Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Μαρία Σπυράκη ευαισθητοποιεί μαθητές για την κλιματική κρίση

Τους διάβασε το παραμύθι της «Πουφ!!! Μεθάνιο» σε εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Με παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισε σήμερα το πρωί το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης καθώς μικροί μαθητές βρέθηκαν εκεί και συμμετείχαν σε δράση ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των ρύπων του μεθανίου, που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. Η  εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα  του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και σε αυτήν απηύθυναν χαιρετισμό η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και  η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Σπυράκη διάβασε στα παιδιά το παιδικό παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» που έχει γράψει η ίδια και τους μίλησε για το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τον πλανήτη, να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.

spyraki-methanio_4.jpg

Στη συνέχεια στα παιδιά μοιράστηκαν υλικά για να ζωγραφίσουν  την πρόταση τους για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει στην καθημερινότητα η κλιματική κρίση. Τα έργα τους  θα εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Σε όλους του μαθητές δόθηκε δωρεάν το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα κλιματικής κρίσης.

Δηλώσεις

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων θα ενταχθεί το παραμύθι της κ. Σπύράκη όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Έκανε λόγο για μια εξαιρετική εκδήλωση από «μια ευρωβουλευτή που έχει και γνώση και ενδιαφέρον» για ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της κλιματικής κρίσης, κάτι το οποίο βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το υπουργείο όπως τόνισε. Όπως τόνισε στα εργαστήρια δεξιοτήτων μεταξύ των άλλων τα παιδιά διδάσκονται και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία της κ. Σπυράκη. Τόνισε ότι όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και ζητούμε λύσεις. «Σχολεία θα έρθουν σήμερα εδώ για να δουλέψουν μέσα από ένα παραμύθι για μια πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε ώστε να σώσουμε το κλίμα, τον πλανήτη μας. Υπενθύμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης εντάχθηκε πρόσφατα στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Ευφυείς Πόλεις» της Ευρώπης.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη ευχαρίστησε τον δήμο και την κ. Μακρή και τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος και είναι μια προσπάθεια να ξαναμιλήσουμε με τα παιδιά και να μας πουν για το περιβάλλον που ονειρεύονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σημείωσε ότι σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα και για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, καθώς η βουλή των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει το νόμο για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί εξειδίκευση του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου. «Στην Ευρώπη συνηθίζουμε να λέμε ότι ο κλιματικός νόμος είναι ο νόμος των νόμων. Είναι λοιπόν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, να υπάρξει μια συνένωση δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αποφύγουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις από την αναπαυτική θέση των πολύ φιλόδοξων στόχων να καταψηφίσουν ένα μοναδικό νομοθέτημα που θα καθορίσει την πορεία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές», τόνισε.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννα Κοσμοπούλου αναφερόμενη στην εκδήλωση έκανε λόγο για μια γιορτή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην οποία συμμετέχουν 8 σχολεία από το δήμο Θεσσαλονίκης και όμορους δήμους. Σχετικά με το παραμύθι είπε ότι είναι μια πολύ επιμελημένη έκδοση ειδικά φτιαγμένη για παιδιά, με όμορφες εικόνες και παιχνιδιάρικα κείμενα. «Αυτό που θέλουμε είναι να περάσουμε στα παιδιά μια περιβαλλοντική συνείδηση», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Το παραμύθι της κ. Σπυράκη βασίζεται στην έκθεσή της για μείωση των ρύπων το μεθανίου στην ΕΕ βάσει της οποίας υποστηρίχθηκε η παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση του μεθανίου στην παγκόσμια διάσκεψη στη Γλασκώβη.

Σημειώνεται ότι στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, η μείωση των ρύπων του μεθανίου αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς στόχους. Η κ. Σπυράκη συμμετείχε στη Διάσκεψη και παρουσίασε την έκθεση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ειδική συνεδρίαση κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση παγκόσμιου παρατηρητηρίου για το μεθάνιο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας, συνυπέγραψαν την παγκόσμια δέσμευση για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου κατά 30% ως το 2030 με έτος αναφοράς το 2020.

spyraki-methanio_2.jpg
spyraki-methanio.jpg
spyraki-methanio_3.jpg
spyraki-methanio_2.jpg

 

spyraki-methanio.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη – Προ των πυλών νέα 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: «Δεν πληρώνω» σε βενζινάδικα – Πάνε στο POS αλλά η κάρτα δεν έχει λεφτά

Κλειστοί οι δρόμοι αυτή την Κυριακή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ