Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με έναν από τους σχολικούς φύλακες που συμμετέχουν στην πεζοπορία, τον Μανώλη Σταθόπουλο, ο οποίος μίλησε για το εγχείρημα, τις αντιξοότητες που έχουν συναντήσει, τη συμπαράσταση που έχουν βρει, αλλά και το τι θα έλεγε ο ίδιος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν από το Βελεστίνο», είπε αρχικά ο κ. Σταθόπουλος, εμφανώς λαχανιασμένος, καθώς οι πεζοπόροι μόλις είχαν καθίσει για διάλλειμα. «Ξεκινήσαμε περίπου 15 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 30 άτομα, καθώς προστέθηκαν μαζί μας συνάδελφοι από το Βόλο. Από κάθε πόλη που περνάμε, προστίθενται συνάδελφοι οι οποίοι περπατούν για λίγο μαζί μας για μερικά χιλιόμετρα», σημειώνει.
Οι πεζοπόροι, είναι μέλη της συντονιστικής επιτροπής των σχολικών φυλάκων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για διαμαρτυρία. Όποιος περάσει μια βόλτα από το δημαρχείο της πόλης, θα δει να βρίσκονται ακόμη τέσσερις σκηνές, μια τέντα με δύο τραπέζια και μερικά σημάδια διαμαρτυρίας (όπως κούκλες «ντυμένες» με στολή σχολικού φύλακα), αλλά δεν θα δει κανέναν εκεί, καθώς όλοι οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται στην πορεία.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) θα διανυχτερεύσουμε στο Βελεστίνο», λέει ο κ. Σταθόπουλος. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το πρόγραμμα, όμως υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο καιρός, η κούραση, η αστυνομία. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια το πότε θα φτάσουμε στον τερματισμό. Είναι και οι τραυματισμοί. Για παράδειγμα, είχαμε τρεις ανθρώπους που πήγαν στο νοσοκομείο στη Λάρισα, με θλάσεις, τραβήγματα κλπ. Δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε και να φύγουμε. Ευτυχώς έχει κινητοποιηθεί πολύς κόσμος στη διαδρομή και έχουμε και νοσοκομειακή κάλυψη και από το ΕΚΑΒ και ό,τι χρειαστούμε», προσθέτει.
Ωστόσο, μια ματιά στο αρχικό πρόγραμμα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, αρκεί για να καταλάβει ότι οι πεζοπόροι έχουν ήδη προχωρήσει περισσότερο από ότι είχαν προβλέψει αρχικά, καθώς κανονικά έπρεπε να βρίσκονται στο Βελεστίνο την 11η μέρα! «Είμαστε αρκετά μπροστά από το αρχικό πρόγραμμα, γιατί είχαμε ένα πρόβλημα με την αστυνομία», εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος. «Βγήκε εισαγγελική εντολή ότι από τα διόδια της λεπτοκαρυάς μέχρι και τα Τέμπη, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εθνική οδό. Έτσι έπρεπε να ανέβουμε σε αυτοκίνητο και διανύσαμε έτσι γύρω στα 30 χιλιόμετρα. Μας είπαν ότι ίσως έχουμε κι άλλο τέτοιο πρόβλημα στην πορεία, αλλά εμείς δεν θέλουμε να το κάνουμε με αυτοκίνητο και φαντάζομαι και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε άλλο τέτοιο πρόβλημα», λέει.
Αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει με τις αρχές. Η πρώτη δυσκολία προέκυψε από την αρχή της διαδρομής, από τα Μάλγαρα. «Είχαμε διανυχτερεύσει με αντίσκηνα στα διόδια και ο διοικητής της Τροχαίας, σχεδόν μας έβγαλε από τις σκηνές μας και μας είπε να μην δοκιμάσουμε να περπατήσουμε στην εθνική», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος και προσθέτει: «Ήταν υπέρ του δέοντος τυπικός. Εν πάσει περιπτώσει, έγιναν κάποια τηλεφωνήματα και από βουλευτές και από άλλους φορείς και μας άφησε να συνεχίσουμε, αλλά μας προειδοποίησε ότι θα έχουμε και άλλο πρόβλημα παρακάτω στο δρόμο. Ήταν κάπως προκλητικός, με την έννοια ότι μέχρι και τον Κορινό, βαδίζαμε τέσσερα άτομα και είχαμε συνοδεία μαζί μας τέσσερα περιπολικά! Αυτό είναι προκλητικό κατ' εμέ. Ωστόσο, από τη Λάρισα και μετά, που άλλαξαν τα όρια της Τροχαίας, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, είναι ευγενέστατοι οι άνθρωποι. Έχουν ένα περιπολικό και όλα είναι καλά».
«Η συμπαράσταση μας δίνει φτερά στα πόδια»
Τα προβλήματα αυτού του είδους, όμως, είναι η εξαίρεση στον κανόνα, ο οποίος είναι η τεράστια συμπαράσταση που βρίσκουν στον αγώνα τους. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της συμπαράστασης που βρίσκουμε. Ενώ είμαστε κατάκοποι, όσο κουραζόμαστε, τόσο πωρωνόμαστε! Στις πόλεις από όπου περνάμε, όπως την Κατερίνη, το Μακρυχώρι, τη Λάρισα, το Βόλο, η συμπαράσταση από τον κόσμο που επισκεπτόμαστε είναι απίστευτη και ξεπερνάει τις προσδοκίες μας. Ειλικρινά, δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Μας κορνάρει ο κόσμος στο δρόμο, μέχρι και που μας χειροκρότησαν μπαίνοντας σε κάποιο χωριό. Για μένα είναι πάρα πολύ συγκινητικό αυτό και μας δίνει φτερά στα πόδια», λέει ο κ. Σταθόπουλος.
Η συμπαράσταση, έρχεται και με άλλους τρόπους, πιο σύγχρονους και… virtual, μέσω του Ίντερνετ. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει (http://sxolikoi-filakes.blogspot.gr), αλλά και στη σχετική σελίδα στο facebook (με το όνομα Μαραθώνιος «Πρωτογενούς Πλεονάσματος» Ανεργίας/Ανέχειας/Εξαθλίωσης), τα μηνύματα αλληλεγγύης είναι πολλά. «Τα βλέπουμε και αυτά και μας συγκινούν», λέει ο κ. Σταθόπουλος. «Το θέμα, βέβαια, είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. Η πρώτη νίκη, κατά κάποιο τρόπο, έχει καταγραφεί, γιατί δεν δεχτήκαμε την κυβερνητική απόφαση χωρίς να αντιδράσουμε. Η δεύτερη νίκη είναι ότι συμπαρασύρουμε μαζί μας πολύ κόσμο, κάτι που νομίζω ότι είναι σημαντικό. Περιμένουμε την τρίτη και πιο μεγάλη νίκη, που θα είναι στην Αθήνα, η δικαίωσή μας».
«Ο Κ. Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι είναι λάθος»
Ο κ. Σταθόπουλος, εκφράζει παράπονο και για τον τρόπο που τους αντιμετώπισε εξ αρχής η κυβέρνηση: «Δεν μας προειδοποίησε καθόλου. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης. Εμένα προσωπικά με ξύπνησε η γυναίκα μου το πρωί και μου είπε ότι μας απέλυσαν! Είναι απίστευτη η αναλγησία το να πετούν 2.500 οικογένειες στο δρόμο, χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς την παραμικρή ειδοποίηση. Εμείς τους δίνουμε περιθώριο για ένα μήνα προκειμένου να το σκεφτούν και ελπίζοντας ότι θα αλλάξει η κατάσταση», λέει. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι η απόφαση για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων ήταν λανθασμένη! «Από τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μιλήσει, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που να μας έχει πει ότι δεν έχουμε δίκιο! Ακόμη και από την κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε, τότε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μας έριξαν χημικά, όταν κάναμε καθιστική διαμαρτυρία. Ένας από αυτούς που ήταν σε φορείο ήμουν και εγώ! Εγώ είμαι 57 χρονών και έχω και πρόβλημα, είμαι καρκινοπαθής και έχω έναν πνεύμονα! Πέρασα τέσσερις ώρες στο νοσοκομείο εκείνη τη μέρα», θυμάται. «Οι συνάδελφοι που συναντήθηκαν με τον υπουργό μου είπαν μετά ότι τους είπε πως ήταν λάθος και αδικία αυτό που έγινε. Υποστήριξε ότι δεν ήξερε ότι θα μας καταργούσαν και πως μας υπέδειξαν οι δήμαρχοι! Είπε, μετά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και πως είναι θέμα μοριοδότησης και αοριστολογίες. Με την πορεία μας ελπίζουμε ότι θα τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη και να πάρουν πίσω την απόφαση να καταργήσουν τους σχολικούς φύλακες. Αυτό που θέλουμε, είναι μια καθαρή 'νίκη', χωρίς αστερίσκους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς υποσημειώσεις. Για όλους».
Τι θα έλεγε στον Κ. Μητσοτάκη
Τι θα έλεγε ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν τον συναντούσε; «Θα του έλεγα να πάρει πίσω αυτό που ο ίδιος παραδέχεται ότι είναι λάθος!», τονίζει και προσθέτει: «Έχει πει διάφορα. Εμείς ρωτήσαμε πού είναι τα πλαστά στοιχεία και οι επίορκοι κλπ. και μας απάντησε ότι αυτοί είναι ελάχιστοι. Μας κοροϊδεύουν δηλαδή! Εφόσον λέει ότι είναι άδικο αυτό που έγινε με τους σχολικούς φύλακες, δεν είναι κακό το να το διορθώσει. Δεν πιστεύω ότι σώθηκε η χώρα από τον αποκλεισμό μας και το ότι μας πέταξαν στο δρόμο. Υπάρχουν τόσα άλλα θέματα από τα οποία θα μπορούσαν να βρουν χρήματα. Τη λίστα Λαγκάρντ, το σκάνδαλο με τη Siemens. Γιατί χτυπάνε εμάς; Οι περισσότεροι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και μας έχουν 'κλέψει' και 1.500 ένσημα! Αρχικά ήμασταν υποτίθεται πρόγραμμα μαθητείας, ενώ δουλεύαμε κανονικά, και δεν μας κολλούσαν ένσημα! Καταργούν ένα θεσμό και ταυτόχρονα, πριν καν στεγνώσει η μελάνη της απόφασης, προκηρύσσουν μέσω ΕΣΠΑ 3.500 θέσεις για σχολικούς φύλακες! Δεν είναι οξύμωρο αυτό; Γιατί μας έδιωξαν; Για να πάρουν ανθρώπους για 5 μήνες με 450 ευρώ το μήνα!».
Μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος, κάνει λόγο και για ζημιές που έχουν γίνει στα σχολεία κατά το διάστημα που αυτά είναι αφύλακτα. «Έχει προκύψει ήδη ζημιά», λέει. «Οι ζημιές που γίνονται αυτό το διάστημα που δεν υπάρχουν φύλακες στα σχολεία, είναι μεγάλες. Πού είναι, λοιπόν, το κέρδος; Αυτό θα του έλεγα. Δεν είναι κακό ένας υπουργός να πάρει πίσω την απόφαση, εφόσον παραδέχεται ότι είναι λάθος».
Καταλήγοντας, σημειώνει πως «δεν υποκινούμαστε από κάποιο κόμμα. Ο μόνος μας υποκινητής είναι η κυβέρνηση και η κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει. Κανείς άλλος. Και αν υπήρχε έστω και ένα ελάχιστο ψήγμα δικαίου σε αυτή την απόφαση, τότε δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε αυτή την πορεία. Είναι πέρα για πέρα άδικο».