Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη μάχη κατά των πυρκαγιών δασοκομάντος - 80 στελέχη στη Θεσσαλονίκη

Έτοιμη για την καλοκαιρινή περίοδο η πυροσβεστική, ενώ αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στα βουνά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έτοιμη για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πυρκαγιών είναι η πυροσβεστική ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και τους θερινούς μήνες να είναι πάντα και οι πιο επικίνδυνοι για το ξέσπασμα φωτιάς, ο σχεδιασμός για το επιχειρησιακό σχέδιο της πυροσβεστικής είναι μια καθιερωμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με επικαιροποίηση πάντα των δεδομένων.

Φέτος, πέρα από το υπάρχων ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής έχουν προστεθεί και μέλη της Ειδικής Μονάδας Δασοπυρόσβεσης που θα συνδράμουν σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης: «Από αυτή τη χρονιά λειτουργεί η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και στην πόλη μας θα φιλοξενήσει 80 στελέχη της. Αυτά θα καθοδηγούνται από επιστήμονες δασολόγους και θα επεμβαίνουν μαζί με δασοπυροσβέστες όπου χρειαστεί. Θα λειτουργούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις και θα έχουν πληροφορίες από τους δασολόγους για το πώς αντιδρούν πχ οι φυτοκαλλιέργειες κάθε περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Θα επιχειρούν σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγεια η εναέρια μέσα». Συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 590 στελέχη της ΕΜΟΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σώμα συγκροτήθηκε από εποχικούς πυροσβέστες που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ο κ. Δαδούδης υπενθύμισε ότι «η αντιπυρική περίοδος άρχισε από 1η Μάη και διαρκεί έως τα τέλη Οκτώβρη. Από 1η Ιούνη θα εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι δείκτες επικινδυνότητας ώστε να προσαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας σε αυτούς». Πρόσθεσε πως συμπληρωματικά υπάρχει ενημέρωση για το δασικό οδικό δίκτυο, τα παρατηρητήρια, τα πυροφυλάκια, ενώ έχουν γίνει επισημάνσεις σε δήμους που γειτνιάζουν με το Σέιχ Σου ή εκτάσεις τους εντάσσονται σε αυτό, ώστε να είναι έτοιμοι και οργανωμένοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αναφορικά με τους εθελοντές πρόσθεσε πως φυσικά και είναι καλοδεχούμενοι στο να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής όποτε υπάρξει ανάγκη. «Έχουμε άριστη συνεργασία με τις ομάδες και τους συλλόγους εθελοντών. Όπως επίσης και με την Πολιτική Προστασία τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και δήμων της πόλης και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄Βαθμού», σημείωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι πάντα η στενή επικοινωνία. Παράλληλα υπογράμμισε και την πολύτιμη συνεργασία από τους πολίτες.

Έλεγχοι για παράνομα ψησίματα στο βουνό

Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός πως είμαστε σε αντιπυρική περίοδο, αρκετοί είναι αυτοί οι παραβαίνουν τους κανόνες και ανάβουν φωτιές στο δάσος για μπάρμπεκιου.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών κατά των παραβατών είναι σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε ο κ. Δαδούδης «δεν δικαιολογείται η άγνοια αυτών των κανόνων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Ισχύει κάθε χρόνο. Από την 1η Μάη έως και την 31η Οκτώβρη. Είναι επικίνδυνο κάποιος να ανάβει φωτιά για μπάρμπεκιου πόσο μάλλον σε δύσκολες μέρες που έχει υψηλή υγρασία και θερμοκρασία, αλλά και ισχυρούς ανέμους, και ο κίνδυνος για να ξεσπάσει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά είναι μεγαλύτερος».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Απόσυρση για ηλεκτρικές συσκευές - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στην Ελλάδα

Ξεφεύγουν γύρος και σουβλάκι - Φόβοι πως θα φτάσει 5 ευρώ το πιτόγυρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ