Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε οικοδομή στον οικισμό των Μετεώρων, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από παιδική χαρά και Βρεφονηπιακό Σταθμό, εξέφρασαν χθες κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Παύλου Μελά με ψήφισμά τους που εξέδωσαν κατά την Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Σώματος στο Δημοτικό Κατάστημα, επί της οδού Λαγκαδά 221.
Μάλιστα το απόγευμα έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ραφαήλ.
Στο ψήφισμα εκφράζεται η συμπαράσταση στους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα τους, στηρίζονται τα αιτήματά τους και καλείται η εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας «να προβεί οικειοθελώς και με ίδια μέσα στην απενεργοποίηση και απομάκρυνση της κεραίας» καθώς: «Σύμφωνα με το Νόμο 4635 του 2019 δεν επιτρέπεται η κεραία κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία κλπ ενώ οι υφιστάμενες κατασκευές κεραιών στα παραπάνω κτίρια απομακρύνονται».
Διαφορετικά, τονίζεται στο ψήφισμα, «ο δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο με την προσφυγή ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής ώστε να διαταχθεί η άμεση απομάκρυνση και η παύση λειτουργίας της κεραίας. Τέλος θα πρέπει να τονιστεί σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν ποσά από την φιλοξενία κεραιών κινητής τηλεφωνίας ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και μάλιστα όταν επηρεάζει την υγεία των συμπολιτών μας».
Έρευνα για παραβάσεις με στόχο την προσφυγή
και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης ανέφερε πως υπάρχει σύμπλευση με τον αγώνα των πολιτών στο θέμα της απομάκρυνσης των επίμαχων κεραιών. Παράλληλα τόνισε ότι γίνεται έλεγχος για τις άδειες που δόθηκαν σε ιδιώτες για την τοποθέτηση, ώστε να εντοπιστούν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. «Έχουμε καλέσει δικηγόρο που μαζεύει στοιχεία για να κάνει προσφυγή και να αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με στόχο την διακοπή της σύνδεσης της κεραίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεμουρτζίδης. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει στο δήμο ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ότι ζητήθηκε τελευταία να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι. Εξάλλου πρόσθεσε πως ήρθε σε επικοινωνία με ΑΠΘ (διεύθυνση ραδιοεπικοινωνίας) ώστε να γίνονται μετρήσεις από φορητό σταθμό που θα μεταβαίνει επί τόπου στις οικοδομές που υπάρχουν κεραίες ή σε ευαίσθητες δομές που βρίσκονται κοντά σε κεραίες. Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή θεσμικού πλαισίου τονίζοντας ότι κάθε δήμος πρέπει να ενημερώνεται για κάθε τοποθέτηση κεραίας.
Εξηγώντας τα δεδομένα που καθιστούν επικίνδυνες τις επίμαχες κεραίες ο αντιπρόεδρος Ένωσης Πολιτών «Μετέωρα» Πολίχνης κ. Νίκος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις ευαίσθητες ομάδες, 105 μέτρα από το 6ο Δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό Λαδένη ,57 μέτρα από παιδική χαρά, 203 μέτρα από το 15ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης και το 3ο Λύκειο Μετεώρων και το εργοτάξιο του δήμου, 296 μέτρα από το 2 Νηπιαγωγείο Πολίχνης και τον βρεφονηπιακό σταθμό "Ηλιαχτίδα",298 μέτρα από το γηπεδάκι μπάσκετ, 294 μέτρα από το γήπεδο 7x7 ποδοσφαίρου οδός Καρπενησιού, 129 μέτρα από την δεξαμενή νερού της ΕΥΑΘ, 482 μέτρα από το 4ο Γυμνάσιο ,6ο Δημοτικό το 9ο Νηπιαγωγείο, το γήπεδο του Εθνικού Μετεώρων και την Εκκλησία του Άγιου Ραφαήλ».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πυρίδης εκπρόσωπος συλλόγων από την περιοχή Μετεώρων σημείωσε ότι «ο νόμος ορίζει ποιες είναι οι ευαίσθητες ομάδες και μιλάει για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην ακτίνα 300μ βρίσκονται νηπιαγωγεία, λύκειο, και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θέλουμε η δημοτική αρχή να παρέμβει και να βρεθούν τυχόν παρατυπίες».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε επίσης αναφορά στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μικρών και μεγάλων.