Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Εκδήλωση έγινε σήμερα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας

*Του Μιχαήλ Λιάπη 

Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα Κυριακή (29.1) η εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αρχικά έγινε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), ενώ η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έψαλλε τους Ψαλμούς του Δαυίδ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων έγινε αναφορά και στο σημαντικό έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. 

"Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας μας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και με συναίσθηση ευθύνης για το αύριο", είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημείωσε στην ομιλία του: "Εμείς συμβάλαμε καθοριστικά ώστε το μουσείο ολοκαυτώματος να περάσει από την σφαίρα των ιδεών στην υλοποίηση. Λύσαμε θέματα χωροταξικά, στάθμευσης, ανταλλάξαμε εκτάσεις και παραχωρήσαμε περισσότερα από 10 στρέμματα για να προχωρήσει. Έτσι σήμερα μετά από πολύ προσπάθεια πολλών παραγόντων και επιμονή μπορώ να σας ανακοινώσω με μεγάλη χαρά ότι πολύ σύντομα, μέσα στον Φεβρουάριο, αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο Ολοκαυτώματος. Υπάρχει προμελέτη και σε τέσσερις μήνες περίπου από σήμερα θα έχουμε στα χέρια μας την οριστική μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας έτσι ώστε μέσα σε αυτή την χρόνια να προχωρήσουμε στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού σχεδίου για την πόλης μας".

Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ακόμη ότι προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων δίπλα στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε πάρκο μνήμης. Είπε ακόμη ότι έχει γίνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από  το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων.

Τέλος, ανέφερε ότι έπειτα από αίτημα του κ. Σαλτιέλ ο ίδιος προσωπικά ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει το αίτημα ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί δρόμος των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Όπως είπε, πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη με απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης θα έχει μια οδό, μια "λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων". 

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του TypostThes

 

ekdilwsi-olokaytwma_5.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma_8.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma_2.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma_7.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma_9.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma1_10.jpg

 

ekdilwsi-olokaytwma1.jpg

Σημειώνεται ότι το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Columbia Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower), με τίτλο: «80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943». Θα ακολουθήσει συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, σολίστ τον Στάθη Καραπάνο και διεύθυνση ορχήστρας από τον Yoav Talmi.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πώς ορίστηκε η μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.

Τον Οκτώβριο του 2002, οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκριναν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται μια μέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, η οποία θα τηρείται σε όλα τα σχολεία των χωρών τους. Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) δεσμεύτηκαν να τηρούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στο τέλος ενός συνεδρίου για τον Αντισημιτισμό, τον Απρίλιο του 2004 στο Βερολίνο.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν, μαζί με εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους, θύματα του ναζιστικού ρατσισμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την πρωινή εκδήλωση μνήμης στη γκαλερί του TyposThes παρακάτω

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ