Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα 21 νέα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο – Πότε ανοίγει πύλες

Στην τελική ευθεία οι εργασίες στην αγορά Μοδιάνο - Περίπου 75 επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν στη σύγχρονη αγορά τροφίμων που επιδιώκει να αποτελέσει και πάλι ένα ισχυρό τοπόσημο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στην αγορά Μοδιάνο, η οποία πρόκειται σύντομα να ανοίξει τις «πύλες» της προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σε μια γαστρονομική εμπειρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και αυτό το διάστημα γίνονται «πυρετώδεις» προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμα τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν μέσα στην Αγορά, που επιδιώκει να αποτελέσει και πάλι ένα ισχυρό τοπόσημο για την πόλη.

Σε επίπεδο υποδομής, γενικών και κοινόχρηστων χώρων είναι όλα έτοιμα, όπως επισημαίνεται, ενώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αγοράς, ανακοινώνονται συνεχώς και παρουσιάζονται τα brands που έχουν ήδη κλείσει μια θέση στην ιστορική αγορά και πρόκειται να παρουσιάσουν «φρέσκιες» γευστικές προτάσεις.

Δεν υπάρχει 100% πληρότητα στους χώρους, αλλά η πλήρης κάλυψη των χώρων δεν αποτελούσε και πρόθεση του ομίλου Φάις που πραγματοποιεί την επένδυση αποκατάστασης της Μοδιάνο.

Η πληρότητα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι περίπου στο 70-80% και αυτό γιατί αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν Projects που να είναι ενδιαφέροντα και θα θέλουν να ενταχθούν στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί οι κενοί χώροι να διατίθενται και για διάφορες κοινωφελείς εκδηλώσεις κλπ. Εξάλλου, στην αρχική σελίδα της Αγοράς στο διαδίκτυο είναι ακόμα «ανοιχτή» η εκδήλωση ενδιαφέροντος για μίσθωση καταστήματος.

75 καταστήματα

Περίπου 75 επιχειρήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν στην νέα Αγορά που θα αποτελέσει μια σύγχρονη αγορά τροφίμων, διατηρώντας όμως στοιχεία από την  παλιά της αίγλη.

Όπως έχει ανακοινωθεί τα καταστήματα θα φιλοξενούνται στο ισόγειο της Στοάς, χωρισμένα ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που διαθέτουν. Ενώ στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης τα οποία επίσης ετοιμάζονται αυτό το διάστημα. Στον υπόλοιπο χώρο του επάνω επιπέδου, θα λειτουργήσει το lounge deck, ένας ζωντανός χώρος συνάντησης για τους επισκέπτες, με τραπέζια, καρέκλες και καναπέδες. Εκεί θα μπορεί να απολαμβάνει τα προϊόντα που αγοράζει από τα καταστήματα της Αγοράς, να παρακολουθήσει μουσικά, γαστρονομικά και πολιτιστικά events -και φυσικά, να γίνει το νέο του αγαπημένο working space of the day.

«Πράσινη» αγορά

Η αγορά Μοδιάνου επιδιώκει παράλληλα να αποτελέσει ένα «πράσινο» κατάστημα με μηδενικά απόβλητα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα, ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, ξύλινων συσκευασιών κλπ αλλά και ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις (ψάρια, κρέατα). Θα διατηρούνται σε ειδικό ψυγείο και κατόπιν θα πηγαίνουν σε εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων ή κομποστοποίηση ή ασχολούνται με οργανικά απόβλητα κλπ με κύριο σκοπό να μην πετιούνται στο ΧΥΤΑ.

Εξάλλου στο υπόγειο επεκτείνεται η καινοτομία και οι εξυπηρετήσεις υψηλής στάθμης. Υποσταθμός ΔΕΗ-ηλεκροπαραγωγά ζεύγη-σύστημα ψύξης και θέρμανσης-συστήματα πυρόσβεσης και εφεδρικές δεξαμενές νερού είναι μερικές καινοτομίες.

Η βιοκλιματική λειτουργία της αγοράς συνοδεύεται με τις οικολογικές επιλογές στη διαχείριση.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ανακαινισμένη αγορά υπολογίζεται πως θα προσελκύσει τέσσερα εκατ. επισκέπτες/τουρίστες και καταναλωτές, οι οποίοι στην τριετία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επτά εκατομμύρια.

Όπως επισημαίνει ο όμιλος «θα είναι το πρώτο ελληνικό μνημείο που αποδίδεται σε εμπορική χρήση. Παράλληλα, αποκαθίσταται ο διαταραγμένος αστικός ιστός σε ένα κομβικό σημείο του κέντρου της πόλης. Η παρουσία της Αγοράς θα δώσει νέο παλμό στην περιοχή, χάρη στο σύγχρονο της πρόσωπο, τη νέα φιλοσοφία και concept που εκφράζει τον δυναμισμό του σήμερα και την πόλη του αύριο, έχοντας φυσικά αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της».

Δείτε παρακάτω τα πιο πρόσφατα καταστήματα που έχει ανακοινώσει η Αγορά Μοδιάνο. 

1. Camelot - Μακεδονικά Ζαχαρώδη

Το θρυλικό κάστρο της απόλαυσης έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο! Το κατάστημα Makedonika Zacharodi Camelot θα τα έχει όλα: marschmallows, σοκολατοειδή, μέχρι και live παρασκευή γλειφιτζουριών και popcorn! Χάνεται τόση γλύκα;

2. ERGON Foods

Προζυμένιο ψωμί ωρίμασης 72 ωρών, focaccia, babka, κρουασάν και άλλα αρτοποιήματα. Το 72H με την υπογραφή ERGON Foods , είναι η διαφορά ανάμεσα σε «έναν ακόμα φούρνο» και τον επόμενο μόνιμο γευστικό σου πειρασμό κάθε φορά που θα περνάς μπροστά απ’ την Αγορά Μοδιάνο!

 

3. Tsakiris Family

«Aυγό» ή «αβγό»; Μετά από 6 δεκαετίες, η οικογένεια Τσακίρη ξέρει πως η ποιότητα «γράφεται» διαχρονικά το ίδιο! Στο νέο κατάστημα Tsakiris Family στην Αγορά Μοδιάνο, θα βρείτε αβγά ημέρας Νεοχωρούδας, αλλά και την οικογένεια προϊόντων Le Petit Déjeuner!

 

Θεσσαλονίκη: Δείτε τα πρώτα 5 καταστήματα που ανακοίνωσε η Στοά Μοδιάνο

 

4. MYCAVA

Είτε ξέρεις από κρασί είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: στο MYCAVA.gr στην Αγορά Μοδιάνο θα βρεις αυτό που ψάχνεις -ή τον ειδικό που θα σε βοηθήσει να το βρεις!

 

5. Picco Pinsa & Cocktails

Τι είναι η pinsa romana; Με τι ποτό μπορείς να τη συνοδεύσεις; Και κυρίως, πού μπορείς να τη βρεις; Όλες οι απαντήσεις, στο Picco Pinsa & Cocktails της Αγοράς Μοδιάνο!

 

6. Το Πιροσκί Ποντιακά Παραδοσιακά Προϊόντα

Από τη νέα Αγορά Μοδιάνο, δεν θα μπορούσε να λείπει η γαστρονομία του Πόντου. Το Πιροσκί Ποντιακά Παραδοσιακά Προϊόντα λοιπόν μας εύχεται «Υίαν κι έριξιν» -ή αλλιώς, «Υγεία και όρεξη» στα Ποντιακά!

 

7. Falafel Taste Middle East

Το street food κάνει εντυπωσιακή είσοδο στην Αγορά Μοδιάνο, ενώνοντας δύο γωνιές της Μεσογείου, Λίβανο και Θεσσαλονίκη!

 

8. Τυροκομείο Αρβανίτη

Στο Τυροκομείο Αρβανίτη (Arvanitis Greek Cheeses) στην Αγορά Μοδιάνο θα βρεις χίλιους λόγους για να έρθεις -και άλλους τόσους για να ξεχάσεις να φύγεις!

 

9. Nuts Factory

Θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά λουκούμια απ’ την Αγορά Μοδιάνο; Φυσικά και όχι, χάρη στο Nuts Factory ! Ακολουθώντας τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου αμυγδάλου, φουντουκιού ή κάσιους, ο δρόμος προς την απόλαυση είναι ορθάνοιχτος!

 

10. Estrella

Πριν από μερικά χρόνια, το «αστέρι» αυτό σύστησε στον κόσμο το μπουγατσάν και με τις γεύσεις του έκανε τη Θεσσαλονίκη να εξοικειωθεί με το brunch. Σήμερα, γίνεται κομμάτι του κορυφαίου γαστρονομικού αστερισμού της πόλης! To Estrella έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο μ’ ένα all-day breakfast & brunch & street food μενού -και δεν μπορείς, παρά να έρθεις και εσύ να το δοκιμάσεις!

 

11. Kassandra Olive Oil Icecream

Kassandra Olive Oil Icecream. Ο Τάσος Μπάρτζας, μάγειρας και υπεύθυνος γαστρονομίας στον Δήμο Κασσάνδρας, παρουσιάζει παγωτό με Π.Ο.Π αγουρέλαιο Χαλκιδικής, αντικαθιστώντας μία ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Βανίλια, σοκολάτα, σύκο, φιστίκι, μέλι και σοκολάτα με Νάμα, το κρασί της Θείας Κοινωνίας με συνταγή του αείμνηστου γέροντα Επιφάνιου, του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, είναι μερικές από τις διαθέσιμες γεύσεις. Για τα σορμπέ χρησιμοποιούνται φρούτα εποχής και εμφιαλωμένο νερό Θεώνη, ενώ η Kayak συμβάλλει με την τεχνογνωσία και τα εργαστήριά της προκειμένου να τηρούνται όλες οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις για το παγωτό.

 

12. Ηλιοτρόπιο Ξηροί Καρποί 

Το Ηλιοτρόπιο Ξηροί Καρποί - Iliotropio Dry Nuts έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο. Εδώ και 33 χρόνια, φρέσκοι ξηροί καρποί κορυφαίας διαλογής από την Ελλάδα, αλλά και από κάθε γωνία της γης είναι το σήμα κατατεθέν τους. Επιπλέον, ο φρέσκος ελληνικός καφές, τα αποξηραμένα φρούτα, οι χειροποίητες σοκολάτες, τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούν μία πρόσκληση που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

 

13. Τρία καταστήματα σε μία κοινή ταυτότητα

Ένα ιχθυοπωλείο, ένα sushi bar και μία Cevicheria.gr αποτελούν με τη σειρά τους ένα από τα project που θα συζητηθούν. Τρία καταστήματα καταφέρνουν να ενωθούν κάτω από μία κοινή ταυτότητα. Ένας κλασικός πάγκος του ψαρά με πραμάτεια πρώτης διαλογής, συνεχίζεται σε ένα sushi bar, με τα ψάρια να πηγαίνουν κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση. Εδώ, θα μπορείς να διαλέξεις το ψάρι σου και την κοπή που επιθυμείς πέρα από τις κλασικές επιλογές σε sushi. Απέναντι, συναντάς μια cevicheria, που περιστρέφεται ουσιαστικά γύρω από ένα μεγάλο μπαρ και ανοιχτή κουζίνα. Με chefs που έχουν προϋπηρεσία σε γνωστά εστιατόρια, παρουσιάζεται μια Nikkei κουζίνα με επιρροές από όλη τη Λατινική Αμερική. Πέρα από το ceviche και τα υπόλοιπα ωμά, θα ψήνονται anticuchos και ψαρικά σε μία Robata, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει επίσης gyoza και σαλάτες με noodles. Στο μπαρ, τα ποτά και cocktails με ασιατικό twist θα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.

 

14. Παντοπωλείο για καλό σκοπό

Μια βραβευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη μη κερδοσκοπική κίνηση, με επίκεντρο τα τρόφιμα, έρχεται μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Fais, στην Αγορά Μοδιάνο! Η Wise Greece Greece θα εγκαινιάσει το "Παντοπωλείο για καλό σκοπό", αφού θα προωθεί περισσότερα από 2.500 προϊόντα από 100 μικρούς Έλληνες παραγωγούς-όπως ζυμαρικά, όσπρια, χειροποίητες μαρμελάδες, μέλια, γλυκά, ελαιόλαδα, ελιές και πολλά ακόμα, ενώ το κέρδος από τις πωλήσεις των προϊόντων θα μετατρέπεται σε τρόφιμα για Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης! Ή με άλλα λόγια, fun-food-social good!

 

15. Γαλακτοπωλείο του Χατζή

Ένας και πλέον αιώνας παράδοσης. Μεγάλο το ταξίδι στον χρόνο, και κάθε στάση του είναι και μια έκπληξη. Για το Γαλακτοπωλείο του Χατζή, ο δεύτερος σταθμός βρίσκεται στην Αγορά Μοδιάνο. Εδώ η ιστορία συνεχίζεται και γράφεται με σιρόπια και ντελικάτες πολίτικες γεύσεις, που μόνο στο άκουσμά τους το μυαλό ανασύρει γλύκα και αναμνήσεις: εκμέκ καταΐφι με καϊμάκι, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντιμπί, μαλεμπί. Η λίστα -όπως και το ταξίδι- συνεχίζεται!

 

16. Cookie Man

Εδώ και 30 χρόνια, έχει κάνει χιλιάδες Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες να λοξοδρομήσουν, ακολουθώντας τις καθηλωτικές μυρωδιές του. Το όνομα Cookie Man δεν θα μπορούσε να λείπει από την Αγορά Μοδιάνο. Για την ακρίβεια, το Soft Cookie by Cookie Man θα ψήνει καθημερινά τις πιο γλυκές μας αναμνήσεις, με τα δοκιμασμένα υλικά: κορυφαίες πρώτες ύλες, γνώση και μεράκι. Η λέξη «πεντανόστιμο» είναι λίγη -αν φυσικά καταφέρεις να την αρθρώσεις ανάμεσα στις μπουκιές ενός μπισκότου…

 

17. Pasta Fresca Mare e Monti

“Cose Nostre” στα Ιταλικά σημαίνει «τα δικά μας πράγματα». Για την Αγορά Μοδιάνο πάλι, σημαίνει μια αυθεντική ιταλική νότα, με φρέσκα ζυμαρικά καθημερινά και συνοδευτικές σάλτσες με την υπογραφή των ανθρώπων του Mare e Monti. Το Pasta Fresca Mare e Monti θα έχει τρία διαφορετικά πρόσωπα: θα ξεκινάει από το πρωί με colazione all’ Italiana, θα συνεχίζεται το μεσημέρι με aperitivo και θα κλείνει το βράδυ με γεύσεις trattoria! Απολαύστε τες είτε στο food court, είτε στο σπίτι με takeaway!

 

18. Μέλι Κυψέλη Regina-Foods

Αν η κορωνίδα των γεύσεων είναι η γλυκιά, τότε το στέμμα ανήκει δικαιωματικά στη Μέλι Κυψέλη Regina-Foods. Την εταιρεία που από το 1958 επεξεργάζεται, τυποποιεί και συσκευάζει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως μέλι και παστέλια Κυψέλη, μαρμελάδες Frulita, γλυκά κουταλιού και γλυκόζη Regina. Στο νέο της κατάστημα στην Αγορά Μοδιάνο, η ποιότητα είναι ο βασιλιάς και η ποικιλία συνοδοιπόρος του επισκέπτη, που μέσα από την περιπλάνησή του ανάμεσα στα ράφια ανακαλύπτει τη γλυκιά πλευρά της πατρίδας μας!

 

19. Kastor Farm 

Με σημείο αναφοράς τη Δυτική Μακεδονία, ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης και ο Χρήστος Μαυρίδης -αγρότης τρίτης γενιάς- δημιούργησαν ένα brand που ενσωματώνει την επιτομή της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου καταγωγής τους. Η Kastor Farm  διαθέτει μία δική της σειρά οσπρίων -φασόλια, ρεβύθια, φακές, κ.ά.- αλλά δεν σταματάει εκεί. Συστήνει στον κόσμο επιλεγμένες, εξαιρετικές γεύσεις της περιοχής:  το λάδι του συνεταιρισμού Ημέρων, τις πιπεριές της οικογένειας Ναουμιδη, τα γλυκά της οικογένειας Μούσιου από το Άργος Ορεστικό, καθώς και βιολογικό τσάι Γράμμου, αιθέρια έλαια, και φυσικά κρόκο Κοζάνης.

 

20. Αύγουστος

Το να είσαι γνωστός σε μια μεγαλούπολη απλά με το μικρό σου όνομα δεν είναι και λίγο. Όταν μάλιστα το όνομα αυτό είναι «Αύγουστος», δεν είσαι απλά γνωστός, αλλά περιβόητος. Το ομώνυμο -και μακροβιότερο- beer bar της Θεσσαλονίκης έχει ήδη 30 χρόνια παρουσίας. Με ένα beer list που περιλαμβάνει από το 2010 αποκλειστικά ελληνικές μικροζυθοποιίες -και την ομώνυμη μπίρα «Αύγουστος», μετά τ’ ανατολικά, έρχεται να κατακτήσει και το κέντρο της πόλης με το «Ζυθοπωλείο Αύγουστος Tap Room» (Αύγουστος Bar) . Φυσικά, στην Αγορά Μοδιάνο!

 

21. Wild Souls

Η Αρετή ξεκίνησε το Wild Souls με θεμέλιο αυτό ακριβώς που περιγράφει στο όνομά του: ψυχή. Ένα new age delicatessen που το μόνο που δεν σερβίρει είναι κλισέ και χιλιομασημένα trends. Έχει όμως εξαιρετικά προϊόντα από σουσάμι και ξηρούς καρπούς -από ταχίνι με καρύδα μέχρι βούτυρο κάσιους. Τα μόνα που δεν θα βρεις, είναι τα εξής: ζάχαρη, φοινικέλαιο, συντηρητικά. Σίγουρα όμως θ’ ανακαλύψεις εξαιρετικές ιδέες για το πώς μπορείς ν’ αγαπήσεις στην πράξη τα ζώα, να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον, να γνωρίσεις την δική σου άγρια φύση! 

Επωνυμίες συνώνυμες με την ποιότητα

Επωνυμίες συνώνυμες της ποιότητας, που δεκαετίες ολόκληρες έγιναν χάρη στα προϊόντα τους κομμάτι χιλιάδων γευστικών ιστοριών. Αυτά τα ονόματα στις πινακίδες είναι μέρος της Ιστορίας της Αγοράς Μοδιάνο. Μια Ιστορία που διατηρούμε ακέραια -ως παρακαταθήκη, ως παράδειγμα για το μέλλον της Αγοράς, ως απόδειξη της διαχρονικότητάς της!

 

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/agoramodiano

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυνατότητα για «μπλοκάκι» στους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
85 από τα 105 νοσοκομεία της χώρας ανακαινίζονται άρδην και 157 από τα 318 κέντρα υγείας ανακαινίζονται άρδην
Δυνατότητα για «μπλοκάκι» στους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Υγείας