Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δανιηλίδης: Ασχολούμαστε καθημερινά και ουσιαστικά με τους μετανάστες

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών καθημερινά είναι η μέρα των Μεταναστών και Μεταναστριών, είπε ο δήμαρχος

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μεταναστών ο δήμος Νεάπολης-Συκεών οργάνωσε μία μεγάλη εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο Νεάπολης με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή μεταναστών/-τριών και προσφύγων/-ισσών  στην κοινωνική ζωή του δήμου.

Στις ομιλίες τους όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν με έμφαση πως αυτό που απαιτείται για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα για μετανάστες και μετανάστριες, πρόσφυγες και προσφύγισσες είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η δική τους διάθεση συμμετοχής και η ενεργοποίηση των δήμων που είναι και οι φορείς διοίκησης οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά σε κάθε δημότη άρα και στους μετανάστες.

Προλογίζοντας την εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Χατζηπαντελή, η συντονίστρια της εκδήλωσης αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου και ψυχολόγος, Μάρω Βασσάρα αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να αναλάβει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων που επανασυστήνεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Όπως επισήμανε η κ. Βασσάρα ευχαριστώντας και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και για το ρόλο του στην ένταξη των μεταναστών αφού η γλώσσα είναι κλειδί για τη συμμετοχή στα κοινά, «η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Μεταναστριών είναι η αφορμή για να θυμόμαστε τις αξίες που μας βοηθούν να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία συνοχής και ανεκτικότητας». Αναφερόμενη στην αξία της συζήτησης είπε ότι γίνεται για να αναζητηθούν οι καλές πρακτικές για τη διευκόλυνση της συμμετοχής μεταναστών/τριών και προσφύγων/γισσών στην καθημερινή ζωή του τόπου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε στην έννοια της φιλοξενίας και το πόσο σημαντική ήταν στην αρχαιότητα (o Δίας λεγόταν και Ξένιος) αλλά και στον χριστιανισμό τονίζοντας ότι στον δήμο μας «δεν περιμένουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη για να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να έρθουν στον τόπο μας γιατί ασχολούμαστε μαζί τους 365 μέρες το χρόνο». Επιπλέον ο δήμαρχος τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα μέσω των εργαλείων που διαθέτει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να διαμορφώσει πολιτικές και μόνιμες δομές επενδύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που αλλάζουν τόπο και νιώθουν κατατρεγμένοι.

Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την επιλογή της κεντρικής κυβέρνησης να τονίζει ότι η χώρα μας δεν θέλει μετανάστες. Αυτό δεν σημαίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε» αλλά θεσμικές και οργανωμένες πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα REACT που υλοιποιήσαμε πρώτοι μαζί με το δήμο Θεσσαλονίκης τότε για τη στέγαση των προσφύγων. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τώρα τον Δεκέμβριο και εξασφαλίσαμε δυστυχώς μόνο μία μικρή παράταση.

«Στην κατεύθυνση αυτή, της συμπερίληψης των μεταναστών οι οποίοι φυσικά μπορούν να επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα επιλογής τους και το δήμο μας για να κάνουν τις οικογένειές τους να ζήσουν και να εργαστούν στοχεύει και η επανασύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενός συμβουλευτικού τοπικού οργάνου που έχει την αρμοδιότητα να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο  την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν».

Η Ελλάδα ξέρει από μετανάστευση

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θόδωρος Χατζηπαντελής επισήμανε ότι η χώρα μας γνωρίζει τη μετανάστευση από όλες τις πλευρές αφού οι Έλληνες από τη δεκαετία του 1920 έφευγαν μετανάστες στην Αμερική μετά τον εμφύλιο του ‘49 στην Ευρώπη ενώ μετά το ‘89 και την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη η Ελλάδα έγινε τόπος υποδοχής.

Δύο είναι οι σημαντικές έννοιες που πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν μιλάμε για τη μετανάστευση και αυτές είναι η άρση των αποκλεισμών και η ενσωμάτωση. «Όχι στα γκέτο, ναι στην συμμετοχή, την παρέμβαση τις προτάσεις για να λυθούν προβλήματα όπως η ανεργία ο βιοπορισμός και η στέγαση», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηπαντελής. Μίλησε για την κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης που παρατηρείται όχι μόνο μεταξύ των μεταναστών αλλά σε αυτούς τους πληθυσμούς το πρόβλημα είναι εντονότερο και τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής των μεταναστών μέσα από το Συμβούλιο Μεταναστών και Προσφύγων. Μάλιστα επισήμανε ότι σε ποσοστό 85% η καθημερινότητά μας και η βελτίωσή της εξαρτάται από τους δήμους και αυτό είναι σημαντική επισήμανση για το ρόλο που μπορεί να παίξει το Συμβούλιο. Παρεμβαίνοντας μετανάστες και μετανάστριες από το κοινό αναφέρθηκαν στην γραφειοκρατία που εμποδίζει πολλές φορές την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνική ζωή η οποία συνήθως αφορά την κεντρική κυβέρνηση και τις Περιφέρειες.

Στις «Δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών/-τριών και τη συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό έργο Migrant Voices Heard» εστίασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωάννα Αλεξιάδου. Όπως επισήμανε στο δήμο Νεάπολης Συκεών με περίπου 100.000 κατοίκους υπολογίζεται ότι ζουν 5.000-7.000 μετανάστες από την Αλβανία, την Αρμενία τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. 

Η κ. Αλεξιάδου αναφέρθηκε αρχικά σε όλες τις δομές που λειτουργούν στον δήμο στο πλαίσιο της πρωτοποριακής και συμπεριληπτικής κοινωνικής πολιτικής που ασκεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. «Το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, οι τέσσερις συμβουλευτικοί σταθμοί μας (ανά δημοτική ενότητα) παρέχουν ολιστική στήριξη σε θέματα στέγασης, εύρεσης εργασίας αλλά και διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής στήριξης προς τους μετανάστες.

Αναφερόμενη στο Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών που λειτουργεί στο δήμο από το 2007 αλλά και στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και τη συμβολή τους στις δράσεις ένταξης μεταναστών/τριών και προσφύγων/ισσών υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι ορατοί από την υπόλοιποι κοινωνία. Τέλος μίλησε για το και το ευρωπαϊκό έργο Migrant Voices Heard στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο δήμος και την ουσιαστική στήριξη που παρέχει στους μετανάστες.

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών θα ενεργοποιηθεί με 11 μέλη που θα επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο και θα είναι ο συνδετικός κρίκος με τη δημοτική αρχή.

Η συμμετοχή έχει σημασία

Στην εμπειρία και τις δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και προσφύγων δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε το μέλος του Φωτεινή Σιέχου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή έχει νόημα. Η κ. Σιέχου η οποία εδώ και 30 χρόνια ζει στην πόλη μας, περιέγραψε πώς ξεκίνησε η συμμετοχή της στα κοινά μέσα από σύλλογο αποφοίτων Αλβανικής καταγωγής πώς λύθηκαν προβλήματα όπως ο τρόπος αναγραφής της λέξης Θεσσαλονίκη που αναφερόταν ως Selanic από τις αρχές της Αλβανίας και δεν γινόταν δεκτή από τις ελληνικές αρχές δημιουργώντας προβλήματα -ελέω γραφειοκρατίας- στα παιδιά μεταναστών που επισκέπτονταν τους παππούδες τους στην Αλβανία. Η κ. Σιέχου αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας από γονείς μετανάστες.

Τέλος η εκπρόσωπος του Προγράμματος HELIOS (που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) Νατάσα Τσιαΐρη ξεκίνησε γλαφυρά την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος τονίζοντας τη σημασία του με τη χρήση μίας ισπανικής ρήσης που παρομοιάζει τον κόσμο με ένα μαντήλι για να δείξει πώς όλοι μπορούμε να βρεθούμε παντού κάποια στιγμή της ζωής μας. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του καθένα και της καθεμιάς ως ισότιμου πολίτη είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να γίνεται σεβαστό παντού και πάντα.

Γλυκά κατασκευές και δώρα από τον Αι Βασίλη

Οι μικροί παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση χάρηκαν ιδιαίτερα τη συμμετοχή τους αφού είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν Χριστουγεννιάτικα γλυκά και κατασκευές με τη βοήθεια της Σχολής Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής  La Chef Levi. Στη συνέχεια ο Αι Βασίλης τους μοίρασε δώρα και λιχουδιές από αυτές που έφτιαξαν κι έτσι δεν έφυγε κανείς παραπονεμένος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ