Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεμίζουν από κόσμο οι κοντινές παραλίες σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Τα μηνύματα σε Δήμο Θερμαϊκού και Δήμο Νέας Προποντίδας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Θετικά είναι τα μηνύματα για την φετινή τουριστική κίνηση στις κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής, στο δήμο Ν. Προποντίδας. Τα Σαββατοκύριακα ειδικά οι γνωστές παραλίες του δήμου «πλημμυρίζουν» με κόσμο, ωστόσο η περιοχή δέχεται και οδικούς τουρίστες από τα Βαλκάνια. Χιλιάδες επισκέπτες και στις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, μια "ανάσα" από τη Θεσσαλονίκη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο προτίμηση στην περιοχή δείχνουν και ξένοι τουρίστες. Τα δωμάτια είναι γεμάτα με Βαλκάνιους αλλά και κεντρο-βορειο Ευρωπαίους. 

Αν και ο καιρός δεν βοήθησε ώστε ο κόσμος να απολαύσει όπως θα έπρεπε τις παραλίες μας, το ξεκίνημα της σεζόν πάει πολύ καλά, όπως δήλωσε στο"TyposThes" ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιώργος Τσαμασλής. Ο κόσμος δείχνει την μεγάλη προτίμησή του στην περιοχή. Σύμφωνα με τα μηνύματα που υπάρχουν, η περιοχή είναι "φουλ", ενώ αναδεικνύονται και άλλες παραλίες στο δήμο. Οι Θεσσαλονικείς κατά παράδοση επισκέπτονται τις παραλίες αυθημερόν ακόμα και με την αστική συγκοινωνία, ωστόσο τα δωμάτια της περιοχής έχουν τουρίστες από το εξωτερικό, από Βαλκάνια και φέτος και από κεντρική και βόρεια Ευρώπη (Σουηδοί, Γερμανοί ακόμα και Γάλλοι που δεν υπήρχαν άλλες χρονιές). Σε περιοχές όπως η Περαία, η Αγία Τριάδα, οι Νέοι Επιβάτες ή ο Ποταμός είναι χιλιάδες οι Έλληνες επισκέπτες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, όπως τονίζει ο κ. Τσαμασλής. Οι δε αλλοδαποί τουρίστες μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής συνήθως αρκετές ημέρες. Εξάλλου νέες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν προστεθεί στο δυναμικό της περιοχής. Για παράδειγμα δυο ξενοδοχειακές μονάδες με αρκετά δωμάτια δημιουργήθηκαν από Σέρβους ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, ενώ αρκετά δωμάτια έχουν προστεθεί στην περιοχή της Μηχανιώνας και της Επανομής. 

Σημειώνεται ότι σε οκτώ σημεία σε πολυσύχναστες παραλίες του δήμου υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, με τον πλήρη εξοπλισμό που απαιτείται ενώ και οι παραλίες διαθέτουν αλλαξιέρες/ντουζιέρες, βιολογικές τουαλέτες, κάδους για ανακυκλώσιμα κλπ.

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ο κ. Τσαμασλής σημειώνει ότι ανά την Ελλάδα δεν υπάρχει αστική περιοχή που να διαθέτει καταπληκτικές ακρογιαλιές με τέτοιες υποδομές. 

Δήμος Νέας Προποντίδας

Την ελπίδα ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019 εκφράζει ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς μιλώντας στο «TyposThes».

«Φαίνεται καλή χρονιά, έχουμε κρατήσεις», επισημαίνει ο κ. Καρράς, ενώ σχετικά με τον οδικό τουρισμό που δέχεται κατά κύριο λόγο η περιοχή από τα Βαλκάνια θα φαίνεται ότι θα επισκεφθεί την περιοχή και φέτος.  Οι οδικοί τουρίστες έρχονται κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν θα τους επηρεάσει η ακρίβεια στα καύσιμα και θα επισκεφθούν και πάλι την περιοχή. Ωστόσο την περιοχή επισκέπτονται και Γερμανοί αλλά και Βρετανοί που έρχονται με πτήσεις τσάρτερ στη Θεσσαλονίκη.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που σηματοδοτεί λίγο πολύ την έναρξη της σεζόν πήγε καλά, αν και ο καιρός «χάλασε» τα σχέδια πολλών και έτσι δεν σημειώθηκε η επισκεψιμότητα που αναμενόταν στην περιοχή, καθώς επηρεάστηκαν κυρίως οι αυθημερόν εκδρομές από τους Θεσσαλονικείς που θα μετέβαιναν για μπάνιο σε κάποια από τις παραλίες του δήμου.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία είχαν κόσμο, ωστόσο ο καιρός δεν βοήθησε ώστε να υπάρχει η «έξτρα» κίνηση.  «Γεμάτος» είναι εξάλλου ο Ιούλιος ενώ οι τιμές έχουν διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ο δήμος έχει 16 παραλίες με Γαλάζια Σημαία (υπάρχουν και κάποιες ακόμα σε ξενοδοχεία) ενώ  έχει 13 ναυαγοσώστες, 9 προσβάσεις ΑμεΑ σε παραλίες ενώ θα μπουν και συστήματα SeaTrac (συστήματα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ) σε Ν. Μουδανιά και Ν. Καλλικράτεια και αναμένεται  να τοποθετηθούν και δυο συστήματα για τυφλούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022 Γαλάζια Σημαία έχουν οι εξής παραλίες του δήμου: Βεργιά, Γεωπονικά-Μυκονιάτικα, Διονυσίου, Ελαιώνας/Ikos Oceania, Μουριές, Νέα Ηράκλεια, Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια Προποντίδας, Νέα Ποτίδαια/Portes Beach, Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου, Πορταριά, Πόρτες/Portes Lithos, Σωζόπολη Κέντρο, Σωζόπολη/Ναυτίλος, Τρίγλια, Φλογητά.

Πολύ σημαντικό έργο η ολοκλήρωση του «ορφανού» χιλιόμετρου

Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της ολοκλήρωσης του αποκαλούμενου μέχρι πρόσφατα «ορφανού» χιλιόμετρου μεταξύ Ποτίδαιας και Ν. Μουδανιών, ο κ. Καρράς κάνει λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που αδικείται από τον τίτλο «ορφανό» χιλιόμετρο, καθώς δεν αφορά μόνο αυτό το κομμάτι, αλλά τακτοποίησε και την ευρύτερη περιοχή με παράδρομους και κυκλικούς κόμβους. Εκατόν πενήντα ιδιοκτησίες απέκτησαν πρόσβαση, όπως σημειώνει, ενώ σπουδαίο έργο είναι και ότι τα όμβρια του δρόμου μαζεύονται σε υδροδεξαμενές, απορρυπαίνονται και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο που πραγματικά με την ολοκλήρωσή του διευκολύνει την κίνηση, όπως τονίζει ο κ. Καρράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας
Τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη εκδήλωση μνήμης του ταξίαρχου Γεώργιου Βασιλάκη που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική ενέργεια
Χρυσοχοΐδης: Είμαστε κοντά σε όλα τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας