Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενοδοχεία: Στο 50% οι πληρότητες την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στον τουρισμό

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ανησυχία και σε επίπεδο τουρισμού προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δεν μπορούν ακόμη να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για το εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Το βέβαιο είναι, όπως τονίζουν, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζητούμενο για κάθε ταξιδιώτη. Επισημαίνουν ότι όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει ο τουρισμός.

«Το πρόβλημα είναι η ψυχολογία του ταξιδιώτη», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος , μιλώντας στο «TyposThes». «Ο ταξιδιώτης την ασφάλεια ψάχνει για να ταξιδέψει. Εν μέσω κινδύνου δε ρισκάρει να ταξιδέψει, πόσο μάλλον για αναψυχή, αν δεν έχει κάποια δουλειά», όπως λέει, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο την περιοχή μας. Θεωρείται δεδομένο, όπως σημειώνει, ότι το επόμενο διάστημα θα έχει πρόβλημα ο τουρισμός και  οι μεταφορές. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστεί αυτή η κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψει ο τουρισμός. Αλλιώς μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες οι συνέπειες σε συνδυασμό και με την άνοδο του κόστους της ενέργειας, όπως τονίζουν οι παράγοντες του τουρισμού.

Αν υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη δεν πρόκειται να έρχονται ταξιδιώτες από άλλες ηπείρους, για να κάνουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη, αυτό είναι δεδομένο, όπως τονίζει ο κ. Μανδρίνος. Η επιλογή ενός τουριστικού προορισμού γίνεται με πρώτο δεδομένο και ζητούμενο την ασφάλεια, όπως υπογραμμίζει.

Στο 50% οι πληρότητες στη Θεσσαλονίκη για την Καθαρά Δευτέρα

Στο μεταξύ, ερωτηθείς για την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μανδρίνος σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, εντός ενός μήνα υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας επισημαίνει ότι οι κρατήσεις βρίσκονται στο 50% περίπου και αφορούν τόσο Έλληνες όσο και ταξιδιώτες άλλων εθνικοτήτων. Γενικά μετά την άρση κάποιων μέτρων είχε επέλθει μια ισορροπία στις πληρότητες κοντά στο 40% στα ξενοδοχεία της πόλης, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα και με το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Έτσι κι αλλιώς το κόστος της ενέργειας είναι μεγάλο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αν μπει και ένας πολλαπλασιαστής από μπροστά «το κάνει δυσβάσταχτο ειδικά σε περιόδους που η κίνηση είναι χαμηλή στο 40%. Δεν βγαίνει μια επιχείρηση με αυτά τα νούμερα, πρέπει να βάλει από την τσέπη της», τονίζει ο κ. Μανδρίνος.

ΣΕΤΕ: Τις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις

Tις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλονίζουν και αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης.

Ακολουθεί η ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ στο Τwitter:

"Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης. Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες".

Τάσιος: Όλα έχουν «παγώσει»

«Από σήμερα η κατάσταση όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά», τόνισε την Πέμπτη σε δήλωση του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία και συμπληρώνει ότι όλα έχουν «παγώσει» και υπάρχουν ακυρώσεις ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή.

Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο, αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Τάσιος.

Συνάντηση Κικίλια - Καραμανλή

Στο μεταξύ, μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης στους τομείς ευθύνης τους έκαναν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Τουρισμού.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Κικίλιας και Καραμανλής αναφέρθηκαν και στη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων για την άρτια προετοιμασία της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. 

«Συνεργαζόμαστε για την προετοιμασία, η οποία γίνεται από τους χειμερινούς μήνες, για τη μέγιστη δυνατή επίτευξη των στόχων μας σε ό,τι έχει να κάνει με το τουριστικό προϊόν, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και φυσικά περνάει μέσα από τις αεροπορικές και οδικές διασυνδέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Ο λόγος της επίσκεψης εδώ, στο Υπουργείο Τουρισμού, είναι διττός, είπε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής: Πρώτον, πρέπει να κάνουμε μια γρήγορη αποτίμηση της ουκρανικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το τουριστικό προϊόν της χώρας και τις αερομεταφορές. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε διαρκή επαφή, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.

Και δεύτερον, επειδή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν.

Όπως πολύ σωστά είπε ο Υπουργός Τουρισμού, το 85% των επισκεπτών μας χρησιμοποιεί τις αερομεταφορές. Είναι πολύ σημαντικό τα αεροδρόμιά μας και όλο το σύστημα της αεροναυτιλίας μας να είναι έτοιμο να δεχθεί, θέλουμε να ελπίζουμε, μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό.

Εμείς, ως Υπουργείο Μεταφορών και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια ζητήματα παρουσιαστούν σε μία καλοκαιρινή περίοδο που θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά θα είναι μία πολύ καλή σεζόν για τον ελληνικό Τουρισμό και την ελληνική Οικονομία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι εκπτώσεις τελειώνουν, έρχονται οι προσφορές στα μαγαζιά

Χριστίνα Σεραφείμ: «Ο γάμος απαιτεί προετοιμασία, αλλά και πνευματική ενηλικίωση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ