Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκορδίλης: Σμηνοσειρά σεισμών στη Λέσβο - Σε σεισμική ησυχία η Θεσσαλονίκη

Για το φαινόμενο της "σμηνοσειράς" και το αν εμπνέει κάποια ανησυχία, μιλάει στον "Τ.Θ.", ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σκορδίλης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Στον χορό των Ρίχτερ "χορεύει" το νησί της Λέσβου εδώ και λίγε ημέρες, γεμίζοντας με ανησυχία τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Χθες το πρωί, στις 09:38 ώρα Ελλάδος, άλλος ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Μυτιλήνη με μέγεθος 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 267 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά/νοτιοανατολικά της. Πρόκειται για σειρά σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο, οι οποίοι ακολουθούν τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ πριν από τρεις ημέρες. Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ήταν πάρα πολύ έντονη, με δυνατό θόρυβο. Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης υπήρξε θόρυβος από πέτρες και βράχους που έπεσαν από το βουνό σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, όπως λένε οι σεισμολόγοι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται με ομαλό τρόπο. Το γεγονός αυτό έχει καθησυχάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι αισιοδοξούν για την συνέχεια, στην περιοχή.

Εμμανουήλ Σκορδίλης: «Δεν εμπνέει ανησυχία το φαινόμενο. Έχουμε κάποια χαρακτηριστικά σμηνοσειράς»

Για τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο και για το αν εμπνέει ανησυχία, ρωτήθηκε από τον "Τ.Θ.", ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σκορδίλης. Να τί δήλωσε: "Στη Μυτιλήνη είχαμε ένα σεισμό που το μέγεθός του είναι πολύ κοντά στο μέγεθος των σεισμών που είχαν γίνει στις 7 του μηνός, και επομένως φαίνεται ότι έχουμε τρεις σεισμούς παρεμφερών μεγεθών που γίνονται στον ίδιο χώρο. Ο χώρος δεν έχει επεκταθεί είναι ο συγκεκριμένος χώρος που διεγέρθηκε στις 7 του μηνός. Φαίνεται ότι έχουμε κάποια χαρακτηριστικά σμηνοσειράς, δηλαδή σεισμό με παρεμφερή μεγέθη, χωρίς κάποιος από αυτούς να έχει αισθητά μεγαλύτερο μέγεθος από τους άλλους, ώστε να χαρακτηρισθεί ως κύριος σεισμός και να θεωρήσουμε ότι έχουμε μετασεισμική ακολουθία. Φαίνεται ότι έχουμε μια διέγερση, μια σμηνοσειρά, το θετικό είναι ότι ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί, είναι μικρός σχετικά που δεν δικαιολογεί ανησυχία για εκδήλωση ισχυρότερου σεισμού, αν βέβαια τα γεγονότα παραμείνουν ως έχουν τώρα".

Για το αν εμπνέει κάποια ανησυχία το φαινόμενο, ο κ. Σκορδίλης είπε ότι αν και στη "γειτονιά" υπάρχουν ρήγματα σχετικά μεγάλα που έδωσαν στο παρελθόν πολύ ισχυρούς σεισμούς, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί. Άρα αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει καμιά ανησυχία το φαινόμενο στη Λέσβο.

Για το αν οι σεισμοί αυτοί σχετίζονται με τον ανάλογο σεισμό της Δευτέρας στην Κρήτη, μας είπε ότι "σχετικό σεισμό είχαμε και στα βόρεια της Δυτικής Κρήτης αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση, προφανώς είναι η απόσταση μεγάλη και τα μεγέθη πολύ μικρά. Ούτε με τους σεισμούς της Εύβοιας έχουν κάποια σχέση".      

Τέλος, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την Κεντρική Μακεδονία, όπου στο παρελθόν είχαμε κάποιους ισχυρούς σεισμούς, για το τί να περιμένουμε και αν δικαιολογείται κάποια ανησυχία, ο κ. Σκορδίλης μας είπε σχετικά: "Όχι, δεν φαίνεται κάτι, δεν φαίνεται τίποτα απολύτως. Φαίνεται η περιοχή να είναι σε μία φάση σεισμικής ησυχίας. Μεγάλους σεισμούς είχαμε όπως ξέρετε το 1978 τα 6,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο χωριό Στίβος, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Επίσης, το 1990 είχαμε κάπου στη Γουμένισσα, στη Γρίβα, σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Έκτοτε ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς δεν είχαμε στην περιοχή μας, εννοώ μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει διεγερθεί κάποιο σεισμικό ρήγμα στην περιοχή μας οπότε δεν έχουμε τίποτα αυτή τη στιγμή να μας ανησυχεί", τόνισε χαρακτηριστικά.       

 

Άκης Τσελέντης: «Πιθανότατα μετασεισμός τα 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο»

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο χθεσινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε εξάλλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής 'Ακης Τσελέντης.

Εμφανίζεται πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, "δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα". Επισήμανε δε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

 

Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, τρεις μέρες μετά τον σεισμό στη Λέσβο, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

«Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, συνεπώς μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις στα κτήρια, οι οποίες είναι λίγες και στο οδικό δίκτυο με εκτεταμένες κατολισθήσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

 

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια του δήμου να συνεχίζονται, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί ότι ρηγματώσεις από το σημερινό σεισμό εμφανίστηκαν στην εσωτερική τοιχοποιία του σχολείου του χωριού Συκαμνιά.

Λόγω των κατολισθήσεων στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, για προληπτικούς λόγους, απευθύνεται σύσταση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τους δημότες, να αποφεύγονται, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες, οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις, κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης.

Αν και δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί κατολισθήσεις και το φαινόμενο έγινε εντονότερο σήμερα, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!
Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια μέρα γεμάτη...
95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!