Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιπτάμενος F-16 «Ζευς»: Γιατί χαιρέτησε τη Θεσσαλονίκη με το ποίημα «Θερμοπύλες»

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Γιακουμής, ο πιλότος του «Ζευς» που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης

Είναι οι κυρίαρχοι των αιθέρων με τα F-16 που δεσπόζουν στις παρελάσεις. Είναι αυτοί που με τους εντυπωσιακούς τους ελιγμούς προκαλούν τον θαυμασμό όλων των Ελλήνων. Είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας που δίνουν το στίγμα τους στις στρατιωτικές παρελάσεις.

Φέτος, ο επισμηναγός και πιλότος του Ζευς, Χριστόδουλος Γιακουμής, προκάλεσε δέος στους συγκεντρωμένους πολίτες στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Με περισσότερες από 1.600 ώρες πτήσης, έσκισε τους αιθέρες, με τους ελιγμούς του, επιδεικνύοντας τις δυνατότητες των κινητήρων του F-16 και σκίζοντας τους αιθέρες. Μετά το πέρας των επιδείξεων απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα, με το μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πιλότος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από τους στίχους του ποιήματος «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, λέγοντας: «Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή τους όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά Ελλάδα χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη».

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ δίνει απάντηση για την επιλογή του να χαιρετήσει τη Θεσσαλονίκη από το πιλοτήριο με το ποίημα του Καβάφη, λέγοντας πως στόχος του μηνύματος είναι η ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων και της εμπιστοσύνης τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Δείτε τι δήλωσε ο ίδιος ο πιλότος στην ΕΡΤ 

 

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Γιακουμής

O Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής ο οποίος συγκίνησε με τον χαιρετισμό του για την 28η Οκτωβρίου είναι είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».

zevs-iptamenos-giakoumis
 

Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 2000 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1600 είναι σε αεροσκάφη

Το ποίημα Θερμοπύλες του Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε το 1903 το ποίημα «Θερμοπύλες», το ύφος και το περιεχόμενο του οποίου θυμίζει αρχαίο επίγραμμα. Το ποίημα αναφέρεται ρητά στη μάχη των Θερμοπυλών, αλλά δίνει και άλλες συμβολικές προεκτάσεις στη θυσία των Σπαρτιατών. Παράλληλα με τη συναίσθηση του χρέους προς την πατρίδα ο ποιητής εξαίρει την προσωπική στάση των πολεμιστών και τονίζει τη σημασία της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς που, παρά τις δυσκολίες, αγωνίζονται για να διαφυλάξουν τις αξίες και την ελευθερία τους.

Tιμή σ' εκείνους όπου στη ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κι ίσοι σ' όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία·
γενναίοι* οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Πρώτο Θέμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ