Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν 2 ενεργά σεισμικά ρήγματα – Τι σεισμούς μπορούν να «δώσουν»

Σημαντική μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά πως πρόκειται για ενεργά ρήγματα

Δύο ενεργά σεισμικά ρήγματα πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη εντόπισε η μελέτη του τμήματος Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για μελέτη για τα ενεργά ρήγματα στην Λεκάνη της Μυγδονίας, Βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, με βάση παλαιοσεισμολογικές τομές και γεωχρονολογήσεις.

Τα δύο ενεργά σεισμικά ρήγματα είναι το ρήγμα Ασσήρου – Κριθιάς και η ζώνη του ρήγματος Δρυμού, η οποία για πρώτη φορά αποδεικνύεται πως είναι ενεργή. Τα μέγιστα αναμενόμενα σεισμικά μεγέθη που μπορούν να δώσουν εκτιμώνται έως 6.2-6.4 (με εξαίρεση την πιο ακραία πιθανότητα εμπλοκής και της ζώνης Γερακάρου - Λήτης για τον Δρυμό).

Δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά της εργασίας, όπως τα παρουσιάζει η μελέτη:

1) Επιβεβαιώνουμε για πρώτη φορά με trenching και γεωχρονολόγηση ότι και τα ρήγματα διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ είναι ενεργά (εκτός από τα Α-Δ που είναι γνωστά και τα κύρια). Αυτό αλλάζει λίγο και την θεώρηση για τον εντοπισμό των ενεργών δομών στην Βόρεια Ελλάδα.

2) Αναδεικνύουμε την ύπαρξη ενός νέου αχαρτογράφητου μέχρι στιγμής ενεργού ρήγματος διεύθυνσης περίπου Α-Δ και μήκους περίπου 10km, του Ρήγματος Κριθιάς-Ασσηρου το οποίο επηρεάζει και το υδρογραφικό δίκτυο. Το ρήγμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί βυθίζεται προς Βορρά (και όχι ως προς νότο όπως πρωτίστως θα αναμέναμε) και επί της ουσίας οριοθετεί την Μυγδόνια λεκάνη προς βορρά. Υπενθυμίζουμε ότι η λεκάνη οριοθετείται προς νότο από το ρήγμα του έδρασε το 1978. Παρόλα αυτά το ρήγμα Κριθιάς-Ασσηρου δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό του 1902 Ms = 6.6 στην Ασσηρο γιατί δεν βρέθηκαν πρόσφατα ίχνη διαρρήξεων στην παλαιοσεισμική τάφρο, ενώ και οι ισόσειστες είχαν διαφορετική διεύθυνση (ΒΔ-ΝΑ). Θεωρούμε πιο πιθανή την ενεργοποίηση του ανατολικού ορίου διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ της λεκάνης σε αυτό το σεισμό.

3) Επιβεβαιώνουμε ότι η ρηξιγενής ζώνη του Δρυμού είναι ενεργή (ένα μέρος της είχε αποτυπωθεί ως δυνητικά ενεργή στον Νεοτεκτονικό χάρτη της Θεσσαλονίκης την δεκαετία του 90, από τους συναδέλφους στο ΑΠΘ Μουντράκης κ.α. 1996). Σε αντίθεση με το ρήγμα της Κριθιάς-Άσσηρου που είναι αυστηρά εντοπισμένο, η ρηξιγενής ζώνη του Δρυμού μήκους περίπου 10km επεκτείνεται σε συνολικά 4 επιμέρους ενεργές επιφάνειες καθώς και σε αντιθετικές δομές που υποστηρίζουν συνολικά και την έκταση της λεκάνης. Αυτό εξηγεί και την δυσκολία εντοπισμού του. Από τις μετατοπίσεις που καταγράψαμε θεωρούμε πιθανή σε κάποια γεγονότα την ταυτόχρονη διάρρηξή της με το ρήγμα Γερακάρου-Λήτης επειδή και το step over μεταξύ τους είναι μόλις 2km. Σε αυτή την ακραία δυσμενή περίπτωση το αναμενόμενο μέγεθος και οι μέγιστες μετατοπίσεις μπορούν να αυξηθούν σημαντικά (π.χ. έως M=6.8 )

4) Τα δύο αυτά ενεργά ρήγματα βρίσκονται περίπου 20-25km βόρεια της Θεσσαλονίκης, έχουν χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης (0.1-0.2mm/yr) και μεγάλους χρόνους επανάληψης της τάξης των λίγων χιλιάδων ετών. Τα μέγιστα αναμενόμενα μεγέθη εκτιμώνται έως 6.2-6.4 (με εξαίρεση την πιο ακραία πιθανότητα εμπλοκής και της ζώνης Γερακάρου-Λήτης για τον Δρυμό). Τα τελευταία γεγονότα έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 4000χρόνια γι αυτό και δεν έχουν αποτυπωθεί στην ιστορική σεισμικότητα. Τέλος αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης λόγω της αντίρροπης κλίσης τους ως προς την πόλη (το ένα προς Βορρά και το δεύτερο προς τα ΒΑ) δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε πιθανή επαναδραστηριοποίησή τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την εργασία μπορείτε να την κατεβάσετε ΕΔΩ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1,3 εκατομμύρια σουβλάκια έτοιμα για τις ψησταριές!

Θεσσαλονίκη: Κρατήσεις στα μαγαζιά από μεγάλες παρέες, για την Τσικνοπέμπτη

Χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα - Ξαφνικές βροχές στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ