Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επενδύουν στις ξένες γλώσσες για καλύτερο μέλλον

Εφόδιο για μια καλύτερη δουλειά η εκμάθησή τους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αγγλικά ή Γαλλικά; Ή μήπως Γερμανικά; Οι Έλληνες είναι γλωσσομαθείς. Πόσο όμως εξακολουθούν να αγαπούν τις ξένες γλώσσες; Και ποιες προτιμούν;

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που γιορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου και που υπογραμμίζει την γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης, αλλά και ενθαρρύνει τους πολίτες της ΕΕ να αναπτύξουν τις πολυγλωσσικές τους δεξιότητες προκειμένου να ενισχυθεί η διαπολιτισμική κατανόηση, απευθυνθήκαμε τόσο σε απλούς πολίτες, όσο και σε εκπροσώπους Ινστιτούτων και φροντιστηρίων. Τελικά πόσο επενδύουμε στις ξένες γλώσσες;

«Βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας», ανέφερε στον «ΤyposThes» η κυρία Πέτρα Καλτσά, διοργανώτρια Γλωσσικών Τμημάτων στο Goethe Institut της Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε οι περισσότεροι μαθητές είναι παιδιά και έφηβοι. «Θέλουν να μάθουν δεύτερη ξένη γλώσσα, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που ενώ πχ έχουν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο και στο λύκειο, θέλουν επιπλέον να μάθουν και τα γερμανικά». Αναφορικά με τους ενήλικες που έρχονται για μάθημα συνήθως, όπως μας είπε, είναι φοιτητές. «Παλαιότερα έρχονταν κυρίως για το πτυχίο, τώρα όμως έχουν στόχο πχ να πάνε στο εξωτερικό σε γερμανόφωνη χώρα για σπουδές ή αργότερα για δουλειά είτε σε εταιρεία που είναι στο εξωτερικό ή σε εταιρεία που τα γερμανικά θα αποτελέσουν εφόδιο στο βιογραφικό τους», συμπλήρωσε.

Αν κανείς θέλει να αποκτήσει βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης γλώσσας σε επίπεδο Β2 ( σημ. αντίστοιχο του Lower των Αγγλικών), θα χρειαστεί τρία χρόνια με το κόστος να αγγίζει περίπου τα 1000 ευρώ ανά έτος.

Και για όσους έχουν πιο πιεσμένο ωράριο υπάρχουν και τα διαδικτυακά μαθήματα. «Υπάρχει δυνατότητα και για μάθημα ενός ατόμου με έναν καθηγητή online μέσω zoom ή μέσω μιας πλατφόρμας όπου είναι αναρτημένο το εκπαιδευτικό υλικό και ο μαθητής το μελετάει μόνος του και μία φορά την εβδομάδα έχει υποστήριξη από τον καθηγητή», σημείωσε  κυρία Καλτσά.

Η Κατερίνα, μητέρα δύο παιδιών, και νοικοκυρά ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης: «Ο γιός μου άρχισε να μαθαίνει τα αγγλικά από τα προνήπια. Η κόρη μου από την Γ’  δημοτικού. Ωστόσο επειδή ο χρόνος διδασκαλίας είναι μόλις τρεις διδακτικές ώρες δεν επαρκεί για την σωστή εκμάθηση της γλώσσας. Έτσι παράλληλα ξεκίνησε τα μαθήματα αγγλικών και στο φροντιστήριο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια πιο στοχευμένη δουλειά». Αναφορικά με το κόστος σημείωσε: «Η χρονιά βγαίνει στα 550 ευρώ, ανάλογα φυσικά με την βαθμίδα. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο ανεβαίνουν και τα δίδακτρα. Τώρα που η κόρη μου είναι στην Ε’ Δημοτικού κάνουν στο σχολείο και γερμανικά. Ωστόσο ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για φροντιστήριο και για την δεύτερη γλώσσα».

«Η πρώτη γλώσσα που προτιμούν είναι σίγουρα τα αγγλικά. Μετά έρχονται τα γερμανικά και έπειτα τα γαλλικά. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια άνθιση στα ισπανικά, ενώ κάποιοι πελάτες προτιμούν και γλώσσες όπως τα Σέρβικα ή τα Ρωσικά», σημείωσε η Μαρία, εργαζόμενη σε φροντιστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε «εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αν και φυσικά υπάρχει προβληματισμός για το κομμάτι του κόστους, με δεδομένες τις αυξήσεις από τις ανατιμήσεις των προϊόντων και την ενεργειακή κρίση».

 

* Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σχεδόν το σύνολο του περιεχομένου του στο διαδίκτυο στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ η αίθουσα της ολομέλειας αποτελεί συχνά πυκνά μικρογραφία του γλωσσικού καμβά της ενωμένης Ευρώπης.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ