Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξεψύχησε εργαζόμενος – Είχε καταρρεύσει εν ώρα εργασίας

Τι αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας

Θρήνος για το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας καθώς ένας 48χρονος εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έχοντας πρώτα καταρρεύσει εν ώρα εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το 902 ο 48χρονος εργαζόμενος δούλευε στην απογευματινή βάρδια σε μεγάλο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, όπου και αισθάνθηκε δυσφορία και μέσα σε λίγα λεπτά κατέρρευσε έχοντας υποστεί εγκεφαλικό και στη συνέχεια έμφραγμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την επόμενη μέρα κατέληξε.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας:

Είναι ένας ακόμη θάνατος συναδέλφου που προστίθεται δυστυχώς στη λίστα των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους λόγω της αδιαφορίας των βιομηχάνων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και της ακόρεστης δίψας τους για κέρδη. Δεν είναι “η κακιά η ώρα” ή “η ατυχία”, αφού ο συνάδελφος δούλευε υπερωρίες για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα πόστα του εργοστασίου, λόγω της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπου αποτελούν καθεστώς στη συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της εταιρείας όπου γνώμονας είναι το κέρδος, μίας εταιρείας που έχει αυξήσει κατακόρυφα την κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια, στις εξαγωγές και τον τζίρο. Όλα αυτά φυσικά στις πλάτες των εργαζομένων που όχι μόνο δεν είδαν καλύτερες μέρες από αυτή την κερδοφορία, αλλά  αντίθετα το ποσοστό των μόνιμων εργαζόμενων φθίνει χρόνο με το χρόνο.

Δεν είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης, αφού είναι συνολικά ανύπαρκτη η πρόληψη και τυπική η παρουσία του γιατρού εργασίας στο χώρο δουλειάς. Η καταπόνηση είναι μεγάλη, λόγω των ρυθμών δουλειάς, του άγχους, της πίεσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι και είναι φυσικό και επόμενο καθημερινά να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μυοσκελετικά και όχι μόνο.

Επίσης τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες που αφήνουν υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν μια σειρά αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μόνη λύση για εμάς τους εργαζόμενους είναι να μη συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση, να διώξουμε το φόβο και τη μοιρολατρία. Να μην κάνουμε πίσω, κάτω από την πίεση για το μεροκάματο, από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας, ώστε να γυρίζουμε στα σπίτια μας αρτιμελείς και ζωντανοί. Να οργανωθούμε στο Σωματείο μας και να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Παλεύουμε τώρα για:

  • Μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από τη δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να παίρνονται άμεσα μέτρα από την εργοδοσία.
  • Προσλήψεις τώρα για την κάλυψη όλων των απαραίτητων πόστων και παύση των υπερωριών. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Παρουσία γιατρού εργασίας καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των εργοστασίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό (απινιδωτή κτλ).
  • Στελέχωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Εξονυχιστικός και συστηματικός έλεγχος σε όλους τους χώρους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Rapid test: Ξεπέρασε το 23% η θετικότητα σε περιοχή στη δυτική Θεσσαλονίκη

Τιμή – σοκ για το φυσικό αέριο, έφτασε τα 194 ευρώ/μεγαβατώρα

Θεσσαλονίκη: Τραγωδία στην Τούμπα – Άνδρας βρέθηκε νεκρός σε κατάστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ