Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Φόβοι για τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία – Οι 2 πηγές κινδύνου

Τι αναφέρει στο TyposThes o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών - Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, κ. Μάριος Παπαδόπουλος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Φόβο ότι τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία θα αρχίσουν να φθίνουν εκφράζουν επαγγελματίες του κλάδου με δεδομένες τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμού σε αέριο και ρεύμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών - Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης κ. Μάριος Παπαδόπουλος στο TyposThes: «οι αυξήσεις στην ζάχαρη έχουν φτάσει το 150%, ενώ σε όλες τις πρώτες ύλες μιλάμε για αύξηση της τάξης του 30-50%. Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στο ρεύμα αγγίζουν το 70 με 100%.  Οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό, πρώτες ύλες και ρεύμα για να φτιάξουμε τα προϊόντα. Οι αυξήσεις που έγιναν στις τιμές της λιανικής δεν είναι αντίστοιχες με τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι ιδιοκτήτες ευελπιστούν ότι η κρίση θα εξομαλυνθεί στην Αγορά και δεν θέλουν να τρομάξουν τους καταναλωτές. Θέλουμε οι πελάτες μας να συνεχίσουν να έρχονται στα καταστήματά μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα των ζαχαροπλαστείων είναι «η ποιότητά τους και τα προϊόντα τους», προσθέτοντας πως μπορεί φαινομενικά ένα γλυκό να είναι πιο φτηνό από το σούπερ μάρκετ όμως πρακτικά η διαφορά είναι ελάχιστη σημειώνοντας επίσης ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η γεύση του τυποποιημένου γλυκού με ένα γλυκό ζαχαροπλαστείου.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσει η κατάσταση που επικρατεί και με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις πρώτων υλών πως πολλά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία δεν θα αντέξουν και θα αρχίσουν να φθίνουν. Ήδη έχουμε αρκετά κλεισίματα σε βιοτεχνίες και μικρά ζαχαροπλαστεία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ελπίδες για αύξηση κίνησης ενόψει εορταστικού τριημέρου

Εν τω μεταξύ η γιορτή του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αναμένεται αυξημένη κινητικότητα από πελάτες που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη φημίζεται για τα τρίγωνα, τα σιροπιαστά και άλλες γλυκές λιχουδιές.

«Η πόλη μας γιορτάζει και τα ζαχαροπλαστεία δεν θα μείνουν έξω από αυτό το εορταστικό κλίμα. Σίγουρα θα έρθει κόσμος που θα θέλει να αποδράσει για λίγο αλλά και οι κάτοικοι θα θελήσουν να αγοράσουν ένα γλυκό. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί όλες τις ημέρες με Θεσσαλονικιώτικα γλυκά, ενώ μερικοί συνάδελφοι έχουν αρχίσει και τις προετοιμασίες και για τα Χριστούγεννα με τα πρώτα μελομακάρονα και ισλί να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις βιτρίνες. Συνήθως αυτά τα γλυκά τα βλέπαμε μετά του Αγίου Δημητρίου όμως κάποιο θέλησαν να φέρουν πιο νωρίς τον Άγιο Βασίλη», δήλωσε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών - Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας πως «με τις προγνώσεις για καλοκαιρία τις επόμενες ημέρες μάλλον στο παγωτό θα στραφούν οι πελάτες παρά στα μελλομακάρονα».

Εξάλλου πρόσθεσε πως το γλυκό είναι η απόλαυση του φτωχού, αναφέροντας πως υπάρχουν επιλογές πολύ προσιτές για το κάθε βαλάντιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν