Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «ανοίγει» τη γνώση στο ευρύ κοινό, κάνοντας διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν.
Συγκεκριμένα, μία σειρά Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων υψηλής ποιότητας από εξειδικευμένους επιστήμονες και καθηγητές μεγάλων και διακεκριμένων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα είναι διαθέσιμα από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στο ευρύ κοινό.
«Το Τμήμα Ιατρικής είναι πρωτοπόρο σε πάρα πολλά πράγματα», επισημαίνει μιλώντας στο «TyposThes» για την πρωτοβουλία ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο «άνοιγμα» για μαθήματα τύπου MOOCs από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο αντίστοιχων πρωτοβουλιών που γίνονται και από άλλα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ανάλογο από άλλο τμήμα του ΑΠΘ, ωστόσο αυτό θα ήταν «ευχής έργο» να συμβεί όπως λέει ο πρύτανης.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Έρευνας της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης μιλώντας στον «ΤyposThes.gr» αναφέρει ότι πρόκειται για μαθήματα που δημιουργούνται ειδικά για το κοινό με πιο εκλαϊκευμένη μορφή. «Αναφέρονται ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο και όχι απαραίτητα σε φοιτητές ιατρικής. Θα αφορούν όλα θέματα ιατρικά και υγείας», επισημαίνει. Το πρώτο μάθημα θα αφορά τις κλινικές μελέτες ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα στην πάροδο του φετινού χρόνου.
«Είναι μια κίνηση που εκτός των άλλων σημαίνει και τον κοινωνικό χαρακτήρα και τη στρατηγική της Ιατρικής Σχολής στην επιμόρφωση του κοινού», τονίζει ο κ. Μπαμίδης, αναφέροντας ότι έχει γίνει όλη η τεχνολογική προεργασία για να υποστηριχθεί και να αξιοποιηθεί κιόλας αν το επιθυμεί κάποιος σε ατομικό επίπεδο σαν ένα κίνητρο για να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό αν το θελήσει. Γενικά όμως είναι στο πλαίσιο των ανοιχτών μαθημάτων.
«Ευελπιστούμε ότι το openlearn4health.auth.gr θα είναι ένας ιστότοπος που θα αλλάξει τα δρώμενα στο χώρο της εκπαίδευσης του κοινού σε θέματα υγείας», τονίζει.
Φιλική πλατφόρμα
Ειδικότερα, η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.) του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ ανέπτυξε μία πλατφόρμα φιλοξενίας ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων τύπου MOOCs (Massive Open Online Courses). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από επιστήμονες και καθηγητές της Ιατρικής αλλά και συναφών επιστημών, όπως Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Χημείας, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.
Στα μαθήματα αυτά μπορούν να γίνουν δυνητικά χιλιάδες εγγραφές και να τα παρακολουθήσει πολύς κόσμος μαζικά. Οι εγγραφές θα είναι δωρεάν. Μόνο όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν κάποια στιγμή πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης θα δίνουν ένα μικρό αντίτιμο της τάξης των 50 ευρώ. Τα μαθήματα απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για θέματα δημόσιας υγείας όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα όλων των ιδρυμάτων της χώρας.
Η πλατφόρμα όπου φιλοξενούνται τα μαθήματα είναι εύκολη και ιδιαίτερα φιλική στη χρήση. Η πλατφόρμα φιλοξενίας είναι η openEDX, είναι ελεύθερου λογισμικού και αναπτύσσεται σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα, όπως το M.I.T. και το Harvard. Είναι απαραίτητη η εγγραφή σε αυτή, η οποία γίνεται άμεσα και δωρεάν, όπως και η προεγγραφή στα μαθήματα κατά την ανακοίνωση διάθεσής τους.
Άνοιξαν οι εγγραφές
Τί είναι οι κλινικές μελέτες; Ποιος είναι ο στόχος μίας κλινικής δοκιμής; Πώς υλοποιείται; Είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διενέργεια κλινικών μελετών; Πώς αναπτύσσονται τα νέα φάρμακα; Ποιες είναι οι διαφορές πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων; Ποιος είναι ο ρόλος των εθελοντών στις κλινικές μελέτες;
Το πρώτο μάθημα, με θέμα «Κλινικές Μελέτες», θα απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα με τρόπο απλό και κατανοητό. Το μάθημα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023. Διδάσκοντες του μαθήματος είναι ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Ομ. Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης και ο Αν Καθηγητής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα «βγει» τους επόμενους μήνες και ένα μάθημα που θα αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας για συμμετοχή του κόσμου σε κλινικές δοκιμές και ένα ακόμη που έχει συν-δημιουργηθεί με Σουηδούς, Άγγλους και Ισπανούς στο πλαίσιο της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας από προσφυγικούς πληθυσμούς (θα είναι πολυγλωσσικό). Άλλα θέματα θα αφορούν την τεχνολογία και τη ψηφιακή ιατρική αλλά και πιο φιλοσοφικά ζητήματα, την ιστορία της ιατρικής κλπ. Σημειώνεται ότι κάθε ενότητα θα διαρκεί αρκετές εβδομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες και προεγγραφές στον σύνδεσμο: https://openlearn4health.auth.gr/