Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κραυγή αγωνίας» από τους αστυνομικούς – Τα πιο μεγάλα προβλήματα

Ελλιπής εξοπλισμός, «γερασμένο» προσωπικό και ταλαιπωρημένα περιπολικά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ελλιπής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, μισθός που δεν επαρκεί, ελλείψεις σε προσωπικό και λάθη στην διαχείριση της στελέχωσης είναι μερικά από τα ζητήματα που προβληματίζουν την αστυνομία στην πόλη μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για λογαριασμό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) το 97% των αστυνομικών  αναγκάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. «Σκεφτείτε πως αυτά τα δεδομένα είναι σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν όταν έγινε η έρευνα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2022, όταν ακόμη δεν είχαν αρχίσει οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και δεν ήταν τόσο εμφανείς οι αυξήσεις στις ανατιμήσεις της ενέργειας. Ο μισθός ενός αστυνομικού μπορεί να αγγίξει, μαζί με τα νυχτερινά και τις υπερωρίες, τα 1200-1300€ . Όμως χωρίς αυτά μπορεί πχ να εργάζεται 20 χρόνια και να παίρνει 1000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια οικογένεια με παιδιά», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ κ. Θεόδωρος  Τσαϊρίδης.     

Την ίδια ώρα ούτε και τα οχήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας με αυτό να δημιουργεί προβλήματα τόσο πχ σε μια περίπτωση καταδίωξης, όσο και στην συντήρησή τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλύτερη στελέχωση στο ανθρώπινο δυναμικό. «Αυτή την στιγμή σχεδόν 80% των αστυνομικών ανέφεραν ότι η υπηρεσία τους είναι επιφορτισμένη με άλλα αντικείμενα από τη φυσική τους αποστολή. Επίσης υπάρχει θέμα αξιοκρατίας στο ζήτημα των μεταθέσεων. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών στους δρόμους. Αν και λέμε ότι είμαστε σε ψηφιακή εποχή, δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως όλες οι δυνατότητες σε αυτό το κομμάτι και αρκετοί συνάδερφοί μας απασχολούνται σε επιτελικές θέσεις. Επίσης αυτή την στιγμή υπάρχουν 37 κτίρια στη Θεσσαλονίκη που φυλάσσονται σε μόνιμη βάση. Μιλάμε για περί τους 400 αστυνομικούς που τη μέρα που χρειάζονται για την φύλαξή τους», σημείωσε.

Παράλληλα η αστυνομία έχει επιφορτιστεί και την φύλαξη σημείων του ΑΠΘ, με δύο διμοιρίες καθημερινά και επί εικοσιτετράωρου βάσεως να φυλάνε συγκεκριμένα σημεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών. Την ίδια ώρα η αστυνομία μεριμνά και για την προστατευτική φύλαξη ανηλίκων σε νοσοκομεία.

Ένα άλλο ζήτημα που «καίει» είναι το ότι αυξάνεται και η ηλικία του προσωπικού με το 50% των εργαζομένων να είναι μεταξύ 41 και 51 ετών. «Αντιλαμβάνεστε πως με τα άστατα ωράρια και όσο περνούν τα χρόνια, οι αντοχές ενός ανθρώπου μειώνονται…», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουν ενημέρωση για κάποια ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό ή και στα άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα στην αστυνομία αναφέροντας ότι από τους 4000 αστυνομικούς απάντησαν στην έρευνα οι 960.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία INTERVIEW, σε αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (με ηλεκτρονικά δομημένο ερωτηματολόγιο και ατομική πρόκληση συμμετοχής μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ