Της Λεμονιάς Βασβάνη
Σε εκνεφώσεις από το έδαφος προχώρησαν την Πέμπτη αρμόδια συνεργεία κατόπιν εντολής από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δήμο Θέρμης όπου εντοπίστηκε κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη 28 Ιουλίου έγινε επίγεια ακμαιοκτονία με την μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV), για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τον ανάδοχο του έργου παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων της ΠΚΜ. Οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν στις 11 το βράδυ, στην περιοχή, δυτικά της Θέρμης που περικλείεται από τις οδούς: Πάροδος Μουδανιών – Γενναδίου – Βασ. Ταβάκη – Πέτρουλα – Υψηλάντου – Αθανασίου Διάκου – Απ. Κουγιάμη – Καπετάν Χάψα έως Ματσούκας – Ματσούκας έως πάροδος Μουδανιών. Επίσης το τρίγωνο μεταξύ Παλαιολόγων – Ταβάκη – Μουδανιών.
Για προληπτικούς λόγους δόθηκαν συστάσεις στους πολίτες να μην κυκλοφορούν σε αυτήν την περιοχή από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής 29 του μήνα. Επίσης οι δημότες ενημερώθηκαν ώστε, να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες, να μην έχουν απλωμένα ρούχα σε εξωτερικό χώρο, να προφυλάξουν τα κατοικίδια σε εσωτερικό χώρο. Παράλληλα τα καταστήματα στην περιοχή εφαρμογής δόθηκε σύσταση να κλείσουν πριν από τις 11 το βράδυ της 28ης Ιουλίου.
Καθησυχαστική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η γενική διευθύντρια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Τομπουλίδου. Μιλώντας το «ΤyposThes» σχολίασε πως «οι εκνεφώσεις γίνονται μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και σε συνεργασία με τους εκάστοτε δήμους όπου υπάρχει περιστατικό εμφάνισης του ιού. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, με τα αναμενόμενα κρούσματα, και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος. Στην περίπτωση της Θέρμης σχεδιάστηκε εκνέφωση από εδάφους, ενώ στις επόμενες ημέρες θα γίνει επιχείρηση στο δήμο Δέλτα, όπου και εκεί υπήρξε κρούσμα. Ο συγκεκριμένος δήμος λόγω των ορυζώνων μάς απασχολεί περισσότερο σε αυτό το θέμα γιατί ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών. Εκεί επεμβαίνουμε και νωρίτερα, όταν τα κουνούπια είναι ακόμη προνύμφες. Σύντομα σχεδιάζουμε νέες επεμβάσεις στο συγκεκριμένο δήμο, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για αεροψεκασμούς στο επόμενο διάστημα».
Η ίδια τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να αποφύγουμε την όχληση από τα κουνούπια τίγρης, οι οποίες και είναι αναρτημένες στο site του ΕΟΔΥ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στο μπαλκόνι μας, να ποτίζουμε συγκεκριμένες ώρες και όταν είναι να επισκεφθούμε εξωτερικό χώρο που μπορεί να έχει κουνούπια καλό θα ήταν να φοράμε μακριά ρούχα που να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα άκρα μας. Όσο για τα κουνούπια που μπορεί να μεταφέρουν κάποια ασθένεια όπως πχ του ιού του Δυτικού Νείλου, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών της οικογένειας culex. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ συνιστά:
Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στην Λεωφόρο Νίκης – ΙΧ τραυμάτισε γυναίκα οδηγό
Δυστύχημα στα Σπάτα: Τα 2 μεγάλα εμπόδια στην έρευνα για πώς πέθανε ο 22χρονος
Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Θερμοκρασία μέχρι 33 βαθμοί – Όλη η πρόγνωση
Ταλαιπωρία σε πτήση της Ryanair προς Θεσσαλονίκη – Γιατί δεν πέταξε το αεροπλάνο