Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η ΔΕΘ θα είναι το πιο πράσινο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη (VIDEO)

Με ΣΔΙΤ η κατασκευή - Στα 280 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Μέχρι το 2028 αναμένεται να παραδοθεί πλήρως ολοκληρωμένη η ανάπλαση του νέου εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, «ConFEx Park», το οποίο όμως στόχος είναι να εγκαινιαστεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2026, στα εκατοστά γενέθλια της ΔΕΘ, αφού μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το κύριο μέρος του έργου.

Λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του έργου, στο οποίο οι κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2024, χωρίς η λειτουργία των εκθέσεων να διακοπεί ούτε μία ημέρα, έδωσε πρόσφατα σε εκδήλωση του Υπερταμείου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστής ως Υπερταμείο.

Κατά τον κ.Ποζρικίδη, το ConFEx Park δεν θα είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και ένα εργοστάσιο ενέργειας (η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και νερού κατά 50%, σε σχέση με σήμερα), ενώ όταν ολοκληρωθεί «θα είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ υπενθύμισε ακόμα ότι η κατασκευή του ConFEx Park (με προϋπολογισμό αναθεωρημένο στα 280 εκατ. ευρώ, ώστε να ενσωματωθούν οι πιέσεις λόγω πληθωρισμού και ενέργειας, αλλά και τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες) θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πρόσθεσε ότι πολλοί είναι οι επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό (μεταξύ των οποίων και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να «μπουν» στο έργο.

Υπενθυμίζεται πως η ακίνητη περιουσία στο ConFEx, όπως και η διαχείριση των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων, θα παραμείνει στη ΔΕΘ, ενώ ιδιώτες θα αναλάβουν τη διαχείριση του ξενοδοχείου, των χώρων στάθμευσης, αλλά και των εμπορικών χώρων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη θα κατασκευαστεί σε μία πενταετία στη Θεσσαλονίκη, έργο που θα την καταστήσει μια «άλλη πόλη» σε σχέση με τη σημερινή εικόνα της.

Το σύνολο της σχεδιαστικής πρότασης, η οποία κέρδισε ομόφωνα το 1ο Βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ, παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» από τους εκπροσώπους της ομάδας Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Σύμφωνα με τη σχεδιαστική πρόταση, στη νέα ΔΕΘ θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο και επιχειρηματικό κέντρο. Μάλιστα, διάδρομοι και γέφυρες θα συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο της δεύτερης εκθεσιακής εγκατάστασης. Αυτός ο εναέριος διάδρομος θα προσελκύει τους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη.

deth_2026_ktirio_1209_.jpg

Έμφαση στην αειφορία

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, ενώ ο χώρος αυτός θα είναι διαπερατός και συνεχώς προσβάσιμος από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκθεσιακές δραστηριότητες. Το πάρκο θα αποτελέσει ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα για την πόλη, καθώς θα συνδέσει το βουνό με τη θάλασσα, θα είναι ένας πράσινος διάδρομος, που θα διασχίζει την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο έχει τη δυνατότητα να γίνει φάρος τεχνολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, καθώς αυτή η κεντρική τοποθεσία στην πόλη αναγεννάται σε ένα καταπράσινο σύνδεσμο τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Η αύξηση της βιοποικιλότητας θα δημιουργήσει ένα φυσικό οικοσύστημα εντός της.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει δημιουργηθεί από τους μελετητές του υπαιθρίου χώρου (Landscape architects) του ConfEx Park, Gustafson Porter & Bowman.

ε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αφανείς ήρωες των δρόμων στη Θεσσαλονίκη
«Μόνο ωφέλιμο να είναι περισσότεροι αυτοί που κάνουν κοινωνική εργασία στο δρόμο», ανέφερε κοινωνικός λειτουργός με αφορμή ημερίδα για το streetwork
Οι αφανείς ήρωες των δρόμων στη Θεσσαλονίκη