Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ραγδαίες εξελίξεις: Προ των πυλών νέο ωράριο σε σούπερ μάρκετ - πολυκαταστήματα

Πιο νωρίς θα κλείνουν από την επόμενη εβδομάδα τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη – Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου

Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Το θέμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

 

Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

• να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν

• να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας

• να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες

• να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης, είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

 

Πιο νωρίς θα κλείνουν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη ο Εμπορικός Σύλλογος της όλης έχει ήδη φέρει από χθες στη δημοσιότητα πρόταση για να κλείνουν πιο νωρίς τα καταστήματα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

 

Πώς θα είναι το νέο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

ΔΕΥΤΕΡΑ 10:00 έως 16:00

ΤΡΙΤΗ 10:00 έως 19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 έως 16:00

ΠΕΜΠΤΗ 10:00 έως 19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 έως 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 έως 16:00.

 

Τι σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Κληθείς να σχολιάσει την νέα πρόταση που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 10 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι «προέκυψε λόγω του παγκόσμιου προβλήματος της ενέργειας και στόχο έχει να μειωθεί η κατανάλωση της κατά 15%, όπως έχει προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε ενημερώσει σχετικώς τα μέλη μας και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρακτικά μειώνεται το ωράριο κατά 6 ώρες. Επηρεάζονται οι βραδινές ώρες που ειδικά στους χειμερινούς μήνες υπάρχει ανάγκη για φωτισμό. «Το χειμώνα νυχτώνει στις 5-6 το απόγευμα. Οπότε αν κλείνουν τα καταστήματα στις 7 αντί στις 9 που κλείνουν τώρα, θα γλιτώσουμε κάποιες ώρες που θα έπρεπε να έχουμε ανοιχτά τα φώτα», σημείωσε. Σε ερώτησή μας για το αν θα επηρεαστεί ο μισθός των εργαζομένων ανέφερε ότι θα επηρεαστούν μόνο οι ώρες από το ρεπό τους. «Από τις 51 ώρες που είναι το ωράριο εμείς προτείνουμε να πέσει στις 45 ώρες. Και αντί για 11 ώρες ρεπό θα υπάρχει ρεπό 5 ώρες την εβδομάδα», τόνισε.

 

Φόβος για τις πολυεθνικές

Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο πως οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα ακολουθήσουν το νέο ωράριο, παρά την σύσταση από το κράτος για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Και όλο αυτό εξήγησε πως θα έχει επιπτώσεις στην πελατεία και στον τζίρο των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου.

Σχετικά με την κίνηση στα καταστήματα της Αγοράς σημείωσε πως «η κατάσταση είναι τραγική» , συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι λογικό όταν ο πελάτης δεν έχει χρήματα. Έτσι δεν δουλεύει και η Αγορά. Όποιες κινήσεις κάνουμε τις κάνουμε για να σώσουμε εαυτούς και αλλήλους. Για να σωθούμε από αυτή την καταιγίδα...».

Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. «Η άνοδος στις τιμές στα σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα δεν ξεκίνησε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Είχε αρχίσει από τον Αύγουστο του 2020. Ήταν αναμενόμενο ότι θα ανεβεί ο πληθωρισμός. Δεν το είχε αντιληφθεί κανείς τότε; Και γιατί άραγε ανεβαίνουν οι τιμές σε κάποια προϊόντα και όχι σε άλλα όπως πχ σε ρούχα ή σε παπούτσια; Μετά σκεφτείτε ότι αν πχ ληφθούν μέτρα για τον επιχειρηματία για τους λογαριασμούς ενέργειας και την ίδια ώρα ο πελάτης δεν έχει καθόλου χρήματα πώς θα κινηθεί άραγε η Αγορά;», διερωτήθηκε.

Τέλος σχολίασε ότι αν τηρηθεί το νέο μειωμένο ωράριο θα ωφεληθούν και το κράτος, αλλά και οι επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Χαίρομαι γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε τον νόμο κατά των διακρίσεων
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν με τον HIV, αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους από τον πρόεδρο της «Θετικής...
Μητσοτάκης: Χαίρομαι γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε τον νόμο κατά των διακρίσεων