Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη του 2030: Με μετρό, νέο θαλάσσιο μέτωπο και βιώσιμη ανάπτυξη

Με επιχειρείν, περισσότερο πράσινο και έργα η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος - Το όραμα τους για τη Θεσσαλονίκη των επόμενων χρόνων μοιράστηκαν φορείς της πόλης

Της Λεμονιάς Βασβανη

Με επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι, νέα Τούμπα, νέο θαλάσσιο μέτωπο, πάρκα, επενδύσεις, νέες συγκοινωνίες, δυναμική δράση των πανεπιστημίων θα είναι η Θεσσαλονίκη το 2030. Μια πόλη με βιώσιμη ανάπτυξη και φιλική προς το περιβάλλον.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία του οράματος που έχουν για την πόλη μας εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της, στα οποία και αναφέρθηκαν σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης σε διοργάνωση από τις εκδόσεις Κτίριο. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε ότι η δική του προσέγγιση είναι να εστιάσει κάνεις στο τι θέλει και μπορεί να κάνει για τον τόπο του. "Νιώθω πως τα πράγματα κάπου κόλλησαν στο 1997, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Είχαμε χαμένες ευκαιρίες, είχαμε μνημόνια κλπ" είπε μιλώντας για το παρελθόν. Στη συνέχεια έκανε απολογισμό του έργου της δικής του διοίκησης. "Αναλάβαμε το 2019.  Ηρθε η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση. Όμως παρά τα εμπόδια, έχουμε κάνει έργο. Χρέος μας είναι η πόλη όχι μόνο να λειτουργεί αλλά και να βελτιώνεται. Διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις 160 εκατομμύρια ευρώ και διεκδικούμε αλλά 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ. Έχουμε συνεργειες. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό μοντέλο. Ξεμπλοκαραμε το μουσείο Ολοκαυτώματος, αξιοποιήσαμε το κτήριο των Σφαγείων, το κτήριο της Βίλας Πετρίδη έγινε έδρα ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας. Προχωράει η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Προχωράμε σε μελέτες για την πλατεία Διοικητηρίου. Προχωράμε στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας με πάρκινγκ και πλατεία μνήμης για τους Εβραίους. Προχωράει και το θέμα του ντεκ, οι μικρές πλατείες, τα πάρκα οι αγορές όπως το Καπανι και το Open Galerious Mall. Από φθινόπωρο θα γίνει η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου, συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις, ενώ θα μπουν και άλλοι υπόγειοι κάδοι" δήλωσε ο κ. Ζέρβας προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόθεση και για αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστάσιο FIX. Παράλληλα ευχήθηκε η πόλη να φτάσει εκεί που της αξίζει." Η πόλη μας έχει ιδανικό μέγεθος. Ας γίνουμε εμείς η ομάδα αυτών που και οραματίζονται και υλοποιούν σελίδες με σημαντικά κεφάλαια ", σημείωσε.

orama-thess_3.jpg

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ -ΤΚΜ κ. Γεώργιος Τσακουμης αναφέρθηκε σε έργα της πόλης εστιάζοντας στο παραλιακό μέτωπο, στο λιμάνι, στις συγκοινωνίες, στο νέο εκθεσιακό κέντρο κλπ. Μίλησε για ζητήματα ενεργειακού αποτυπωματος ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό το θέμα της διακυβέρνησης. "Υπάρχουν διαφορετικοί δήμοι. Η πολιτεία πρέπει να δει πώς μπορούμε με τροποποιήσεις να δώσουμε μια διάσταση μητροπολιτικοτητας στην πόλη" σημείωσε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλας Παπαϊωάννου δήλωσε ότι με συνεργεία και σωστή δράση μπορούμε να πάμε μπροστά. Εστιάζοντας στο ΑΠΘ είπε ότι το σημερινό δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να παράγει γνώση και το αποτέλεσμα να είναι πρακτικό για τον πολίτη. Ναην έχουμε φαινόμενα παλαιότερων χρόνων με τις στρατιές ανέργων αποφοίτων. Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε πως η Θεσσαλονίκη είναι πόλος έλξης για την έρευνα. Αναφέρθηκε στην απήχηση του πανεπιστημίου που όπως είπε την τελευταία 5ετια το ΑΠΘ έχει συνεργαστεί με 1100 διεθνείς εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει brain gain. Επίσης μίλησε για τις καινοτομίες και τα έργα στο ΑΠΘ. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα να μπορεί κανείς μέσω κινητού να βλέπει τι υπάρχει κάτω από το δρόμο στον οποίο περπατάει. Τέλος σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν με τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο σχολίασε ότι" Το campus είναι 500 στρέμματα. Το πρόβλημα υπάρχει στα 50τμ".

" Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά γιατί το μέλλον της πόλης θα το φτιάξουμε εμείς. Εμείς θα δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική για τη Θεσσαλονίκη" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Β.Ε. κ. Αθανάσιος Σαββακης . Επικεντρώθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές της πόλης και στην οικονομική της ανάπτυξη. Μεταξυ άλλων ανέφερε:" Πρέπει να πάψουμε να ανταγωνιζομαστε με κριτήριο το φθηνότερο προϊόν. Όραμα μας για τη Θεσσαλονίκη είναι η ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης. Σημαίνοντα ρόλο έχει κάθε μορφής υγιης επιχειρηματικότητα. Δεν χωρούν οι αντιπαλότητες. Προτείνουμε να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού. Να καθοριστεί ως σημείο ανάπτυξης Βαλκανίων. Να γίνουν δράσεις που θα κάνουν το όραμα μας πραγματικότητα. 

Να δοθεί έμφαση στις τοπικές επιχειρήσεις. Να έρθουμε πιο κοντά στις Βρυξέλλες. Να δούμε το μέλλον με έξυπνη οπτική". 

Επιχειρηματικό πάρκο 11.000 στρεμμάτων στο Καλοχώρι

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτικας οραματιζομενος την Θεσσαλονίκη του 2030 έκανε λόγο για μια πόλη ανθεκτική , βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον. "Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά" σχολίασε. Όπως είπε , στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 319  Κέντρα logistics από τα οποία τα 242 είναι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εστίασε στην δυτική πλευρά της πόλης και ανέφερε ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί ανάμεσα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Αμπελοκήπων Μενεμένης, στην περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και παραγωγικούς φορείς αίτηση στη γενική γραμματεία βιομηχανίας για μετατροπή περιοχής 11.000 στρεμμάτων στο Καλοχώρι σε επιχειρηματικό πάρκο. 

Παράλληλα μίλησε για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων , αλλά και για την συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, όπως και για τη δράση του film office.

Ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Γεώργιος Πεντέλης μίλησε για τις εμπειρίες του παρελθόντος τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται προσεκτική προσέγγιση. 

Ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Νικόλαος Μουσιοπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην διαχείριση των βιοαποβλητων. Όπως είπε πολύ σημαντική είναι η μόρφωση του πολίτη, ενώ πρέπει να λυθούν ζητήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και η ανεπάρκεια των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλητων . Παράλληλα μίλησε για την ορθολογική, σύγχρονη και βιώσιμη λύση στο θέμα των απορριμμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δικτύων και υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρης Μπίλιας εστίασε στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας το ως το μεγαλύτερο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. "Το έργο μπήκε στις ράγες της υλοποίησης. Μέχρι το τέλος του έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ολοκληρωθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για το έργο" εκτίμησε. Και πρόσθεσε:" Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την πόλη, με νέα τοποσημα, να στρέψει πλέον η Θεσσαλονίκη το βλέμμα της στην θάλασσα. Δημιουργούμε ένα μεγάλο πάρκο στην περιοχή του παλιού εμπορευματικού σταθμού . Θα αναδείξουμε τους μύλους Αλλατίνη σε έναν μεγάλο δημόσιο χώρο. Μια μεγάλη πλατεία θα γίνει στην περιοχή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ένας κοινόχρηστος χώρος για κολυμβητικές δράσεις, ενώ θα προχωρήσει και η θαλάσσια συγκοινωνία ".

Ο κ. Μπίλιας είπε πως στόχος είναι το 2023-24 να γίνουν διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και από το 2025 έως το 2030 να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται". 

Στο τέλος των τοποθετήσεων ο εκδότης του περιοδικού Κτίριο κ. Πέτρος Παπαϊωάννου κάλεσε τους παρευρισκόμενους ομιλητές σε συζήτηση. 

orama-thess_3.jpg
orama-thess.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ