Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα «μυστικά» της επιτυχίας τους αποκαλύπτουν 7 αριστούχοι (ΦΩΤΟ)

Εξασφάλισαν θέση σε σχολές που προτιμούν να σπουδάσουν

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έκαναν συστηματικό διάβασμα, έγραψαν με προσοχή και κατέκτησαν υψηλές βαθμολογία πλησιάζοντας πιο κοντά στο όνειρο των σπουδών τους.

Μαθητές της Θεσσαλονίκης ξεχώρισαν με τις βαθμούς που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

konstantinidou-michaela.jpg

Τα 19.260 μόρια έφτασε η Μιχαέλα Κωνσταντινίδου. Γράφοντας 17,9 στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, 19,3 στη Φυσική, 20,0 στη Χημεία και 19,1 στη Βιολογία έχει φυσικά είναι χαρούμενη με τους βαθμούς της.

«Ήξερα ότι είχα πάει καλά, όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Οπότε όταν έμαθα την βαθμολογία ένιωσα ικανοποίηση για τον αγώνα μου», ανέφερε η ίδια στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Με τους βαθμούς της περνάει στην σχολή που θέλει: Ιατρική. «Όνειρό μου ήταν η Ιατρική Θεσσαλονίκης!», σημείωσε. Με μελέτη και συστηματικό διάβασμα, αλλά και βοήθεια από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές της κατάφερε να φτάσει ως την τελική ευθεία των εξετάσεων και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της.

Όπως σημείωσε έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, που είναι και πιο απαιτητικά μαθήματα.

Όσο για την απουσία των γραπτών εξετάσεων κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές από τα λύκεια λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του covid-19 σχολίασε πως από το σχολείο της, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, «έγινε προετοιμασία κατά τους προηγούμενους μήνες με πολλά διαγωνίσματα και προσομοιώσεις εξετάσεων». Αυτό λειτούργησε καταλυτικά στους μαθητές στην μεγάλη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι η  Μιχαέλα τον Ιούλιο θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ).

argyropoulos-asteris.jpg

Με 18.900 μόρια, 16,9 στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, 18,9 στη Φυσική, 19,7 στη Χημεία και 19,3 στην Βιολογία ο Αστέριος Αργυρόπουλος έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Ο ίδιος ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο τους προετοίμασαν στα Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που είναι το σχολείο του, τούς έδωσε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη δοκιμασία. «Το σύστημα του σχολείου με βοήθησε. Γράφαμε συχνά τεστ και στην Α΄και στην Β΄Λυκείου και ήταν σαν να είχαμε γράψει εξετάσεις στις δύο προηγούμενες χρονιές. Οπότε είχαμε καλή προετοιμασία. Πιστεύω γενικότερα ότι αν έχεις καλούς καθηγητές που να σου δίνουν ερεθίσματα  για να διαβάσεις και μόνος σου, δεν χρειάζεται η καθοδήγηση από το φροντιστήριο».

Ο ίδιος δεν πήγε ολόκληρη χρονιά σε φροντιστήριο όπως συνήθως κάνουν άλλα παιδιά της ηλικίας του. Παρακολούθησε μόνο επικουρικά κάποια 4ωρα μαθήματα Βιολογίας.

Αναφορικά με τις εξετάσεις είπε πως «τα θέματα ήταν βατά, ενώ αρκετοί δυσκολεύτηκαν με την Βιολογία. Ο ίδιος ωστόσο δυσκολεύτηκε περισσότερο με την Χημεία». Παράλληλα σχολίασε πως δεν μπήκαν σε γενικές γραμμές απαιτητικά θέματα καθώς η ύλη ήταν αρκετή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Όσο για το πώς οραματίζεται το μέλλον του είπε πως σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να σπουδάσει νανοβιολογία στο Πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας. «Συνδυάζει την βιολογία με τις πολυτεχνικές σχολές, τα ιατρικά μηχανήματα, την μοντελοποίηση», ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος που το 2021 είχε κερδίσει το Αργυρό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας.

athanasiadou-eleni-hrysovalantou-2.jpg

Τα 18.825 μόρια έφτασε η Ελένη - Χρυσοβαλάντου Αθανασιάδου γράφοντας 18,6 στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, 18,1 στα Αρχαία, 18,7 στην Ιστορία και  19,6  στα Λατινικά.   

Σκέφτεται σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως προς το παρόν προέχει η ξεκούραση.

«Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη. Πέρα από το διάβασμα είχαμε πάλι την πανδημία, φαινόμενα οπαδικής βίας, και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επικαιρότητα δεν ήταν ευχάριστη… Σίγουρα ο καθένας μας βρήκε τα πατήματά του και πώς να το διαχειριστεί όλο αυτό…», ανέφερε η κυρία Χρυσοβαλάντου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Σχολιάζοντας τις Πανελλαδικές εξετάσεις είπε πως είναι αντίθετη στην λογική του να κρίνεται κάποιος μόνο από την απόδοσή του στις τέσσερις μέρες των γραπτών και από την αποστήθιση. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο άγχος των Πανελλαδικών…», σημείωσε.

Πώς επηρέασε η απουσία γραπτών εξετάσεων κατά τις προηγούμενες χρονιές

«Τυπικής δυσκολίας» χαρακτήρισε τα θέματα ο Μέλβιν Μπέρκοβιτς που είχε βαθμολογία 19, 03. Ο υπότροφος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια ανέφερε στο«ΤyposThes» πως η απουσία των γραπτών εξετάσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας είχε αντίκτυπο στους μαθητές. «Όσο αυξάνονταν η ύλη τόσο ένιωθα μεγαλύτερη δυσκολία στο πώς να χειριστώ αυτό τον όγκο. Δεν μπορούσα να οργανωθώ», ανέφερε. Ο ίδιος θέλει να σπουδάσει Φιλολογία ή αρχαιολογία σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα.

Και τρέξιμο και διάβασμα

Στην σχολή ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβειο στοχεύει ο Σταύρος Λαζαρίδης, μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια, που έχει βαθμό 18,6. «Το ότι δεν είχαμε εμπειρία σε γραπτές εξετάσεις μας δυσκόλεψε. Ήταν μια αναπάντεχη διαδικασία και έκανα κάποια λάθη που θα μπορούσα να τα είχα αποφύγει, όμως ευτυχώς συγκέντρωσα αρκετά μόρια», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. Σχετικά με την προετοιμασία για τις εξετάσεις σημείωσε πως «όταν σου αρέσει το μάθημα, το διάβασμα γίνεται ευχάριστο και δεν είναι ένα βάσανο».

Εξάλλου ο ίδιος είχε και έναν δημιουργικό τρόπο εκτόνωσης: είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων. «Έτρεχα όλη τη χρονιά. Είναι κάτι που αγαπώ και θα συνεχίσω να το κάνω και στην φοιτητική μου ζωή» σημείωσε.

Στο 18,4 είναι η βαθμολογία της Θαλασσιάς Γκισάκη που περνάει στην Ιατρική. «Ίσως να μην είναι Θεσσαλονίκη που ήθελα, όμως σίγουρα περνάω στην σχολή αυτή που τόσο ήθελα», σημείωσε η μαθήτρια.

Μιλώντας για τις εξετάσεις είπε πως «όλη η πορεία μέχρι την τελική ευθεία ήταν μια αγχωτική διαδικασία, όπως και ο χρόνος μέχρι να μάθεις τα μόρια, μέχρι να λάβεις το μήνυμα». Η ίδια όπως και χιλιάδες ακόμη υποψήφιοι, επέλεξε να ενημερωθεί μέσω SMS για τους βαθμούς της.

Μάλιστα σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. «Είναι πιο εύκολο. Απλά έρχεται ένα μήνυμα χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε κάποιον σύνδεσμο», σχολίασε. Για τα θέματα είπε πως «ήταν σε γενικές γραμμές εύκολα, όμως αρκετοί δυσκολεύτηκαν με την Βιολογία, ενώ η Έκθεση είναι πάντα ένα απρόβλεπτο μάθημα».

Σπουδές στη Κτηνιατρική στα 46

Πάντα ήθελε να γίνει κτηνίατρος και όλα δείχνουν πως θα τα καταφέρει. Συγκεντρώνοντας 19.050 μόρια είναι κοντά στον στόχο του. Ο κ. Αριστοτέλης Βούλγαρης αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις όταν κατά την διάρκεια της καραντίνας βρέθηκε να αντιμετωπίζει προβλήματα στον εργασιακό του χώρο.

«Είχα σπουδάσει εναλλακτικές θεραπείες σε κάποιο κολλέγιο και δούλευα σε σπα. Όμως δεν είχα έγγραφο που να πιστοποιεί τις σπουδές μου. Στην περίοδο της καραντίνας δεν μπορούσα να δουλέψω και αποφάσισα να πάω στο ΕΠΑΛ στον Ευκλείδη για να γίνω βοηθός φυσικοθεραπευτή. Παράλληλα αποφάσισα να δώσω πανελλήνιες με στόχο την Κτηνιατρική ΑΠΘ. Ανέκαθεν αγαπούσα τα ζώα και αν τα καταφέρω και περάσω στην σχολή θα κάνω ένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Βούλγαρης στα 46 του χρόνια αποφάσισε να δώσει ξανά εξετάσεις. Τον ρωτήσαμε αν ήταν δύσκολο να αφιερώσει χρόνο στο διάβασμα και ανέφερε ότι «το πιο απαιτητικό κομμάτι ήταν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητα που έπρεπε να συνδυαστούν με το διάβασμα, όπως και η αποστήθιση, και το να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα στη μελέτη».

Ωστόσο συμπλήρωσε πως «σε αυτή την ηλικία όταν θέλεις κάτι, το κάνεις πιο συνειδητά. Στα 18 δεν ξέρεις τι θέλεις, όσο μεγαλώνεις αντιλαμβάνεσαι περισσότερα». Ο ίδιος είχε στήριξη από την σύντροφό του. Για τα μαθήματα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκθεση καθώς όπως ανέφερε η ύλη είναι πλέον διαφορετική από το 1993 που είχε δώσει πρώτη φορά πανελλαδικές. «Τότε είχε απλά μια έκθεση. Τώρα χρειάζεται κατανόηση κειμένου» σημείωσε. Για τα μαθηματικά απευθύνθηκε σε ένα φροντιστήριο. «Στα φροντιστήρια Πουκαμισάς με βοήθησαν να καλύψω τα κενά που είχα», σημείωσε, αποκαλύπτοντάς μας ότι έγραψε 20 στο μάθημα αυτό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία» Κράτους και Εκκλησίας είπε από το Δήλεσι πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
Κωνσταντίνος Τίκης: «Παιδί και παιχνίδι ήταν ανέκαθεν λέξεις που πήγαιναν μαζί»
Το 2ο Hoppy Festival έρχεται για ένα ΣΚ γεμάτο δράσεις και εκπλήξεις στο NOESIS και στη ΧΑΝΘ και ο Κωνσταντίνος Τίκης μάς δίνει μια γεύση από τι θα...
Κωνσταντίνος Τίκης: «Παιδί και παιχνίδι ήταν ανέκαθεν λέξεις που πήγαιναν μαζί»