Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Του έκλεψε την κάρτα και έκανε ψώνια 6.000 ευρώ σε πολυκαταστήματα

Παρότι ο δράστης εντοπίστηκε από την αστυνομία ο πελάτης της τράπεζας βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία»

Πελάτης τράπεζας, που έπεσε θύμα υποκλοπής κωδικών e banking, βρέθηκε όχι μόνο να χρωστάει τα κλεμμένα αλλά και να μπει στον Τειρεσία, παρόλο – που όπως καταγγέλλει – έχει βρεθεί ήδη ο δράστης. Στο μεταξύ νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έρχεται να φέρει αποζημιώσεις από την πλευρά των τραπεζών ανακουφίζοντας χιλιάδες πολίτες-θύματα των επιτηδείων.

“Ο γιός μου έψαχνε κάτι παιχνίδια, επισκέφθηκε μια ιστοσελίδα. Κάναμε εγγραφή στην google , ήταν ψεύτικο το site, υπέκλεψε διάφορους κωδικούς και μπήκε στο λογαριασμό στην τράπεζα”, δηλώνει στην ΕΡΤ3 το θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Αυτό για τον κ. Γιάννη… ήταν η αρχή του τέλους. Ο δράστης, ικανότατος χάκερ- όπως φαίνεται- κατάφερε, σε λίγες μόλις ώρες να περάσει στον έλεγχο του την πιστωτική κάρτα του θύματος.

“Άλλαξε τα πάντα. Μέχρι και το τηλέφωνο που θα στέλνονται οι κωδικοί OPT”, δηλώνει η Εύχαρις Μηλιάδου δικηγόρος του θύματος. Ώσπου το θύμα της ηλεκτρονικής απάτης να αντιληφθεί τι είχε συμβεί ο δράστης είχε καταφέρει να κάνει αγορές αξίας 6.000 και μάλιστα με φυσική παρουσία σε μεγάλα πολυκαταταστήματα.

“Η αστυνομία βρήκε τον απατεώνα, σχηματίστηκε δικογραφία. Ενημέρωσα την τράπεζα ότι βρέθηκε ο δράστης. Η τράπεζα αδιαφόρησε για τον πραγματικό δράστη και συνέχισε να πιέζει εμένα,” δηλώνει το θύμα.

Ενώ το θύμα έκανε μια μέρα μετά αμφισβήτηση συναλλαγών η τράπεζα 17 μήνες δεν απαντούσε. Κάπως έτσι το θύμα της υποκλοπής των τραπεζικών κωδικών μπήκε στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.

 

Σημειώνεται πως νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έρχεται… να φέρει αποζημιώσεις από την πλευρά των τραπεζών. Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ, ενώ για υποκλοπή κωδικών του e-banking γνωστή η νέα νομοθεσία, που αναμένεται να ψηφιστεί, θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών απάτης το α΄ εξάμηνο του 2022 ξεπέρασε τις 130.000 με την αξία των συναλλαγών απάτης να διαμορφώνεται σε 6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ