Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Open House επιστρέφει και γιορτάζει 10 χρόνια - Αναλυτικά οι δράσεις

Το Open House Thessaloniki επιστρέφει για 10η χρονιά

Το OPEN HOUSE Thessaloniki κλείνει 10 χρόνια και επιστρέφει πανηγυρικά στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022. 70 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 3 διαδρομές εκτυλίσσονται στην πόλη, 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν στην αρχιτεκτονική της, με πλήθος παράλληλων δράσεων, ξεναγήσεις, διαγωνισμούς και πάρτυ.

Τι είναι το OPEN HOUSE;

 • Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
 • Μια δράση που βασίζεται στον εθελοντισμό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα.
 • Μια αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ’ όπου περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά, κάτω από την επιφάνεια, να ανακαλύψουμε το μεράκι, την έμπνευση και την προσπάθεια που κρύβουν...
 • Μια πολιτιστική εκδήλωση που ξεκίνησε το 2012 και που έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός!
 • Το καθιερωμένο μας ραντεβού στα τέλη του Νοέμβρη, όπου ο καθένας θα συνεχίσει την περιήγησή του από εκεί που την άφησε την προηγούμενη χρονιά!
 • Είναι η αρχιτεκτονική γιορτή της πόλης 

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας του Open House στη Θεσσαλονίκη η διοργάνωση επιστρέφει στο καθιερωμένο της πρόγραμμα με άκρως εορταστική διάθεση. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων OPEN TOURS περιλαμβάνει κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια, και πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων δράσεων που ξεκινούν από το προηγούμενο σαββατοκύριακο (19-20/11). Δεν θα μπορούσε να λείπει, ακόμα, μια σειρά επετειακών αναμνηστικών προϊόντων, αλλά και κληρώσεις δώρων στους επισκέπτες, εν όψει του εορτασμού των 10 χρόνων.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ//

 • MADE in Thessaloniki | 19-20/11

Ξεναγήσεις σε εργαστήρια και χώρους δημιουργίας από τους ίδιους τους δημιουργούς/παραγωγούς

Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Οι δημιουργοί και παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του MADE in Thessaloniki 2022 θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

 • OPEN SCHOOL | 21 & 25/11 *

Ξεναγήσεις που απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα. Στις 21/11 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε χώρους του MADE in Thessaloniki, ενώ στις 25/11 σε κτίρια του OPEN TOURS και διαδρομών των OPEN WALKS

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ. Τα κτίρια και οι χώρους δημιουργίας που συμμετέχουν θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Για συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

Οι κρατήσεις έχουν ολοκληρωθεί

 • OPEN TOURS | 26-27/11

Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΗ της εκδήλωσης, το καθιερωμένο διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που ανοίγει δεκάδες κτίρια και χώρους της πόλης

Το κυρίως πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων και χώρων της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου. Τα κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του OHT 2022 θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις γίνεται με την εξής διαδικασία:

1. Μελετάτε το πρόγραμμα.
2. Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός (την ώρα λήξης του ωραρίου το κτίριο κλείνει).
3. Αναμένετε στην ουρά που σχηματίζεται επί τόπου, για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν γίνονται κρατήσεις.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. χρήση μάσκας, απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

Οι συντελεστές της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα προτεραιότητας στην παρακολούθηση των ξεναγήσεων.

 • OPEN WALKS | 26-27/11

Τρεις θεματικές διαδρομές στην πόλη μας ξεναγούν στην Άνω Πόλη, τα Δυτικά Τείχη και το Γαλεριανό Συγκρότημα

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Φέτος, οι διαδρομές θα γίνουν το ίδιο σαββατοκύριακο με την κύρια δράση, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις ξεναγήσεις στα κτίρια.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

ONLINE ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ//

 • OPEN OFFICE | πρεμιέρα Νοέμβριος 2022

Μια σειρά από συνεντεύξεις με αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης, που διακρίνονται για το σύγχρονο έργο τους.
Τα βίντεο θα ανέβουν στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο YouTube: https://www.youtube.com/OpenHouseThessaloniki-2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ//

 • OPEN PHOTO | 26/11-4/12

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram, στο #elvial_oht2022 - Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο θα αναδείξει τις 3 καλύτερες φωτογραφίες  του κοινού.

 • OPEN VOTE | 26/11-4/12

Διαγωνισμός για την ανάδειξη της αγαπημένης ξενάγησης του κοινού - 

Το βραβείο κοινού θα αναδείξει την καλύτερη ξενάγηση κτιρίου-διαδρομής

 • OPEN YOUR MAP | 26/11-4/12

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram με θέμα τους σφραγισμένους χάρτες των επισκεπτών του OHT 2022 - Ο διαγωνισμός Open your map θα αναδείξει τον αγαπημένο χάρτη επισκεπτών, με σφραγίδες από τα κτίρια που ξεναγήθηκε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ//

 • OPEN BOX | 19-27/11

Info point & σημείο διάθεσης προϊόντων
Γυάλινο περίπτερο, Αριστοτέλους με Μητροπόλεως

ΠΑΡΤΥ//

 • TIME TO CLOSE Party | 19-27/11

Πάρτυ λήξης στην Έπαυλη Μαρόκκου με dj Chris Stam και Magic Mirror photo booth

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη
Τα στοιχεία του 2023, που είναι και τα πιο επίκαιρα, φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση από το τέλος με ποσοστό απασχόλησης 52,6%
Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη