Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη με πλοίο: Οι τιμές για τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση

Ενώ ξεκινάει τον Ιούλιο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Σμύρνη μέσω Μυτιλήνης - Τι δήλωσε από το λιμάνι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συνεχίζεται και φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες κατά τη θερινή περίοδο, όπως επεκτείνεται και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου η σύνδεση με τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. Παράλληλα, εντός Ιουλίου εγκαινιάζεται και μια νέα γραμμή που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη μέσω της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Επιτέλους αναβαθμίζεται ο κομβικός ρόλος που οφείλει να έχει η μητρόπολη της Βορείου Ελλάδας και των Βαλκανίων, η Θεσσαλονίκη, με νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, όπως είπε ο υπουργός που πριν λίγο είχε συνάντηση με την διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ στα γραφεία της στο λιμάνι παρουσία και της επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρίας Αντωνίου.

plakiwtakis-olth_4.jpg

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εγκαινιάσει 18 νέες ακτοπλοϊκές γραμμές ενισχύοντας τη σύνδεση ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας αλλά και τη σύνδεση μεταξύ των νησιών. Το κονδύλι των άγονων γραμμών ενισχύθηκε  από τα 90 εκατ. ευρώ το 2019 στα 130 το 2020 και στα 138 κατά τη διάρκεια του 2021 έως 2023. Καταλαβαίνετε έχει ενδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις η κυβέρνηση ενώ είμαστε σε μια διαδικασία διαβούλευσης με τη  ΕΕ  για δρομολόγηση πράσινων πλοίων σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες, τόνισε ο υπουργός.

plakiwtakis-olth.jpg

Ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι σύνθετο και δεν αφορά τόσο την ακτοπλοΐα. «Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα έχει ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ποσά πάνω απ 6 δις. εκατ. ευρώ. Προφανώς δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, όπως και κανένας στον κόσμο. Κάθε όμως ευρώ που μπορεί να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία προφανώς και θα το διαθέσουμε», πρόσθεσε. Υπάρχει αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια γι αυτό και η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα.

Σύνδεση με Λήμνο-Μυτιλήνη μια φορά την εβδομάδα

Όπως δήλωσε μιλώντας στο TyposThes ο κ. Βασίλης Αδάμης από την SEAJETS, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Λήμνο και Μυτιλήνη για την καλοκαιρινή περίοδο θα αρχίσει στις 19 Ιουλίου και θα συνεχιστεί ως την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, μία φορά την εβδομάδα, με ταχύπλοο σκάφος. Ειδικότερα στην γραμμή θα δρομολογηθεί το πλοίο champion Jet 1, το οποίο εκτελεί και τη γραμμή των Σποράδων. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη. Ειδικότερα θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη στις 7 το πρωί και η επιστροφή από Μυτιλήνη θα είναι στις 14.30 και θα φθάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 9.30 το βράδυ περίπου. Δηλαδή η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λήμνος θα είναι διάρκειας 4 ωρών περίπου και ακόμη 2.45 λεπτά από τη Λήμνο μέχρι τη Μυτιλήνη. Το Champion Jet είναι το πρώτο ταχύπλοο που δρομολογείται στην γραμμή Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη μετά από πολλά χρόνια που το δρομολόγιο εκτελούσε συμβατικό πλοίο. Η τιμή του απλού εισιτηρίου από Θεσσαλονίκη για Μυτιλήνη είναι 69.70 ευρώ ενώ για Λήμνο 44.80 ευρώ.

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο άνοιξε σήμερα για κρατήσεις και ακόμα δεν υπάρχει εικόνα ως προς τις πληρότητες.

Σε σχέση με το δρομολόγιο για Σμύρνη, ο υπουργός παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ΟΛΘ σε συνεργασία με την εταιρεία που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη γραμμή. Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό, θα εκτελείται από τη ναυτιλιακή Εταιρεία LEVANTE FERRIES.

Για τις γερανογέφυρες και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ

Ο υπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα τις δυο νέες γερανογέφυρες New Panamax που εγκαταστάθηκαν πριν λίγο καιρό στο λιμάνι, στον Προβλήτα 6.

Όπως είπε οι νέες γερανογέφυρες που αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος του οργανισμού πετυχαίνουν ενίσχυση των δυνατοτήτων του λιμανιού.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αναβαθμίζει το ρόλο του λιμανιού όχι μόνο σε επίπεδο εμπορικής κίνησης αλλά και δε επίπεδο γεωγραφικής και γεωπολιτικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΛΘ με σκοπό την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα τόνισε ότι η στρατηγική του υπουργείου για αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρα αποδίδει ήδη σημαντικά αποτελέσματα υπενθυμίζοντας ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη ς αποτελεί ήδη λιμάνι home port  με πολλά και σημαντικά οφέλη για τοπική οικονομία και κοινωνία.

plakiwtakis-olth_2.jpg

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει και συμπεριφέρεται ως κράτος – πειρατής εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό αλλά ακόμη χειρότερα, θέτοντας σε κίνδυνο κυριολεκτικά τις ζωές δυστυχισμένων και απελπισμένων ανθρώπων. Σημείωσε ότι το λιμενικό με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, με σωστό σχεδιασμό κυρίως όμως με την υπερπροσπάθεια των ανδρών και των γυναικών του σώματος, έχει καταφέρει τα τελευταία δυο χρόνια και έχει περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές σε ποσοστό 90% σε σχέση με το 2019. Ο υπουργός δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να προασπίζουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, διότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και έχουμε την υποχρέωση να τα προασπίζουμε». Τα στελέχη του λιμενικού επιχειρούν με αποφασιστικότητα, με αποτελεσματικότητα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και σήμερα είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών στο Αιγαίο. «Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτη προτεραιότητα των στελεχών του λιμενικού είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και για μια ακόμη φορά δημόσια θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν στο Αιγαίο, έχοντας σώσει χιλιάδες συνανθρώπους μας», κατέληξε η δήλωση του υπουργού.

Δείτε το βίντεο του TyposThes με τις δηλώσεις του υπουργού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ