Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη το… Χόλυγουντ της Ευρώπης - Ξεκινούν γυρίσματα άλλες δύο ταινίες

Δύο ακόμη ταινίες θα ξεκινήσουν γυρίσματα μέχρι το τέλος του ’22 - Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα στο επίκεντρο συζήτησης του ΕΚΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Της Λεμονιάς Βασβανη

 

Οι τέσσερις χολυγουντιανές παραγωγές που γυρίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, άλλες μεγάλες παραγωγές που ετοιμάζονται στα στούντιο στη Θέρμη, οι δεκάδες εγχώριες αλλά και ξένες ταινίες και σειρές, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν είναι μερικά μόνο από τα όσα έχουν γίνει τελευταία στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Για την περαιτέρω ανάπτυξή του το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας μια συζήτηση με τοπικούς φορείς αλλά και με επαγγελματίες που απασχολούνται στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης με θέμα «Η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: δημιουργία υποδομών, παραγωγή περιεχομένου και διεθνής εξωστρέφεια».

 

Δύο νέες χολυγουντιανές ταινίες

bricklayer-1.jpg

Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα του Bricklayer στην πλατεία Αριστοτέλους

Εν τω μεταξύ λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο παραγωγός Rob Van Norden των ταινιών της εταιρείας Millennium που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (Enforcer, The Bricklayer) ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2022 έρχονται στη πόλη μας άλλες δύο χολιγουντιανές παραγωγές.

Όπως είπε ο κ. Van Norden, η πρώτη ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, είναι remake του «Red Sonja», ενώ η δεύτερη έχει τίτλο «Dirty Angels» και αποτελεί ταινία δράσης αποκλειστικά με γυναίκες πρωταγωνίστριες, κεντρική πρωταγωνίστρια την Eva Green και σκηνοθέτη τον Martin Campbell (Casino Royale).

 

Κουάνης: «Στήριξη στον οπτικοακουστικό τομέα όλο το έτος»

koyanis_sait.jpg

«Στόχος μας να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό τομέα όλη την διάρκεια του έτους. Να γίνουν κέντρα παραγωγής σε όλη την Ελλάδα. Λαμπρό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη με τα όσα έγιναν εδώ τους τελευταίους μήνες. Πλέον η χώρα μας εκτοξεύτηκε ως ένας από τους τοπ προορισμούς για κινηματογραφικά γυρίσματα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Παύλος Κουάνης. Μίλησε για τα οφέλη της κινηματογραφικής παραγωγής και ειδικότερα του cash rebate σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως πχ τουρισμός και εστίασης.

«Πλέον έχουμε 158 ελληνικές και γύρω στις 115 ξένες παραγωγές. Μιλάμε για μία επένδυση στην Ελλάδα κοντά στα 500 εκ. ευρώ, μιλάμε για κοντά στις 70.000 θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχει αναδειχθεί σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης δήλωσε πως έπρεπε να αλλάξει η εικόνα της χώρας και η τέχνη, και συγκεκριμένα ο κινηματογράφος βοήθησαν ως προς την εξωστρέφεια. Όπως τόνισε «Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι πλέον το δεύτερο σκέλος για την ενίσχυση του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών, μετά την επιτυχία που καταγράφεται στο πρώτο σκέλος, εκείνο της προσέλκυσης παραγωγών από όλο τον κόσμο και της ένταξης 273 έργων στα κίνητρα του ΕΚΟΜΕ»

Την συμπαράσταση που έδωσαν και θα συνεχίσουν να παρέχουν για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σε Μακεδονία και Θράκη, υπογράμμισε ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ο Περιφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος μίλησε για το πρώτο film office που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας ότι παρέχει δίκτυο υπηρεσιών στην διάθεσή επιχειρηματιών, και προσθέτοντας ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, να ενεργοποιηθεί και το ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών. «Η περιοχή μας είναι αξιόλογος τόπος για επενδύσεις», σημείωσε.

Εκ μέρους δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης είπε πως και ο δήμος Θεσσαλονίκης διευκολύνει γυρίσματα, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει η πόλη πιο  βιώσιμη για τους επενδυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι η χώρα επενδύει στην κινηματογραφική βιομηχανία. «Εμείς υποστηρίζουμε αυτό το κομμάτι συνεργαζόμενοι με φορείς της χώρας. Θέλουμε να φέρουμε νέες επενδύσεις», σημείωσε.

Ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό

Στην συζήτηση που έγινε θίχτηκαν θέματα όπως οι δυσκολίες που κλήθηκαν και καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Ζητήματα τόσο νομοθετικά όπως τα έθιξε ο διευθύνων σύμβουλος των Nu Boyana Helenic Studios κ. Γιάννης Καλαφάτης, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν γίνει βελτιώσεις και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, όπως και η αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως αναφέρθηκε υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αυτό το κομμάτι και οι περισσότεροι στρέφονται στην διοργάνωση σεμιναρίων ώστε να γίνει πιο καταρτισμένο το προσωπικό.

Ο Ανδρέας Τσιλιφώνης παραγωγός της Central Athens Productions ανέφερε πως ευθύνες υπάρχουν και στους παραγωγούς που δεν ήταν προετοιμασμένοι, ενώ έθιξε και το κομμάτι της γραφειοκρατίας που βάζει εμπόδια στις παραγωγές. «Τα τελευταία χρόνια έφευγε προσωπικό από τον κλάδο μας. Η ευθύνη για το ότι δεν ήμασταν έτοιμοι βαρύνει και εμάς. Έχουμε ενημέρωση για  Πρόγραμμα σπουδών στα τεχνικά λύκεια για τεχνικούς σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, όμως δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη».

«Το εργασιακό πλαίσιο δημιουργεί κι αυτό πρόβλημα… Εμείς ως εταιρεία παραγωγής από τον Νοέμβριο θα κάνουμε σεμινάρια για τους τεχνικούς μας ώστε να βελτιωθούν», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Καραγιάννης διευθύνων σύμβουλος  των Kappa Studios – JK Productions.

«Υπάρχουν πολλαπλάσιες ανάγκες. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όμως η πραγματική εκπαίδευση είναι πάνω στην δουλειά. Εμείς στέλνουμε νέους στην Βουλγαρία για να εκπαιδευτούν», ανέφερε ο Γιάννης Καλαφάτης διευθύνων σύμβουλος των Nu Boyana Hellenic studios – York studios, προτείνοντας να δημιουργηθεί σε συνεργασία με επαγγελματίες και το ΥΠΠΟΑ μια βάση δεδομένων για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πότε και πόσοι τεχνικοί είναι διαθέσιμοι για εργασία.

«Οι συντελεστές της βιομηχανίας πρέπει να κάνουμε το επόμενο ποιοτικό βήμα» συμπλήρωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης Antenna Group κ. Στρατής Λιαρέλλης λέγοντας πως έχοντας πλέον την εμπειρία 27 παραγωγών στη χώρα μας ο απολογισμός είναι υπερθετικός, η οπτικοακουστική βιομηχανία ενισχύθηκε καταλυτικά στην Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό ότι συνεργάζονται ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μαζί. Κάναμε πολλά βήματα μπροστά. Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει πολλά και να γίνει το Χόλυγουντ της Ευρώπης», ανέφερε ο πρόεδρος της Tanweer group κ. Joseph Samaan (εταιρεία στην οποία έχουν γυριστεί ταινίες όπως η «Ευτυχία» και το «Σμύρνη μου αγαπημένη»).

«Ο κλάδος μας πέρασε δύσκολα στα χρόνια της κρίσης. Πολλοί συνεργάτες έφυγαν αποδυναμώθηκε το σύστημα παραγωγής. Όταν ήρθε το cash rebate ήταν μία όαση» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της foss productions κ. Στελιος Κοτιώνης.

Στους πυλώνες που εστιάζει η enterprise Greece αναφέρθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος εκτελεστικό μέλος ΔΣ της εταιρίας κυρία Μπέτυ Αλεξανδροπούλου. «Βοηθάμε στην προσέγγιση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, με έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο παραγωγός Rob Van Norden χάρισε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ, Πάνο Κουάνη, ένα μυστρί μέσα σε πλεξιγκλάς, υπογεγραμμένο από τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της ταινίας The Bricklayer σε αναγνώριση της συμβολής του στην υλοποίηση της παραγωγής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ