Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η Γιορτή Μανιταριού – Με άφθονα δωρεάν μανιταροεδέσματα

Δείτε το πρόγραμμα της φετινής γιορτής μανιταριού

Άθληση, γευσιγνωσία και γνωριμία με τις ομορφιές της περιοχής συνδυάζει η γιορτή μανιταριού στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης η οποία πραγματοποιείται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 από τις 10:00 το πρωί έως αργά το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία του χωριού «τα πλατάνια». Τη γιορτή διοργανώνουν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης και η κοινότητα Λιβαδίου.

Το πρόγραμμα της φετινής γιορτής μανιταριού περιλαμβάνει:

· Ενημέρωση για τις ποικιλίες και τη χρήση των μανιταριών.

· Εξόρμηση – πεζοπορία στο περιαστικό δάσος Λιβαδίου προς αναζήτηση  μανιταριών και τρούφας.

· Ξενάγηση στον ιστορικό οικισμό του Λιβαδίου.

· Προσφορά στους επισκέπτες δωρεάν παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων με μανιτάρια.

· Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην κεντρική πλατεία του χωριού.

«Η καθιερωμένη γιορτή μανιταριών δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση και μέσα από τα μανιτάρια να γνωρίσει καλύτερα τα δασικά οικοσυστήματα. Παράλληλα  μαθαίνει για την διατροφική αξία του μανιταριού, καθώς το μανιτάρι είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής μαγειρικής και γνωρίζει την αξία των τοπικών  προϊόντων», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας  Λιβαδίου Δημήτριος Γουδήρας.

Δείτε βίντεο από την 4η γιορτή Μανιταριού το 2021 

 

Το Λιβάδι Θεσσαλονίκης:

Το Λιβάδι είναι ένα χωριό κτισμένο πίσω από την οροσειρά του Χορτιάτη και βορείως των Βασιλικών, περιβάλλεται από πυκνά δάση, κυρίως οξιές και βελανιδιές και φυτεμένα πανύψηλα πεύκα .

Σε υψόμετρο 735 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ομβριανός, το Λιβάδι, είναι το πιο ορεινό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση μόνο 35 χλμ από την Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μονοήμερες ή ολιγοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις στη φύση όλο το χρόνο.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η λιθόστρωτη κεντρική πλατεία, «Τα Πλατάνια», την οποία κοσμούν δυο αιωνόβια πλατάνια

Το χωριό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ανήκε στα βακούφικα του Ισχάκ Πασά, ο οποίος έχτισε το Αλατζά Ιμαρέτ. Ο οικισμός αποτελείται από παλιά και νεότερα λιθόκτιστα κτίρια μακεδονικού ρυθμού και πολλά από αυτά διατηρούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στην περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας, το Λειβάδι ανήκε στην επαρχία της «Παζαριάς» (Pazargah nahiyes), η οποία είχε ως κέντρο την «Παζαρούδα» (τη σημερινή Απολλωνία Θεσσαλονίκης).

Εντάχθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης το 1950 και έχει 400 μόνιμους κατοίκους.

Μετά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου οι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας έτσι τον σταθερό πληθυσμό του χωριού.

Η μετακίνηση των κατοίκων του Λειβαδίου προς τη Θεσσαλονίκη συνέχισε και στις επόμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα η αστυφιλία να συντελέσει σταδιακά στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και την οικονομική παρακμή του χωριού.

Σήμερα πολλοί παλαιοί κάτοικοι του χωριού επιστρέφουν ως απόμαχοι συνταξιούχοι στις ρίζες τους δίνοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα στη ζωή του τόπου.

Ο οικισμός διατηρεί τη ρυμοτομία, το γλωσσικό ιδίωμα, παραδοσιακούς θεσμούς και συνήθειες της ορεινής Χαλκιδικής και γενικότερα της Μακεδονίας.

Πρόσβαση:

Η οδική επικοινωνία του χωριού με τη Θεσσαλονίκη και τα ενδιάμεσα χωριά γίνεται με την περιαστική γραμμή 87Ζ του ΟΑΣΘ με αφετηρία τον τερματικό σταθμό λεωφορείων στην ΙΚΕΑ.

Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Λειβάδι είναι αυτός της βόρειας Χαλκιδικής με κατεύθυνση προς Πολύγυρο και Ιερισσό.

Η διασταύρωση για το Λειβάδι βρίσκεται στο 20ό χιλιόμετρο, μετά τη Λακκιά και πριν από τα Βασιλικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ