Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 30% η πραγματική ανεργία - Τα στοιχεία για Β. Ελλάδα

Την εικόνα που επικρατεί ανά περιοχή αποτύπωσαν σήμερα τα Εργατικά Κέντρα ενόψει του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με την ανεργία να «χτυπάει κόκκινο»,  με τα προβλήματα στους χώρους εργασίας να παραμένουν και να εντείνονται και με έναν δύσκολο χειμώνα ενόψει λόγω ακρίβειας και εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, εργαζόμενοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα δίνουν αγωνιστικό «ραντεβού» στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΕΚΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ προκειμένου να στείλουν το μήνυμα «μηδενικές αντοχές και ανοχές».

Εκπρόσωποι εργατικών κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης αποτύπωσαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο ΕΚΘ, την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους. Όπως προκύπτει η ανεργία σε κάποιες περιοχές ξεπερνά και το 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και κυρίως νέων, στο εξωτερικό, που μάλιστα σε περιοχές όπως η Φλώρινα, θυμίζει τη δεκαετία του ’60. Επεσήμαναν τις επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης των περιοχών τους και της έλλειψης επενδύσεων και σχεδίου ανάπτυξης, ενώ ένα θέμα που υπογράμμισαν ήταν αυτό της ασφάλειας στην εργασία, κάνοντας λόγο για αύξηση εργατικών ατυχημάτων. Σε πολλές μεθοριακές περιοχές της Β. Ελλάδας εξάλλου κάτοικοι μεταβαίνουν καθημερινά για ψώνια και καύσιμα στην γειτονική Βουλγαρία, ενώ έχουν μεταναστεύσει και πολλές επιχειρήσεις.

Αύξηση εργατικών ατυχημάτων

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Βαγγέλης Μουτάφης τόνισε εισαγωγικά ότι μετά 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών και 2,5 χρόνια πανδημίας, «οι εργαζόμενοι χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους και προστασία με αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η οποία δυστυχώς αυξάνεται» παρά τα ψηφιακά μέσα ελέγχου.

 «Το κύμα ακρίβειας καλπάζει όχι μόνο στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης… Έρχεται άλλος ένας δύσκολος χειμώνας για τους εργαζόμενους και είναι επιβεβλημένο να παρθούν μέτρα για τα εισοδήματα», τόνισε.

Ζήτησε παράλληλα, ενίσχυση των ελέγχων και «δραστικά και άμεσα μέτρα για τα εργατικά ατυχήματα, «που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γραμματέας υγείας και ασφάλειας στην εργασία της ΓΣΕΕ, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, ενώ ε όλη την Ευρώπη τα συνδικάτα παραδέχονται ότι έχουν μείωση των εργατικών ατυχημάτων, στην Ελλάδα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει αποδεικνύουν ότι έχουμε ραγδαία αύξηση. Μετά τους 5 θανάτους εργαζομένους την τελευταία εβδομάδα έχουμε 40 νεκρούς εργαζόμενους για το 2022, όταν όλο το 2020 είχαν χάσει τη ζωή τους 41 εργαζόμενοι. Επίσης υπάρχουν και 75 πολύ σοβαρά εργατικά δυστυχήματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ έχει εκτιμήσει ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη και ραγδαία και το επόμενο διάστημα και έχει καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Πάνω από 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Σε ποσοστό άνω του 30% κινείται η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης.

«Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό που είναι κάτω από το επίδομα ανεργίας για εμάς δεν μπορεί να θεωρηθεί εργαζόμενος, οπότε εκτιμώντας ότι η ΔΥΠΑ καταγράφει τους διπλάσιους σχεδόν ανέργους από αυτούς που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ και υπολογίζοντας ότι σχεδόν το μισό των εργαζομένων είναι με ημιαπασχόληση, η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξεπερνά στο πραγματικό της νούμερο το 30%. Είναι ένα νούμερο που δεν τιμά την πόλη και δεν αντιπροσωπεύει τις δηλώσεις και τα ευχολόγια που παρουσιάζει η κυβέρνηση και είναι ένα νούμερο που δυστυχώς επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των μεσαίων στρωμάτων», όπως τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται πάρα πολλά λουκέτα στην αγορά από επιχειρήσεις που θα αρχίσουν πλέον να πληρώνουν χρήματα στην εφορία ενώ και το ενεργειακό έχει φτάσει στα ύψη. Αυτή η κατάσταση θα επιφέρει περισσότερους ανέργους, όπως σημείωσε. Μίλησε ακόμη για τα προβλήματα της πόλης, για τη Μαλαματίνα, για τον ΟΑΣΘ, το μετρό κλπ και τόνισε ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται αλήθειες και όχι ψέματα, ενώ έκανε  λόγο για αναθάρρηση του εργατικού κινήματος το τελευταίο διάστημα που δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για ένα καλύτερο αύριο.

st-ekth-anergia.jpg

Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Ο Άλκης Απιδόπουλος από το εργατικό κέντρο Σερρών, τόνισε ότι στο νομό δεν υπάρχουν δουλειές και οι μόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι καφέ και σουβλατζίδικα και κάποιες βιοτεχνίες. «Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφυγαν στη Βουλγαρία. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση να «σταθεί» λόγω φορολόγησης στο νομό», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξουν κίνητρα. Είπε επιπλέον ότι καθημερινά όλοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία, είτε για τρόφιμα, είτε για καύσιμα.

Εκτίμησε ότι η ανεργία φτάνει το 32-35%,  ενώ έκανε λόγο για «εργασιακή ζούγκλα» με «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα είπε ότι 1 στους 4 έχει φύγει στο εξωτερικό. Ζήτησε να δοθεί έμφαση σε έναν νομό που ήταν κάποτε δεύτερος σε ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση […] οι νέοι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν αλλά απαιτούνται κίνητρα από την πολιτεία», τόνισε.

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Κακουλίδης από το εργατικό κέντρο Πτολεμαΐδας, σημειώνοντας ότι αναμένουν να δουν τι ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί. «Δεν βλέπουμε 2.5-3 χρόνια τώρα να γίνεται τίποτα» τόνισε. Είπε επίσης ότι σε μονάδες που συνεχίζουν να δουλεύουν τώρα που υπάρχει το θέμα της ενέργειας οι εργολάβοι δεν μπορούν να βρουν οδηγούς καθώς έχουν φύγει οι περισσότεροι στη Γερμανία και δουλεύουν ως οδηγοί λεωφορείων «και δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν».

Στις πολλαπλές και ισχυρές απώλειες λόγω της απολιγνιτοποιήσης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης κ. Ελευθέριος Αδάμ, σημειώνοντας ότι η ανεργία «έχει χτυπήσει κόκκινο». Μίλησε , όπως και άλλοι πρόεδροι εργατικών κέντρων, για συρρίκνωση πληθυσμού, ενώ είπε ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας και επηρεάστηκε η οικονομία και η εμπορική κίνηση στον νομό. Όπως είπε το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης ακόμη δεν έχει αποδώσει στην περιοχή, ώστε να έρθουν θέσεις εργασίας και να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Για έναν νομό που έρχεται τελευταίος στην ανάπτυξη μίλησε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Σιάκος μιλώντας για «το τρίπτυχο της αποτυχίας: φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση». Μέσα σε τρία χρόνια η Φλώρινα έχει χάσει το 38% του ΑΕΠ που παρήγαγε, όπως είπε, μετά την απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι νέοι, μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού, όπως είπε. «Ζούμε ξανά τη δεκαετία του ΄60 στη μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η ανεργία ξεπερνά το 35%, ενώ ειδικά στους κάτω των 24 ετών φτάνει και το 70%. Μίλησε ακόμη για εκροή συναλλάγματος στη γειτονική Β. Μακεδονία καθώς καθημερινά ο κόσμος πηγαίνει για είδη πρώτης ανάγκες, καύσιμα αλλά και υπηρεσίες.

Περίπου στο 30% εκτιμάται ότι κυμαίνεται η ανεργία στο νομό Δράμας όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής κ. Γιώργος Σαβρίδης κάνοντας λόγο για θέσεις «στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» και εκμετάλλευση. «Πρόσφατα συνελήφθη εργοδότης που ζητούσε από εργαζόμενοι το επίδομα έξω από το ΑΤΜ», ανάφερε. Είπε επίσης ότι «ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα θανατηφόρα δυστυχήματα  που γίνονται στα λατομεία».

Από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ο Άγγελος Μπεμπεκίδης εκτίμησε ότι η ανεργία ξεπερνά το 40% στην περιοχή, ενώ και αυτός έθεσε το ζήτημα της μετανάστευσης στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας αλλά και των εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε, η ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι πρώτη σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Ο κ. Χρήστος Ζαφειρούδας γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής είπε ότι η περιοχή πήγε καλά τους 2-3 καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού και δούλεψαν οι επιχειρήσεις ωστόσο υπήρχε σοβαρή έλλειψη προσωπικού, ενώ ο χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι δύσκολος. Παράλληλα είπε ότι μετά από πολλά χρόνια «ήρθε και ένας υπάλληλος στην επιθεώρηση εργασίας».

Από την Κατερίνη, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δέσποινα Κωνσταντίνου είπε ότι η ανεργία εκτιμάται περίπου στο 20% στην περιοχή, με την πλειοψηφία των ανέργων να είναι γυναίκες, ενώ τόνισε ότι η τουριστική κίνηση δεν μεταφράστηκε σε μια άλλη πραγματικότητα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Πολλές θέσεις έμειναν κενές γιατί «οι συνθήκες ποιότητας στον κλάδο είναι απάνθρωπες, εξοργιστικές». Έθιξε επίσης το θέμα της Επιθεώρησης εργασίας κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και αποδυνάμωσή τους. Από το εργατικό κέντρο Πέλλας, η Θεανώ Ζουρνατζίδου είπε ότι η εγγεγραμμένη ανεργία σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι στο 49,45%, ενώ αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, είπε ότι έχουν παραμείνει δύσκολες. «Οι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα εφαρμοστεί το 8ωρο… Οι επιθεωρήσεις εργασίας λειτουργούν γραφειοκρατικά πλέον», είπε μεταξύ άλλων.

Από το Εργατικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας, ο κ. Νίκος Γκοτζαμάνης, εκτίμησε ότι το ποσοστό ανεργίας σε Έδεσσα-Σκύδρα φτάνει το 45% ενώ στην Αλμωπία το 36,7%. «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το κύμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ έθεσε και το θέμα της υποβάθμισης του τομέας υγείας της περιοχής.

Από το εργατικό κέντρο Καστοριάς, ο κ. Σάκης Παπανδρέου έθεσε και αυτός την «πληγή» της μετανάστευσης. Περίπου 4.000 ενεργού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής έχει μειωθεί το ενεργό εργατικό δυναμικό και να έχουν αυξηθεί οι συνταξιούχοι στην περιοχή. Μίλησε ακόμη για το πλήγμα στις εξαγωγές γούνας εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και για το γεγονός ότι πλέον πολλοί πηγαίνουν στην γειτονική Κοριτσά για ψώνια ενώ παλιά γινόταν το αντίστροφο. 

Για την αποβιομηχάνιση της περιοχής που κάποτε ήταν δεύτερη μετά τη Σίνδο, μίλησε ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Θεόδωρος Χατζηαθανασίου. «Από 65 βιομηχανίες αυτήν την στιγμή λειτουργούν 15 στη βιομηχανική περιοχή», όπως είπε, ενώ από 17.000 εργαζόμενους πλέον μπαίνουν καθημερινά 1.300 «με το ζόρι». Έθεσε επίσης το θέμα των εργατικών ατυχημάτων που είναι αλλά και της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών.

Για ανεργία πάνω από 40% στην περιοχή μίλησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς κ. Γιώργος Ιωαννίδης. Κάποτε ήταν στο 50% αλλά μειώθηκε λόγω μετανάστευσης και προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, όπως είπε. Από τη Βέροια, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Έλενα Ατσάλου, εκτίμησε ότι η ανεργία στην περιοχή κινείται στο 30% περίπου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική και προοπτική ώστε οι νέοι να βρουν δουλειά σε θέσεις που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους.

Στην συνέντευξη μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων της «Μαλαματίνα» κ. Γιάννης Φραγγίδης ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται «μέχρι να δικαιωθούμε», υπενθυμίζοντας ότι διεκδικούν επαναπρόσληψη απολυμένων και υπογραφή ΣΣΕ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ