Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 45 ρομποτάκια στην υπηρεσία διαλογής στα ΕΛΤΑ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ως το τέλος του 2022 «ψηφιακός ταχυδρόμος» και «έξυπνες θυρίδες»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σαράντα πέντε κίτρινα ρομποτάκια (minirobot) έχουν πιάσει δουλειά εδώ και λίγες μέρες στα ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Ρομποτικής Διαλογής αντικειμένων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη πόλη μας, ακολουθεί ανάλογη εγκατάσταση που έγινε πριν ένα χρόνο στην Αθήνα στο Κρυονέρι και η οποία είχε διεθνή απήχηση, μιάς και ήταν η πρώτη του είδους της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συνολικά η επένδυση και για τις δύο πόλεις είναι στα 1,2 εκατ ευρώ.

Φανταστείτε μια πίστα που μοιάζει με μια μικρογραφία αυτής των συγκρουόμενων. Μόνο που εδώ τα κινούμενα ρομποτάκια δεν συγκρούονται ποτέ. Με ταχύτητα και δίχως λάθη, χάρη στην υψηλή τεχνολογία, αναγνωρίζουν όλα τα βασικά στοιχεία από το κάθε πακέτο, όπως είναι ο ταχυδρομικός κώδικας και το βάρος του. Στη συνέχεια, κάθε minirobot, το μεταφέρει με ασφάλεια και χωρίς πιθανότητα σφάλματος στον ταχυδρομικό σάκο προορισμού και επιστρέφει για να παραλάβει το επόμενο αντικείμενο.

«Μπορούν να εξυπηρετήσουν 120 εξόδους, δηλαδή ταχυδρομικούς κωδικούς, με ταχύτητα διαχείρισης 3.000 δεμάτων την ώρα.

Τα κίτρινα ρομπότ, χάρη στη δυνατότητα να μεταφέρουν από έναν απλό φάκελο, μέχρι ένα δέμα βάρους 10 κιλών, μπορούν να διαχειριστούν το 80% των εισερχομένων αντικειμένων, να τα ζυγίσουν αυτόματα και να τα στείλουν με απόλυτη ακρίβεια στον σάκο του παραλήπτη για άμεση αποστολή, και χωρίς το παραμικρό σφάλμα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος ΕΛΤΑ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατά την παρουσίαση που έγινε για την λειτουργία του Κέντρου Ρομποτικής Διαλογής αντικειμένων στη Θεσσαλονίκη στο Ωραιόκαστρο.

elta_rompotakia3_sait.jpg

Μάλιστα τόνισε ότι στόχος είναι να έρθει «μια επανάσταση στην εξυπηρέτηση του κοινού και των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Επανάσταση στην ταχύτητα, την αξιοπιστία, αλλά και την ευρύτερη εμπειρία των πελατών μας και των Ελλήνων πολιτών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με το σύστημα Ρομποτικής Διαλογής στην Αθήνα, οι χρόνοι διαχείρισης των αντικειμένων που παραλαμβάνουμε, έγιναν σχεδόν έξι φορές μικρότεροι». Αυτό εξήγησε, επιτρέπει την παράδοσή τους σε μία μέρα, ενώ σύντομα με την περαιτέρω επέκταση της τεχνολογίας αυτής σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα οι χρόνοι θα μειωθούν κι άλλο.

«Χάρη στο ίδιο σύστημα εξαλείψαμε τα προβλήματα καθυστέρησης παραδόσεων, αν και αυτά αφορούσαν όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών, και κερδίσαμε διεθνείς συνεργασίες, όπως με την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Amazon είναι αυτή που σήμερα εμπιστεύεται τα ΕΛΤΑ για τις συνεπείς παραδόσεις των προϊόντων της σε όλη τη χώρα!», ανέφερε, τονίζοντας πως με τη νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία που ήρθε στην συμπρωτεύουσα, «η Θεσσαλονίκη θα γίνει το επίκεντρο της γρήγορης και αξιόπιστης εξυπηρέτησης του κοινού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα».

elta_robot_2.jpg

Μάλιστα πρόσθεσε πως με τις αλλαγές που έγιναν δεν θα επηρεαστεί το ανθρώπινο δυναμικό, απλώς «η εργασία του γίνεται πιο ασφαλής, πιο αποδοτική, πιο καθαρή, πιο αθόρυβη και πιο ευχάριστη».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Παραγωγής κ. Σάββας  Δάνδολος είπε πως: «πρακτικά μηδενίζονται τα λάθη διανομής. Από το 10% που ήταν, τώρα το λάθος που συμβαίνει είναι στο 0,004% κι αυτό γίνεται λόγω κακής ανάγνωσης από κακή εκτύπωση του barcode».

Ο διευθυντής Κέντρων Διαλογής ΕΛΤΑ κ. Αργύρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι : «το συγκεκριμένο κέντρο διαλογής είναι επικουρικό και συμπληρωματικό αυτού της Αθήνας. Η δυναμικότητά του είναι 3000 αντικείμενα την ώρα, και σε ένα φουλ πρόγραμμα μπορεί να ταξινομήσει πάνω από 70.000 δέματα το 24ωρο».

Επόμενα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού

elta_rompotakia2_sait.jpg

Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος του 2022 σχεδιάζονται και τα επόμενα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ.

Ανάμεσά τους είναι ο «Ψηφιακός Ταχυδρόμος», που θα έχει σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία με σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες:  -Θα έχουν συσκευές PDA με ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμών POS (tap&pay) και οι οποίες θα επικοινωνούν με την mobile εφαρμογή του πελάτη για ανέπαφες αποστολές. Έτσι εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, οι διανομείς θα μπορούν να εισπράττουν, να πληρώνουν, ή να αντιπαραβάλλουν οποιαδήποτε παραγγελία, λογαριασμό, ή υπηρεσία).

-Για τους πελάτες, η ίδια mobile εφαρμογή θα προσφέρει real-time ενημέρωση για κάθε διακίνηση, με έξυπνο σύστημα σκαναρίσματος και αναγνώρισης εικόνας για την πραγματοποίηση όλων των δυνατών συναλλαγών. Για τις παραλαβές, θα συνδυάζεται με ηχητική ή και αναδυόμενη ειδοποίηση για αλλαγές στο δρομολόγιο, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη παρακολούθηση, ενώ θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα του διανομέα.

-Παράλληλα σχεδιάζονται και οι «Έξυπνες θυρίδες» / ΕΛΤΑ PickUps όπου ο πελάτης θα μπορεί να παραδίδει ή να παραλαμβάνει το δέμα, το πακέτο, ή την αλληλογραφία του 24 ώρες το 24ωρο – 7 μέρες την εβδομάδα. Αρχικά, οι «Έξυπνες θυρίδες» θα τοποθετηθούν στον εξωτερικό χώρο Καταστημάτων ΕΛΤΑ, σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Και στη συνέχεια σε πολλά άλλα σημεία, ή και σε συνεργαζόμενους πελάτες και επιχειρήσεις, ώστε να λειτουργούν ως φυσική συνέχεια του δικτύου, και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν την παράδοση ή την παραλαβή, μέσω ειδικής εφαρμογής.

Εξάλλου σχεδιάζεται και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα drones για διανομή αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ