Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχολικές εκδρομές: «Αγκάθια» για γονείς και λεωφορεία – Άνοδος στις τιμές

Τριήμερες και πενταήμερες δεν διοργανώνονται τελευταία στιγμή, λένε τουριστικοί πράκτορες σχολιάζοντας την επανέναρξη των εκδρομών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το «πράσινο» φως για επανεκκίνηση των σχολικών εκδρομών δόθηκε πριν λίγες ημέρες, με το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίζει ότι οι πολυήμερες θα μπορούν να πραγματοποιούνται από την 1η Μαρτίου με rapid τεστ 48 ώρες πριν την αναχώρηση. Ωστόσο, οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι τριήμερες και πενταήμερες εκδρομές «δεν γίνονται την τελευταία στιγμή», ενώ τονίζουν πως όσες τελικά γίνουν, θα έχουν αυξημένο κοστολόγιο εξαιτίας των γενικότερων αυξήσεων στο κόστος μεταφοράς.

«Οι σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση, δηλαδή οι τριήμερες και οι πενταήμερες, δεν γίνονται την τελευταία στιγμή. Απαιτούν οργάνωση μήνες πριν», τονίζει στο «TyposThes» ο κ. Μιχάλης Πεζίκογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Μακεδονίας- Θράκης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση ότι επιτρέπεται εκ νέου η διεξαγωγή εκδρομών.

«Η πλειοψηφία των εκδρομών γίνονται Μάρτιο-Απρίλιο. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί μέσα σε ένα μήνα  να οργανώσουμε πολυήμερες εκδρομές, δεν προλαβαίνουμε», τονίζει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι οι πολυήμερες εκδρομές γίνονταν παραδοσιακά πριν το Πάσχα, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και κατά συνέπεια πλέον τα περιθώρια είναι στενά. Μάιο και αρχές Ιουνίου γίνονται συνήθως οι ημερήσιες για τα δημοτικά.

Σε ότι αφορά τις ημερήσιες εκδρομές, ο κ. Πεζίκογλου σημειώνει ότι στο σύνολο όλης της σχολικής περιόδου δεν υπερβαίνουν τις 15 ημέρες. «Και να ξεκινήσουν, η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν θα μπει στη διαδικασία για 15 ημέρες να πληρώσει ασφάλεια για το όχημα, να επανεκκινήσει το λεωφορείο, ενώ και  με την αύξηση που υπάρχει στα καύσιμα όλα είναι ρευστά σε σχέση με τα κοστολόγια», τονίζει.  Τα λεφτά για 15 ημέρες δεν θα επαρκούν ούτε για να πληρωθεί η ασφάλεια του λεωφορείου, όπως λέει.

Αυξημένο το κοστολόγιο για τις εκδρομές

Επίσης οι επαγγελματίες του κλάδου θέτουν και το ζήτημα του κόστους των εκδρομών. Από κάποιες επαφές που έχουν κάνει με ξενοδοχεία διαπίστωσαν ότι οι τιμές είναι τρεις φορές επάνω λόγω αυξήσεων στο ρεύμα κλπ. Ποιος θα μπορέσει από τους μαθητές να πάει εκδρομή με αυτές τις αυξήσεις και τα κοστολόγια; διερωτώνται οι επαγγελματίες. Είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές με αυτά τα κοστολόγια για μεταφορές (λεωφορεία και ακτοπλοϊκά) αλλά και διαμονή, όπως λένε, θεωρώντας ότι θα είναι ελάχιστες οι εκδρομές που θα γίνουν. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επικοινωνίες με σχολεία.

Επιπλέον, τονίζουν ότι εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πληρότητα 85% μέσα στο λεωφορείο για σχολικές εκδρομές. Πληρότητα 100% επιτρέπεται μόνο για μεταφορά μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και επιστροφή.

«Με την αύξηση του πετρελαίου το κοστολόγιο θα πάει ένα 30% τουλάχιστον επάνω σε σύγκριση με τις παλιές τιμές. Με το 85% πληρότητα θα αυξηθεί κι άλλο το κοστολόγιο καθώς δεν το διαιρείς δια του 50 (αριθμός επιβατών) αλλά δια του 40», όπως λέει ο κ. Πεζίκογλου. Και οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν ξεφύγει, κατά των ίδιο, λόγο του αυξημένου λειτουργικού κόστους αλλά και οι τιμές στα ακτοπλοϊκά. «Όλα είναι διπλά πλέον. Σε ποιον έχουν μείνει χρήματα; Οι περισσότεροι γονείς μέχρι πριν κάτι μήνες ήταν σε αναστολή και όσοι έχουν ξεκινήσει δουλειά υπολειτουργούν, ιδίως ο ιδιωτικός τομέας. Ποιος γονέας μπορεί να πληρώσει τουλάχιστον 50% επάνω για να μπορεί ο μαθητής να πάει εκδρομή;», διερωτάται .

Αρκετοί έχουν παραδώσει πινακίδες ή είναι προσωρινά ακινητοποιημένα τα οχήματα

Ο κλάδος που είναι «ακινητοποιημένος» τα τελευταία δυο χρόνια συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Πεζίκογλου, ο οποίος σημειώνει ότι οι εκδρομές δεν θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί από τον Ιανουάριο ώστε να είχαν το χρόνο να οργανωθούν και όχι να αναγκάζονται να τα κάνουν όλα τελευταία στιγμή μετά το «πυροτέχνημα» ότι θα επιτρέπονται οι εκδρομές. Επίσης αν δεν είχαν σταματήσει μετά το Δεκέμβριο ίσως υπήρχε μια κάποια κίνηση – ανάσα για τους επαγγελματίες.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί όλους τους προηγούμενους μήνες στον κλάδο, σημειώνει ότι αρκετοί έχουν παραδώσει τις πινακίδες στα τουριστικά λεωφορεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός τα έχει ακινητοποιημένα προσωρινά. Για να ακινητοποιήσεις ένα λεωφορείο τελείως απαιτείται να το αποχαρακτηρίσεις και αυτό χρειάζεται παράβολο τουλάχιστον 300 ευρώ και «είναι αδύνατον να μπουν σε αυτή τη διαδικασία οι συνάδελφοι». Τα περισσότερα λεωφορεία είναι σταματημένα και ανασφάλιστα, ενώ για να ξεκινήσουν θέλουν και νέες μπαταρίες που κοστίζουν τουλάχιστον 600 ευρώ, όπως λέει ο κ. Πεζίκογλου. «Χωρίς έργο, χωρίς δουλειά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το 35% των συναδέλφων έχουν φύγει από το επάγγελμα ενώ ακόμη ένα 35% αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να έχει κλείσει κιόλας. Κάποιοι θέλουν να πουλήσουν και λόγω ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν μπορούν ούτε αυτό να κάνουν», αναφέρει.

Ο κλάδος πρόσφατα είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε αναμονή για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, σύμφωνα με τον κ. Πεζίκογλου.

Υπ. Παιδείας: Πώς θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια σύσκεψης της Υπουργού Νίκης Κεραμέως με την Επιτροπή των Ειδικών με θέμα τις σχολικές εκδρομές, ανακοίνωσε ότι :

Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .

Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνος Κοκκινόπουλος: Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες ήταν υποταγμένες (VIDEO)
«Οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί. Όχι ότι δεν γινόντουσαν παλιά, αλλά γινόντουσαν λιγότερο» αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης
Πάνος Κοκκινόπουλος: Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες ήταν υποταγμένες (VIDEO)