Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επενδυτικός «σεισμός» 500 εκατ. ευρώ αλλάζει την παραλία στη Θεσσαλονίκη

Έργα μισού δις υπόσχονται να αλλάξουν την πόλη μέχρι το 2030 ξεκινώντας από τα δυτικά με το παραλιακό μέτωπο της πόλης στο επίκεντρο

Στο τέλος του 2022, το αργότερο αρχές του 2023, αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την υλοποίηση του έργου της ενοποίησης, ανάπλασης και αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ., σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ημερών από το βήμα του συνεδρίου της 5ης Prodexpo North ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας.

Στη συνέχεια, όπως είπε, «ως το τέλος του 2024, φιλοδοξούμε να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και οι απαραίτητες μελέτες, ώστε το διάστημα 2025-2030 να υλοποιηθούν τα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ». Γνωστοποίησε δε, ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο project αφορά σε έργα που προβλέπεται να γίνουν από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, ενώ η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου αφορά επτά δήμους: Δέλτα, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Πρόκειται για ένα project μισού δις ευρώ που αναμένεται να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων αλλά και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζουν και σε έργα ανάπλασης ολόκληρων περιοχών, όχι μόνο σε Αθήνα και Αττική, αλλά και στην περιφέρεια της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας επισήμανε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «έτρεξε» τις διαδικασίες και σήμερα πια πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο, ώστε να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης».

Στα τέλη του 2024 αναμένεται να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και να αρχίσει η δημοπράτηση κατασκευής των έργων, τα οποία μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους το 2030. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αλιευτικό καταφύγιο, διαδρομή πεζών και ποδηλατών επί πασσαλόπηκτης ελαφριάς κατασκευής από την περιοχή της λιμνοθάλασσας έως και το Δενδροπόταμο, η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου σε τμήμα της έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανάδειξη του μη χαρακτηρισμένου υγροτόπου, ενώ ανατολικότερα θα χωροθετηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο όπου αναπτύσσεται ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού Κόλπου.

«Παλιά, το έργο μπορεί να έμοιαζε ως μια ουτοπία, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα υλοποιηθεί με επιμονή, σταθερά και προσεκτικά βήματα. Η προσπάθεια υλοποίησης μετρά αντίστροφα και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησής του», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπίλλιας.

Στον σχεδιασμό, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και η «παραμελημένη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου θα εφαρμόσουμε μια μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου, (στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου)». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν αλιευτικό καταφύγιο και διαδρομή πεζών και ποδηλάτων από τη λιμνοθάλασσα μέχρι και την περιοχή του Δενδροποτάμου.

Πέραν αυτών, φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη έχει εισέλθει για τα καλά στον χώρο του real estate. Στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και στις προκλήσεις ανάπτυξης εστίασε ο πρόεδρος και CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, ο οποίος πρότεινε, αν αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης τη θεσμική πρωτοβουλία, η εταιρεία του να «τρέξει» τη χρηματοδότηση μελέτης για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.

Στις δράσεις που κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη δυτική πλευρά της πόλης αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνοντας μνεία στην αξιοποίηση του κτηρίου στα Σφαγεία, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην αξιοποίηση της Βίλα Πετρίδη, αλλά και στην ανάπλαση του τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μιχάηλ Καλού και Μοναστηριού. Ο κ. Ζέρβας  τόνισε πως το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται μετά από τρεις δημαρχιακές θητείες.

Για τη σημασία να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τη δυτική Θεσσαλονίκη μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Elvial, Ασημίνα Τζίκα τονίζοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το concept για την περιοχή, η οποία όπως είπε  έχει πολλά να προσφέρει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μarkt, Μάξιμος Καλατζής, ο οποίος επισήμανε πως «η οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει αρκετά, υποστηριζόμενη από τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, τη νομισματική πολιτική, τα μέτρα προστασίας ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια βελτιούμενη κατάσταση σχετικά με τον κορωνοϊό». Σύμφωνα με τον κ. Καλατζή «εφόδιο και εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και έμμεσα για την άμυνα της σε σημερινούς και μελλοντικούς κινδύνους και απειλές, αποτελεί το δυναμικό στο χώρο του real estate, που σε μεγάλο βαθμό, είναι ανεκμετάλλευτο και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό προϊόν, με σύγχρονα χαρακτηριστικά, ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμμετοχή στην υψηλή τεχνολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο redevelopment που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη για το Center for Digital Innovation και το Global Business Services Center της Pfizer. Αναπόσπαστο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας ενός έργου, όμως, είναι και οι υποδομές. Η έννοια του development στο real estate είναι ημιτελής εάν επιχειρήσει κανείς ανάπτυξη ακινήτων χωρίς υποδομές. Τα project, οι ευρύτερες περιοχές και τελικά οι ίδιες οι πόλεις είναι τόσο καλές ή κακές όσο οι υποδομές τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η Θεσσαλονίκη εδώ και πολλές δεκαετίες αναζητά και αναμένει έργα υποδομών και εξωστρέφεια για να αναδείξει τον ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Σημαντικό πλεονέκτημα διαθέτει η Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη νέων φοιτητικών κατοικιών λόγω του σημαντικού αριθμού φοιτητών που φιλοξενεί, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Values a member of EVA, Παναγιώτης Μερεκούλιας υπογραμμίζοντας πως παράλληλα το απόθεμα που υπάρχει είναι κατοικίες μεταχειρισμένες και όχι επαρκώς συντηρημένες. Σύμφωνα με τον ίδιο όποιος επενδύσει σε φοιτητικές κατοικίες και δημιουργήσει ακίνητα με τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Κινητικότητα στην αγορά κατοικίας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Urban Soul Project, Τάσο Γεωργαντζή, ο οποίος υπογράμμισε πως και ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε εγρήγορση. 

Πηγή: insider.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μεγάλη εταιρεία ανοίγει 500 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια: Αναστολή λειτουργίας εξετάζουν επιχειρήσεις

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ