Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η πρόληψη το «Α και το Ω» στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Τριήμερη δράση ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου - Πότε πρέπει να κάνουν μαστογραφία οι γυναίκες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Θέλουμε να στείλουμε το ευχάριστο μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές, ότι η πρόληψη είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού», τονίζει η Τριάδα Μαλκότση, Διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη Τμήματος Μαστού του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μιλώντας στο TyposThes για την τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιεί  από σήμερα το Νοσοκομείο.

Ειδικότερα, με αφορμή τον Οκτώβριο -μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού- το Τμήμα Μαστού του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου διοργανώνει τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση με στόχο να υπενθυμίσει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Σήμερα, Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 10-12 το πρωί, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου θα υπάρχει ειδικό σταντ, όπου εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος θα διανέμει έντυπο ενημερωτικό υλικό, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση οδηγεί στην ίαση του καρκίνου του μαστού.

Πότε πρέπει να γίνεται η μαστογραφία

Μιλώντας στο TyposThes για την ιδέα της δράσης η κ. Μαλκότση επισημαίνει ότι στόχος ήταν να «δώσουμε ένα χαρούμενο μήνυμα», το οποίο είναι η πρόληψη, «διότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση όχι απλώς σώζουν ζωές, μας επιτρέπουν να ζήσουμε μια πολύ φυσιολογική ζωή, να μην δώσουμε δηλαδή την ευκαιρία στον καρκίνο να μας κάνει δυστυχισμένες». Η πρόληψη είναι το παν, υπογραμμίζει. «Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκυρη διάγνωση φυσικά. Το κομμάτι της έγκυρης διάγνωσης έγκειται σε εμάς τους γιατρούς ακτινολόγους, αναφέρει και εξηγεί πως όταν ανακαλύπτουμε κάτι το οποίο είναι κάτω του ενός εκατοστού, κάτι κάτω των πέντε χιλιοστών είναι κάτι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα, σημαίνει σχεδόν ίαση. «Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε τις γυναίκες να εξεταστούν, να κάνουν κάθε χρόνο μετά τα σαράντα μαστογραφία, η οποία τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από υπερηχογράφημα που είναι μια διευκρινιστική εξέταση πάνω στην μαστογραφία εκτός και αν η γυναίκα είναι κάτω από σαράντα οπότε εκεί είναι μια καθοριστική εξέταση», τονίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία αναφοράς από τα 35-40.

«Οπωσδήποτε να εξετάσουν και να απευθυνθούν σε μαστολόγο. Η προληπτική ψηφιακή μαστογραφία είναι αυτή που θα αναδείξει παρά πολύ μικρούς όγκους πολύ μικρούς καρκίνους ώστε να έχει η γυναίκα τη σωστή αντιμετώπιση που είναι πολύ σημαντικό. Όλο αυτό συνεπάγεται όχι μόνο μια μακροχρόνια περίοδο ελεύθερη νόσου για τη γυναίκα αλλά και παρά πολλά για τα ταμεία για το κόστος για το κράτος», αναφέρει η κ. Μαλκότση.

Συνοψίζοντας τονίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να βάλουν την πρόληψη στη ζωή τους. Σε ηλικία από τα 35-40 πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία αναφοράς. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται υπέρηχος και από τα 40 και μετά κάνουμε κάθε χρόνο μαστογραφία.

Σχετικά με την αυτοεξέταση

Ερωτηθείσα για την αυτοεξέταση τονίζει ότι είναι εξίσου σημαντική και καλό είναι η γυναίκα όπως είναι όρθια στο μπάνιο να εξετάζει το μαστό της γιατί αυτή τον ξέρει καλυτέρα. «Οποιαδήποτε διαφορά σε αυτό που έχει συνηθίσει να ψηλαφά σημαίνει ότι πρέπει να πάει στο γιατρό αμέσως», τονίζει. Επισημαίνει όμως πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυτοεξέταση και η ψηλάφηση τις περισσότερες φορές βρίσκουν σχηματισμούς οι οποίοι είναι μεγαλυτέρων διαστάσεων. «Θα ψηλαφίσουμε κάτι κοντά στο δέρμα ίσως και πιο κάτω αλλά δεν είναι δυνατό να ψηλαφίσεις κάτι το οποίο είναι δυο χιλιοστά και το οποίο μπορεί να αναδείξει η ψηφιακή μαστογραφία.  Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κάτι πολύ μικρό και εκεί έγκειται η αξία της μαστογραφίας», όπως λέει.

Τραγικά τα ποσοστά

Αυτήν την στιγμή τα ποσοστά δείχνουν ότι 1 στις 7 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει καρκίνο στο μαστό. Το 2020 είχαμε περίπου 7.000 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα και περίπου 550.000 πανευρωπαϊκά. Τα ποσοστά είναι τραγικά, όπως επισημαίνει η κ. Μαλκότση.

«Δεν μπορούμε στον καρκίνο του μαστού, ούτε σε κανέναν καρκίνο να επέμβουμε πρωτογενώς γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη του καρκίνου, οπότε έχουμε μια δευτερογενή πρόληψη που είναι όλα όσα είπαμε προηγουμένως, η μαστογραφία, η ψηλάφηση. Εκτός από αυτά συστήνουμε στις γυναίκες έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τη μη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η παχυσαρκία», σημειώνει.

Έχουν προχωρήσει οι απεικονιστικές μέθοδοι

Σχετικά με τις προόδους της επιστήμης, η κ. Μαλκότση επισημαίνει ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει και ιδιαίτερα οι απεικονιστικές μέθοδοι που είναι και ο τομέας της. «Είμαστε σε θέση να διαγιγνώσκουμε έναν καρκίνο σε πάρα πολύ μικρό στάδιο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γυναίκα. Γιατί να αφήσουμε τον καρκίνο να μας κάνει δυστυχισμένες; Η πρόληψη είναι αυτή που σώζει ζωές. Η γυναίκα πρέπει να μάθει, να προλάβει ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτό που θα της συμβεί», λέει χαρακτηριστικά. Αναφέρει ακόμη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου διαθέτει ένα πολύ καλό τμήμα μαστού με δυο ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας, τομοσύνθεση, υπερήχους υψηλής ευκρίνειας, 3D κ.ά ενώ πρόκειται για ένα τμήμα μικτό, διαγνωστικό και επεμβατικό, δηλαδή μπορούν να γίνουν εκεί και όλες οι βιοψίες. Παράλληλα επισημαίνει και το κοινωνικό έργο που συντελείται με την υποδοχή συλλόγων γυναικών ιδιαίτερα από περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ακτινολογικά εργαστήρια, σε γκρουπ των 25-30 ατόμων που επισκέπτονται το νοσοκομείο για να κάνουν μαστογραφίες και υπέρηχο.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση στο «Παπαγεωργίου» πραγματοποιείται με τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου "Η Αντηρίδα", που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ασθενών και των συνοδών τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ