Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτοβουλία Σπυράκη για την ψυχική υγεία – Σημαντική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

«Στο 37% το τμήμα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει ζήτημα ψυχικής υγείας», αναφέρουν ειδικοί – Τι είπε η Μαρία Σπυράκη και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη

Της Λεμονιάς Βασβανη

Για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας μίλησε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης για την καλή ψυχική υγεία με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ και εδώ και λίγες μόνο ημέρες ανακοινωθείσα υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, Μαρίας Σπυράκη.

"Διαταξαμε 106 έργα και υπηρεσίες και πραγματοποιήσαμε ήδη 66 διαγωνισμούς . Άμεσα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας" , ανέφερε η κυρία Ράπτη λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης που διεξάγεται στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με θέμα "Η ψυχική υγεία έχει σημασία".

Από την πλευρά της η κυρία Σπυράκη τόνισε ότι το 2023 αναμένεται να ανακηρυχθεί έτος ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα δήλωσε περήφανη  που η ελληνική κυβέρνηση προηγήθηκε με το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας. Η ευρωβουλευτής συμπλήρωσε πως "η ψυχική υγεία αφορά το 25% του πληθυσμού στην ευρωπαϊκή ένωση". "Πρέπει να δράσουμε στοχευμένα , στις ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά μας , πρέπει να δράσουμε υποστηρίζοντας το πρόγραμμα της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτικά με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους", υπογράμμισε.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Βασίλειος Παντελεήμων Μποζικας απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός πως στο 37 % ανέρχεται το τμήμα του πληθυσμού που έχει ζητήματα ψυχικής υγείας σχολίασε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είχαμε την τελευταία δεκαετία την οικονομική, υγειονομική και πλέον και την ενεργειακή κρίση, για να συμπληρώσει πως νέες υπηρεσίες κοινοτικά προσανατολισμένες σε νέα άτομα έρχονται να δώσουν ανακούφιση. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αύξηση ζητημάτων ψυχικής υγείας εστιάζεται περισσότερο σε ηλικίες 12-25 ετών.

Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα ταμπού στην κοινωνία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας και ότι αρκετοί φοβούνται να απευθυνθούν σε ψυχιάτρους.

Ο Κωνσταντίνος Φουντουλακης καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ είπε πως "η χώρα μας ήταν πολύ πίσω σε θέματα κοινωνικής ψυχιατρικής . Οι νέες δομές που θα γίνουν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσουν πολύ στο να μειωθεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και στο να μειωθούν οι νοσηλειες". Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι:"Θέματα όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, έχουν επηρεάσει την ψυχική υγεία. Δεν είναι ραγδαία όμως είναι μετρήσιμη. Πχ έχουν αυξηθεί κατά 20% οι αυτοκτονίες . Αυτό το ποσοστό είναι μικρό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όμως υπήρξε αύξηση".

Τις δράσεις και τις πολιτικές της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψυχική υγεία παρουσίασε, με παρέμβαση, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβληθηκε στην εκδήλωση, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τα βίντεο του TyposThes.

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ