό του άνθρωπο, και κάπου υπάρχει το όνομά μας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή! Αυτό μας δίνει ατέρμονη δύναμη να βρίσκουμε αμέτρητους τρόπους για να λένε όσοι επιλέγουν τις υπηρεσίες μας, το δικό τους «σ’αγαπώ», με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. “Look inside your Heart” λοιπόν, και ίσως να μας βρείτε στις πιο όμορφες στιγμές σας. Πλησιάζοντας τα 50 χρόνια άλλωστε ως εταιρία, πάντα εκεί καταλήγουμε. Στην καρδιά. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αξίωμα στη ζωή μας και να μας δώσει κουράγιο, στην καινούρια πραγματικότητα που βιώνουμε.

Βρείτε το Fiorentino LFS ΕΔΩ

Βρείτε το Fiorentino LFS στο Facebook ΕΔΩ

Βρείτε το Fiorentino LFS στο Instagram ΕΔΩ

Καταστήματα Θεσσαλονίκη

Fiorentino LFS Headquarters (Κεντρικά): Μιχαήλ Ψελλού 37, (Πλησίον Ν.Μ.Γεωργιάδη)

Μητροπόλεως 82

Βασ.Όλγας 150

APOLLONIA POLITIA: (HONDOS CENTER ,ΙΣΟΓΕΙΟ) Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 84

Κατάστημα Λάρισα

Ηρώων Πολυτεχνείου 86, Λάρισα

Δείτε τις εντυπωσιακές βιτρίνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα. 

fiorentino-thessaloniki-13.jpg
fiorentino-thessaloniki-16.jpg
fiorentino-thessaloniki-20.jpg
fiorentino-thessaloniki-21.jpg
fiorentino-thessaloniki-22.jpg
fiorentino-thessaloniki-14.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ