Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νέα 24ωρη εντολή εκκένωσης για την Ι.Μ. Εσφιγμένου του Α.Όρους

Νέα 24ωρη εντολή εκκένωσης για την Ι.Μ. Εσφιγμένου του Α.Όρους
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της Γεωργίας Σκονδράνη 

Νέα εντολή εκκένωσης δόθηκε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους να εγκαταλείψουν το κονάκι τους και συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της μονής: «Σήμερα μας επιδόθηκε εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου μας στις Καρυές (κτήριο Β)»

«Υποστηρίζουν πως θέλουν να πραγματοποιήσουν έργα για την στεγανότητα του κτιρίου και μας έχουν στείλει μια εντολή εκκένωσης όπου ζητά μέσα σ’ ένα 24ωρο να αφήσουν οι μοναχοί το κονάκι αλλιώς θα στείλουν την αστυνομία να τους βγάλει, και να έχουμε πάλι τις εικόνες που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια με τους αστυνομικούς να έρχονται στα χέρια με τους μοναχούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου κ. Ηρακλής Μωραϊτης στον «Τ.Θ.».

« Στην ουσία όμως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο καθώς το κτίριο αυτό είναι έτοιμο να πέσει που λέει ο λόγος και δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους έργα. Αυτό γίνεται από την Νέα Αδελφότητα Εσφιγμένου, για να δικαιολογήσουν κάποια Ευρωπαϊκά κονδύλια»

«Έχουμε ανεβάσει λαϊκούς και φιλούν το κονάκι. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τίποτα» τόνισε ο κ. Μωραίτης.

«Μας τα έχουν πάρει όλα. Εμείς πια ζητάμε να μας αφήσουν μόνο το κονάκι μας και το μοναστήρι για να ζήσουν οι μοναχοί. Αλλά δυστυχώς θέλουν και αυτά. Δεν τους φτάνουν όλα τ’ άλλα» είπε ο κ. Μωραίτης μεταξύ άλλων.

Στην ανακοίνωση της η Ι.Μ. Εσφιγμένου αναφέρει:

«Μολών λαβέ». Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν πενήντα χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε. Δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτα , να μας αφήσουν ήσυχους ζητήσαμε . Να πάρουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια τους που τόσο κόπτονται και να μας αφήσουν στην προσευχή μας. Αλλά από ότι φαίνεται ενοχλούμαι παραπάνω από ότι πιστεύαμε. Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου μας από τις 11 Ιουλίου του 2013 δηλώνουμε ότι:

Ποτέ με την θέληση μας δεν θα παραδώσουμε το κονάκι μας στους Κατσουλιέρηδες που εν μία νυκτί βαφτίστηκαν Νέα Ιερά Μονή Εσφιγμένου ενάντια κιόλας στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους. Αν και προσπάθησαν με λοστούς και βαριές ατυχώς να το πάρουν. Τώρα προσπαθούν με νομιμοφανείς εντολές εκκένωσης και αστυνομική συνδρομή. Σας δηλώνουμε ότι, ακόμα και αν χρειαστεί με το αίμα μας να υπερασπιστούμε το κονάκι, θα το κάνουμε. Παρακαλέσαμε ατυχώς για σύνεση και ηρεμία εντός Αγίου Όρους. Κάποιοι θεωρούν τις ζωές μας παράπλευρες απώλειες, έτσι λοιπόν εμείς οι 108 μοναχοί της Ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου ζωντανοί δεν θα παραδώσουμε ποτέ το κονάκι μας.

Οι αποφάσεις δικές σας...» καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία της Ι.Μ. Εσφιγμένου, ένα από τα ιστορικά μοναστήρια του Α. Όρους, τα τελευταία 41 χρόνια βρίσκεται σε διαρκή πνευματικό και θρησκευτικό πόλεμο με την υπόλοιπη Αθωνική Πολιτεία και το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τελεί υπό καθεστώς «καραντίνας». Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1965, όταν ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συμπροσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ σηματοδοτώντας την προσέγγιση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας.

Για τους απανταχού ζηλωτές, αυτό ήταν προδοσία, νόθευση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, υποταγή στον Παπά. Στο Άγιον Όρος, οι ζηλωτές που πλειοψηφούσαν στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου ύψωσαν το «λάβαρο» της πνευματικής εξέγερσης κατά του Φαναρίου και από το 1972 έπαψαν να μνημονεύουν στην προσευχή τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως υποχρεούνται από τον Καταστατικό Χάρτη. Παράλληλα, αποχώρησαν και από την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο δηλαδή διοικητικό όργανο, την οποία κατηγορούν για συνοδοιπορία με τους «Παπικούς», αυτούς δηλαδή που δεν εναντιώνονται στον διάλογο με το Βατικανό.

Το Φανάρι και η Ιερά Κοινότητα έκτοτε τους κήρυξαν σχισματικούς, διέκοψαν την οικονομική επιχορήγηση στη μονή, η οποία βυθίστηκε στην απομόνωση, ενώ συγκρότησαν άλλη αδελφότητα Εσφιγμένου, η οποία απολαμβάνει προνόμια όμοια με των άλλων 19 μοναστηριών.

Πλέον, οι ζηλωτές καταγγέλλουν ότι επιχειρείται ο οικονομικός στραγγαλισμός της μονής και η φυσική εξόντωση των ίδιων διά του «ασφυκτικού κλοιού» από την αστυνομία, η οποία εμποδίζει την τροφοδοσία σε τρόφιμα και φάρμακα, άλλα και τη μετάβαση προσκυνητών, με στόχο να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι.

Πώς επιβιώνουν; θα αναρωτηθεί κανείς, αφού όπως λένε, τελούν υπό τη «στενή πολιορκία» της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος, που εμποδίζουν κάθε κίνηση προς και από τη μονή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «τους τρέφει η Παναγία».

Στην πραγματικότητα, έχει στηθεί δίκτυο ανεφοδιασμού από πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βοηθούν μέσω δύσβατων μονοπατιών και με τη βοήθεια κάποιων παράτολμων ψαράδων, καθώς η θάλασσα στην περιοχή είναι μονίμως ταραγμένη, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Καθώς όμως το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου εξελίχθηκε σε «γόρδιο δεσμό», με τους μοναχούς να αρνούνται «πνευματική υποταγή» στον Οικουμενικό Πατριάρχη, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να φύγουν από το μοναστήρι, όπως τους έχει ζητήσει η ηγεσία του Αγίου Όρους, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ιερά Κοινότητα συγκρότησαν το 2005 μια άλλη αδελφότητα μοναχών με την επωνυμία «Νέα Εσφιγμένου».

Σε αυτήν, που θεωρείται η νόμιμη πλέον αδελφότητα, περιήλθαν όλα τα προνόμια, πνευματικά και υλικά, αλλά και τα εκτός Αγίου Όρους ακίνητα (μετόχια, διαμερίσματα κ.λ.π.), του «σχισματικού» μοναστηριού, με αποτέλεσμα να περικοπούν δραματικά τα έσοδα των ζηλωτών.

Στις Καρυές, όπου στεγάζεται σε δικό της οίκημα, η νόμιμη αδελφότητα επιχείρησε στο παρελθόν να καταλάβει το «κονάκι» της «παλιάς» μονής το οποίο όμως φρουρούσαν... εύσωμοι ζηλωτές. Βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν μοναχούς να επιχειρούν με βαριοπούλες να σπάσουν την πόρτα του κονακίου και από μέσα άλλους να αντιστέκονται. Εικόνες που αμαύρωναν την εικόνα της γαλήνιας μοναστικής πολιτείας.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θεσσαλονίκη

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Εγκαινιάστηκε η περιμετρική οδός Πολυγύρου

Πρωταθλητές Ελλάδος στο Χάντμπολ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη