Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πολύτιμο πετράδι» τα Λουτρά Θέρμης – Η νέα βιτρίνα της πόλης

Ο κοινός βηματισμός των δήμων Θεσσαλονίκης και Θέρμης – Με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ η… νέα Αριστοτέλους

«Η νέα Αριστοτέλους θα αποτελέσει σημείο μοναδικής ομορφιάς σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας γνωστό ότι η ανάπλαση του μνημειακού άξονα θα προχωρήσει με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Τη δέσμευση για τη χρηματοδότηση του έργου, την οποία έχει αναλάβει και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επανέλαβε σε συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Ζέρβα η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Προεκλογικά δώσαμε μια υπόσχεση και αναλάβαμε μια συγκεκριμένη δέσμευση: Να ανανεώσουμε την εικόνα αυτού του ιστορικού άξονα και την όψη μιας από τις πιο γνωστές πλατείες στην Ευρώπη. Και αυτό κάνουμε βήμα - βήμα, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες αλλά και στον ίδιο τον άξονα», είπε ο κ. Ζέρβας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η Αριστοτέλους θα αναβαθμιστεί χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της.

«Η αλλαγή στην πόλη χρειάζεται και μια συμβολική μεταμόρφωση. Η Θεσσαλονίκη του 2023, του 2025 θα είναι μια πόλη διαφορετική. Η πορεία ανάπτυξης και ανασύνταξης πρέπει να αποτυπώνεται κυρίως στον δημόσιο χώρο», πρόσθεσε.

Προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης και Θέρμης με αντικείμενο την αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης και της ευρύτερης αυτών περιοχής, ενέκρινε νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε την περιοχή των Λουτρών «πολύτιμο πετραδάκι» στα περιουσιακά στοιχεία του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης και εξήγησε ότι η συνεργασία με τον δήμο Θέρμης είναι απαραίτητη, καθώς τα Λουτρά, ιδιοκτησιακά ανήκουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά διοικητικά βρίσκονται εντός των ορίων της Θέρμης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, οι δυνατότητες αξιοποίησης των Λουτρών Θέρμης και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν θα καταδειχθούν μέσα από μια μελέτη που θα αναθέσουν από κοινού οι δύο δήμοι, ενώ θα διερευνηθεί αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Ο ιαματικός τουρισμός είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Είναι σημαντικό κοντά στις υπόλοιπες προσπάθειές μας για τη Θεσσαλονίκη να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη και αυτού του πραγματικού πλούτου που έχουμε στην περιοχή των Λουτρών Θέρμης», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος που ήταν παρών στη συνεδρίαση, είπε πως «εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, γιατί θεωρούμε απαραίτητη την αξιοποίηση αυτού του ιαματικού φυσικού πόρου, που εδώ και χρόνια έχει χάσει την πλουτοπαραγωγική του ιδιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι τα Λουτρά της Θέρμης, που αναπτύσσονται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, σταμάτησαν να λειτουργούν το 2009.

Αναπλάσεις στις γειτονιές και αναβάθμιση δρόμων

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε την έναρξη μέσα στον τρέχοντα μήνα ενός εκτεταμένου προγράμματος για την ανάπλαση μιας περιοχής 250 στρεμμάτων στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα. Η ζώνη όπου θα εξελιχθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κάτω Τούμπας, γύρω από τον οδικό άξονα Απόλλωνος – Αμφιπόλεως – Επιδαύρου. Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά μέσα στο επόμενο διάστημα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, που θα επεκταθεί σε 50 δρόμους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη σειράς έργων. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναδεικνύεται ανάδοχος για την κατασκευή του πρώτου «Πάρκου για Όλους», στην περιοχή της Τούμπας, αλλά και ότι ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ζώνης πρασίνου στο Επταπύργιο.

Ακόμη, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τον προγραμματισμό στον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης, που περιλαμβάνει την κατασκευή σειράς νέων σχολικών μονάδων, κάνοντας γνωστό ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση περίπου επτά εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ανέγερση λυκείου στην περιοχή των Τροχιοδρομικών

«Πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα ότι η πόλη έχει ανοιχτά μέτωπα και απαιτήσεις»

Το μήνυμα ότι «η πόλη είναι πάνω από χρώματα και διαχωρισμούς» έστειλε, επίσης, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας την ίδια ώρα πως όλα τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η πόλη έχει ανοιχτά μέτωπα, ανάγκες, αλλά και απαιτήσεις κυρίως στις υποδομές και στα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Ζέρβας έκανε αναφορά στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και στη θεματική ημερίδα για την υγεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που φιλοξενήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε προ ημερών εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το παραλιακό μέτωπο.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως ως Δήμαρχος παρευρέθηκε σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας «παντού και προς όλους ότι, εάν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, η δυναμική της Θεσσαλονίκης θα εκπλήξει τους πάντες».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι «ως Δημοτική Αρχή βάλαμε και θα βάλουμε πλάτη σε ό,τι καλό γίνεται», σημειώνοντας ότι παράλληλα «θα ελέγχουμε και θα διεκδικούμε».

Ψήφισμα για τη συνέχιση του προγράμματος υποδοχής αιτούντων ασύλου «Εστία»

Ψήφισμα για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος υποδοχής αιτούντων ασύλου «Εστία», με διατήρηση της υφιστάμενης δυναμικότητάς του και τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «από τις 15/4/2022 προβλέπεται μείωση δυναμικότητας ποσοστού 34,36%, οι θέσεις στέγασης που ανέρχονται σε 650 σε μισθωμένα διαμερίσματα και 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο "Φιλοξενείο" προβλέπεται να μειωθούν σε 426 και 21 θέσεις αντίστοιχα. Σήμερα στεγάζονται 511 άτομα που δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν κατά τη μείωση και θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε καθεστώς αστεγίας. Επιπλέον το πρόγραμμα έχει 66 έμπειρους εργαζόμενους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη για στέγαση και ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία».

Υπογραμμίζεται, δε, στο ίδιο ψήφισμα πως «επιπρόσθετα η υφιστάμενη και χρήζουσα άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης ουκρανική κρίση καταδεικνύει με εντονότερα χρώματα την ανάγκη διατήρησης του προγράμματος υποδοχής και ένταξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, στην τοποθέτηση του ανέφερε προς το Σώμα πως έως τώρα οι υπηρεσίες του δήμου έχουν καταγράψει 300 Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη και αναζητούν ένα σπίτι για να μείνουν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

ΕΠΙΣΗΜΟ: «Παρελθόν» το ΔΝΤ - Η Ελλάδα πλήρωσε το χρέος της

Πλεύρης: Όσο διαρκεί η πανδημία, εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Οικονόμου: Νέο πακέτο ενισχύσεων σε εφαρμογή από αυτόν τον μήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
«Στηρίζουμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο» - «Τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας»
Απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή
Σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας
Θεσσαλονίκη: Από 435 ευρώ/μήνα τα φοιτητικά σπίτια στο κέντρο – Τιμές ανά περιοχή